Οι επιστολές του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, προς την ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κηρύκου και Ιουλίτης, ίσως αποτελούν το «κλειδί» της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αδελφότητα υποστηρίζει, πως  το περιεχόμενό των εν λόγω επιστολών, 20 στον αριθμό, οδήγησε τις μοναχές να εγκαταλείψουν το Σιδηρόκαστρο, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Είναι τόσο σκληρός στις επιστολές που μας έστελνε, σε αργκό πάντα γλώσσα που ντρέπομαι να τις διαβάσω. Κάποια στιγμή όμως θα δημοσιοποιηθούν» είχε δηλώσει στο infoserres.gr η εκπρόσωπος της αδελφότητας, μοναχή Αμφιλοχία.
Μέχρι σήμερα καμία επιστολή δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρά αόριστες φήμες για το περιεχόμενό τους. Το σίγουρο είναι, πως σε μία από τις επιστολές που έλαβε η ηγουμένη Χριστονύμφη, ο μητροπολίτης της Μακάριος, της ζητούσε σε αυστηρό ύφος την απομάκρυνση της ιδίας και άλλων δύο μοναχών. Η πρώην δήμαρχος Σιδηροκάστρου, Βασιλική Χατζηαγγέλου, είναι γνώστης της συγκεκριμένης επιστολής. «Ζητούσε ευθέως να παραιτηθεί η Χριστονύμφη λόγω ηλικίας και να απομακρυνθούν οι αδελφές Αμφιλοχία και Ευνίκη» τόνισε η πρώην δήμαρχος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πολλοί μητροπολίτες ζήτησαν από την αδελφότητα να μη δημοσιοποιήσει τις εν λόγω επιστολές του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, προκειμένου να μην οξυνθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Την ίδια ώρα πάντως, που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη, φόβους για διάρρηξη  της Ιεράς Μονής Κηρύκου και Ιουλίτης, εκφράζουν κύκλοι που πρόσκεινται στην αδελφότητα. Το  βράδυ της περασμένης Παρασκευής (3/2), οι πύλες του μοναστηριού ήταν ορθάνοιχτες, γεγονός που κίνησε τις υποψίες. «Αντικρίσαμε τις πύλες της μονής ανοιχτές και αμέσως ειδοποιήσαμε την αστυνομία» δήλωσε η Βασιλική Χατζηαγγέλου. Στο σημείο και ο μητροπολίτης Μακάριος, αλλά και άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Σιδηροκάστρου, χωρίς όμως να προκύψει από την έρευνα, αδίκημα διάρρηξης.
Το θέμα των εξελίξεων στη μητρόπολη Σιδηροκάστρου, αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην Αθήνα (7,8/2). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο μητροπολίτης Μακάριος δηλώνει έτοιμος να δεχτεί την αλλαγή του καθεστώτος της μονής σε συνοδική (απευθείας υπαγωγή στην Ιερά Σύνοδο) εφόσον του ζητηθεί από την πλειοψηφία των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και συναινέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, λόγω «νέων χωρών».