Συναγερμός σήμανε χθες στις 13.20 περίπου το μεσημέρι στη Δομή μεταναστών στο «Κλειδί» Σιντικής όταν ξέσπασε φωτιά. Άνθρωποι του ΔΟΜ, υπάλληλοι του υπουργείου και αστυνομικοί βοήθησαν να εκκενωθούν αμέσως οι οκτώ σκηνές που τυλίχτηκαν στις φλόγες.

 

 

Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα με έξι άντρες, και έσβησαν τη φωτιά χωρίς να τραυματιστεί ή να κινδυνεύσει κανείς.

 

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών ο διοικητής της Δομής «Κλειδί» Βασίλης Νικηφόρου, είπε ότι οκτώ σκηνές καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως και προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα των 80 διαμενόντων σε αυτές. Σήμερα στήθηκαν εκ νέου οι σκηνές, στις οποίες εγκαταστάθηκαν οι διαμένοντες.

 

Η «ακτινογραφία» της Δομής «Κλειδί»

 

Ο κ. Νικηφόρου, δίνοντας την εικόνα της υπάρχουσας δομής, είπε ότι πρόκειται για μια ανοιχτή Δομή στην οποία φιλοξενούνται περίπου 600 άτομα -134 παιδιά-, από 27 φυλές από διάφορα κράτη όπως Κονγκό, Πακιστάν, Αφγανιστάν, και έχουν όλοι αιτηθεί άσυλο. Η Δομή φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο από ιδιωτική εταιρία security, από τρία άτομα σε κάθε μια από τις τρεις συνεχόμενες βάρδιες.

 

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δομή Σερρών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης,  δεν απέκλεισε να επισκεφθεί σύντομα τη συγκεκριμένη Δομή, για την οποία η συζήτηση είναι να μετεξελιχθεί σε κλειστό χώρο Προ.Κε.Κ.Α. ( Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών). Αυτή την ώρα τα έργα προχωρούν, τα κοντέινερ τοποθετούνται και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες περίφραξης.

 

Όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών, ο κ. Νικηφόρου είπε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήδη γίνεται μια άτυπη εκπαίδευση από τον ΔΟΜ εντός της Δομής, και εξετάζεται εάν είναι εφικτό από φέτος τα παιδιά να πάνε σε σχολεία της περιοχής.

Δέσποινα Γιαννακίδου

Πηγή : ΕΡΤ Σερρών