Απ. Καρύδας : Παραδίδουμε ένα νοικοκυρεμένο και οργανωμένο δήμο

” Νοικοκυρέψαμε και οργανώσαμε τον Δήμο. Είναι ο μόνος δήμος που δεν πήρε δάνειο .

Εξοφλήσαμε τα παλιά δάνεια , προσπαθήσαμε για αύξηση των εσόδων , κυνηγήσαμε τις οφειλές , περιορίσαμε τα έξοδα” τόνισε ο δήμαρχος Σιντικής κ. Απόστολος Καρύδας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, συνοδευόμενος απο τον αντιδήμαρχο έργων κ. Νίκο Ιντζέ.

Ο κ. Καρύδας με τη λήξη της θητείας του έκανε έναν απολογισμό του έργου του τονίζοντας πως νοικοκύρεψε τον δήμο, τον απάλλαξε απο πολλά οικονομικά βάρη και τον οργάνωσε. Αποχωρεί όπως είπε πλήρης πολιτικών ημερών με την χαρά της δημιουργίας, σημειώνοντας πως πολλά πράγματα δεν μπόρεσαν να γίνουν και αφήνει και κάποια προβλήματα στην επερχόμενη δημοτική αρχή. Εξέφρασε όμως την ικανοποίηση του διότι με τα όσα έκανε η δημοτική του αρχή δημιούργησε μια προοπτική για τον δήμο. Έκανε λόγο για τις αντιπαραθέσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και τις φωνασκίες που πολλές φορές αποτελούσαν προϊόν ιδιοτέλειας. Ευχαρίστησε τα Μέσα Ενημέρωσης, διότι συνέβαλαν στην ενημέρωση του κόσμου, τους δημότες , τους συνεργάτες του που άντεξαν στις επιθέσεις, τον λαϊκισμό και την ιδιοτέλεια, αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για αυτούς που τον εγκατέλειψαν. Ευχαρίστησε επίσης την αντιπολίτευσης που σε πολλές περιπτώσεις στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων  και ευχήθηκε στην επομένη δημοτική αρχή να προχωρήσει με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Καρύδας εξέφρασε την φιλοδοξία του να είναι παρών στα τεκταινόμενα του τόπου και  ως απλώς πολίτης.

 

Κάνοντας τον απολογισμό του έργου του τόνισε πως δόθηκε ουσιαστικό ρόλος σε περισσότερα απο 50 άτομα με την αξιοποίηση και στελεχών που εξελέγησαν.  Ο ρόλος  των Τοπικών Συμβουλίων ήταν ουσιαστικός και πρωτοπορώντας  πανελλαδικά δημιουργήθηκε μια ένωση απο τους 26 προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων που εξέλεξαν μια επταμελή επιτροπή εκπροσώπησης τους για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Δημιουργήθηκε δεύτερο διοικητικό κέντρο στην Κερκίνη.

Για το στελεχιακό δυναμικό  του δήμου σημείωσε πως είναι περιορισμένο και απαιτούνται προσλήψεις.

Οργανώθηκε η ΔΕΥΑΣΙ , που δημιουργήθηκε απο τον τότε δήμαρχο κ. Γεωργάκη και μετατράπηκε σε δυναμική επιχείρηση με μελέτες που έχει υποβάλλει σε ευρωπαϊκά προγράμματα . Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα ύδρευσης σε Χαρωπό και Ν. Πετρίτσι , ενώ κάθε μήνα γίνονται έλεγχοι του νερού.

Στην  δημοτική επιχείρηση Πρόνοια και  Αγωγή σημείωσε ότι εντάχτηκε  σε πρόγραμμα ενίσχυσης της Ε.Ε. των λειτουργικών  των Παιδικών Σταθμών, και επί τρία χρόνια διατίθενται τρόφιμα σε 3.000 οικογένειες στον δήμο.

Στον τομέα του Πολιτισμού υπογράμμισε την καλή δουλειά που έγινε απο την διοίκηση της ΑΠΟΔΡΑΣΙ, παρά τα δύσκολα οικονομικά. Ενισχύθηκε ο εθελοντισμός ενώ δημιουργήθηκε μια ορχήστρα με τον Πασχάλη Τόνιο, που διατέθηκαν 25.000 ευρώ , αλλά τα τελευταία δυο χρόνια τα χρήματα αυτά κόπηκαν. Συνεχίζεται με επιτυχία η Θεατρική Ομάδα.

Στον αθλητισμό κατασκευάστηκε το στέγαστρο του δημοτικού γηπέδου Σιδηροκάστρου.

Στην εκπαίδευση δόθηκε βαρύτητα στην θέρμανση των σχολείων και έγιναν παρεμβάσεις σε πέντε σχολεία με αντικατάσταση των κουφωμάτων και των στεγών τους.

Στην ΔΑΕ , παρελήφθη χρέος 800.000 ευρώ και μειώθηκαν στα 200.000 ευρώ.

Για τα λουτρά τόνισε πως  υπάρχει το θέμα της δημοπράτησης το οποίο θα πρέπει η επόμενη δημοτική αρχή να το προχωρήσει.

Στα οικονομικά , αποτέλεσε βασικός σκοπός η εξόφληση των παλιών οφειλών και να καταστεί ο δήμος φερέγγυος. Ούτε ένα ευρώ οφείλει δεν αφήνει η σημερινή δημοτική αρχή στην επόμενη. Είναι ο μόνος δήμος που δεν πήρε δάνειο. Το 2011 τα παλιά χρέη του δήμου ήταν 2.300.000 ευρώ. Μειώθηκαν το 2012 σε 1.700.000, το 2013 1.200.000, το ίδιο ποσό και το 2014. Έχουν εκδοθεί υπέρ του δήμου 13 δικαστικές αποφάσεις και 90 βρίσκονται σε εκκρεμότητα , όλες πριν το 2010. Πληρώθηκαν χρέη συνολικά 10.000.000 ευρώ και αναμένονται με τις επόμενες αποφάσεις να καταβληθούν αλλά 2.000.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε στην έκδοση του βιβλίου για τον δήμο , το οποίο θα επανεκδοθεί σε 1.000 αντίτυπα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Στα έργα υποδομών αναφέρθηκε στα δυο μεγάλα , την ανάπλαση του κέντρου της Ροδόπολης , ύψους 1.000.000 ευρώ το στέγαστρο του δημοτικού γηπέδου Σιδηροκάστρου 400.000 ευρώ , ενώ δημοπρατήθηκε η ανάπλαση του κέντρου του Ν. Πετριτσίου , προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και εξασφαλίστηκαν 650.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο δημοτικό κατάστημα, με αλλαγή κουφωμάτων και βάψιμο. Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες αντικατάστασης των υδραυλικών ύψους 100.000 ευρώ , ενώ αντικαταστάθηκαν και τα ασανσέρ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *