Μετά από τρία χρόνια διακοπής,  συνεχίστηκε και φέτος 2022 ο θεσμός της συνάντησης των αποδήμων Σιδηροκαστρινών και Περιχώρων, στον αυλόγυρο της  τέως Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου, τον οποίο αυλόγυρο ο Δήμος Σιντικής φρόντισε να ευπρεπίσει και να φωτίσει,  αφού είχε αναλάβει την αιγίδα της εκδήλωσης.
 Περιορισμένος ο αριθμός των παρευρεθέντων,  ίσως εξ αιτίας του φόβου του κορωνοιού, ή προβλημάτων υγείας κλπ αλλά δεν εξέλειπε το κέφι υπό τους ήχους του αρμόνιου του κ Πέτρου Χατζή.  Το φαγητό του Αρριανόπουλου εξαίρετο. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν για λίγη ώρα ο Δήμαρχος Σιντικής κ Φώτιος Δομουχτσίδης, οι Βουλευτές Σερρών κ Λεονταρίδης Θεόφιλος και Χατζηβασιλείου Αναστάσιος,  ο τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας κ ΓέωργιοςΤάτσιος,καθώς και ο γιατρός Τσολακίδης Πρόδρομος. Η πρόεδρος του Συλλόγου κ Βασιλική Σπάση Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την βοήθεια που προσέφερε ο Δήμος στην προετοιμασία του χώρου και τον φωτισμό  και του δήλωσε πως πρόκειται να τον επισκεφθεί με τον καθηγητή του ΑΠΘ κ Μαμόπουλο για την δωρεά στην βιβλιοθήκη του Δήμου Σειράς βιβλίων. 

 

 

 

 

Ο κ Δομουχτσίδης δήλωσε πως ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στον σύλλογο. Τον λόγο πήρε ο γράφων ο οποίος ενημέρωσε για τέσσερα ιστορικής σημασίας γεγονότα. Α) το υπέροχο μνημείο (προτομή) του ήρωα αεροπόρου Ματθαίου Τσολακίδηπου στήθηκε στις 10-5-2022 στην πλατεία του Σχιστολίθου. Β) Την εκπληκτική αναπαράσταση μάχης κατά την εκδήλωση της αναβίωσης του Ρούπελ και την πτώση της τεράστιας σημαίας με αλεξίπτωτο στο οποίο ήταν δεμένη αλεξιπτωτίστρια.              Γ) Αποκαταστάθηκε το  μνημείο στον αυλόγυρο του Δημαρχιακού μεγάρου το οποίο έθιγε την νοημοσύνη των Σιδηροκαστρινών με την  αφιέρωση στους μαχητές των Οχυρών του ΡΟΥΠΕΛ και ονόματα στην  πίσω πλευρά που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το ΡΟΥΠΕΛ. «Το ΡΟΥΠΕΛ δεν είναι κολυμβήθρα όπου μπορεί να  βαφτίζει κάθε πικραμένος-μένη «ήρωες» γνωστούς ή συγγενείς που δεν έχουν καμία σχέση με το ΡΟΥΠΕΛ». Το μνημείο αυτό ξεκίνησε από τον Σύλλογο των αποδήμων «ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ» ο οποίος χορήγησε αρχικά το ποσό των 2200 Ευρώ ως προκαταβολή, έστειλε αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο χορήγησε δια της ΟΠΑΠα.ε. το ποσό των 5000 Ευρώ απ ευθείας στον Δήμο Σιντικής για την αποπληρωμή του μνημείου και επίσης πολλά μέλη του συλλόγου έβαλαν το χέρι στην τσέπη  με σημαντικότερη την χορηγία της αείμνηστης Τελόγλου Αλίκης με το ποσό των 3000 Ε.                                                                                                             «ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ  ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ «ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ»  ΩΣ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝΤΟΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ».                                                                                                                 Το μνημείο διορθώθηκε με αφιέρωση στους Σιδηροκαστρινούς Πεσόντες  1940-1942 και την αναγραφή των ονομάτων τους στην πίσω πλευρά  καθώς και το όνομα του ήρωα Γεώργιου Κατσάνη που έπεσε στην Κύπρο το 1974.                                                                                                         Δ) Φέτος για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια ο Δήμος τίμησε όλους τους 148 σφαγιασθέντες το 1913 από τους Βουλγάρους. Ο Δήμαρχος ξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και διάβασε όλα τα 148 ονόματα και απολογήθηκε για την αδράνεια του Δήμου Σιδηροκάστρου και Σιντικής όλα αυτά τα χρόνια που τα βιβλία καθώς και οι εκφωνητές  των πανηγυρικών ανέφεραν πως οι σφαγιασθέντες ήταν πάνω από 100 αλλά στο ηρώον μνημονευόταν μόνον 65. Ετοιμάζεται η αναγραφή όλων στο Ηρώον.                                                        Ο κ Τσαρτσίδηςτέλος έστειλε στην Ολυμπία ΓιαννακοπούλουΚαγκελίδουπου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση μέσω της προέδρου κ Βίκυς Σπάση Παπαγεωργίου, ένα όμορφο από το παρελθόν πήλινο αηδόνι που πιθανολογείται πως το κατασκεύασε ο αείμνηστος πατέρας της «ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ» Ακολούθησε χορός και τραγούδι και η βραδιά έκλεισε με παγωτό στην πλατεία.

Τσαταλτζινός Γεώργιος 01-09-2022