Ένα νέο ιστορικό μουσείο γεννιέται στη Βυρώνεια

Με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στη σημερινή δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, και την προβολή μίας από τις πλέον κορυφαίες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, αποτέλεσμα της ομόνοιας και της ομοψυχίας των Ελλήνων, η Πολιτιστική Εταιρεία Σιντικής ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ιστορικού μουσείου «Ελληνικό Στρατηγείο – 1913» στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας Σερρών.

 

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας, υπήρξε το καλοκαίρι του 1913, και την τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου. Εδώ, κάτω από τους ίσκιους των αιωνόβιων πλατανιών ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, πραγματοποίησαν συσκέψεις για τους όρους Ειρήνης απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία και τα σύνορα που θα διεκδικούσε η Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν λίγες μέρες αργότερα στο Βουκουρέστι. Ουσιαστικά ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας. συνδέεται με τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού κατά των Βουλγάρων, στην τελευταία φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου (1913) καθώς και με τη σύναψη Ειρήνης που ακολούθησε και οδήγησε στον διπλασιασμό, της έως τότε μικρής, Ελλάδας.

Θέλοντας να διασώσουμε και να αναδείξουμε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και τον περιβάλλοντα χώρο, πήραμε την πρωτοβουλία και προχωρήσαμε στην ίδρυση της ΑΜΚΕ «Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης Πολιτιστικής, Ιστορικής και Φυσικής Κληρονομιάς Σιντικής» (με τον διακριτικό τίτλο: «Πολιτιστική Εταιρεία Σιντικής», με πρώτη μας δράση τη δημιουργία ιστορικού μουσείου «Ελληνικό Στρατηγείο – 1913» στους χώρους του Σιδηροδρομικού Σταθμού, με στόχο μας να ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2013, που συμπληρώνονται 100 χρόνια απ’ όσα συνέβησαν και κάτω από τους ίσκιους των αιωνόβιων πλατανιών της Βυρώνειας και απέδειξαν περίτρανα τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες εφόσον υπάρχει στόχος και ομοψυχία.

Στο πλαίσιο αυτό, εκμισθώσαμε το ακίνητο από την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις αναγκαίες μελέτες για τη διαμόρφωση και τη λειτουργία ενός μικρού ιστορικού μουσείου, ενώ για τον εξοπλισμό του με υλικό που σχετίζεται με τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, και τη χρήση του ως έδρας του Ελληνικού Στρατηγείου, συνεργαζόμαστε με φορείς και πρόσωπα, που διαθέτουν το αναγκαίο εκθεσιακό υλικό και εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συνεισφέρουν στο εγχείρημά μας.

Παράλληλα απευθύνουμε έκκληση σε ιδιωτικούς φορείς, επιχειρηματίες κ.α να βοηθήσουν μέσω ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ την προσπάθεια μας, ώστε το μουσείο να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του τον προσεχή Ιούλιο, κατά τη συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και τον διπλασιασμό της χώρας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

www.facebook.com/pesintikis

pesintikis@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *