Δρόμος Πετριτσίου- Καστανούσας: Στα σκαριά η σύμβαση, φειδωλή η χρηματοδότηση

Θέμα ολίγων ημερών είναι όπως φαίνεται η υπογραφή εγκατάστασης της ανάδοχου εργοληπτικής εταιρείας η οποία θα εκτελέσει το έργο «συντήρηση της οδού Γέφυρα Πετριτσίου έως την Καστανούσα – όρια Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς»…

 

 

Το έργο είναι προυπολογισμού 500 χιλιάδων Ευρώ μαζί με το ΦΠΑ ( δηλαδή 350.000 Ευρώ καθαρά). Η εταιρεία που θα εκτελέσει το έργο είναι η ΛΑΤΟ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΒΕΤΕ. Το οδικό δίκτυο από την διασταύρωση Λευκώνα- έως το Σιδηρόκαστρο και από εκεί η διαδρομή έως τα σύνορα του Προμαχώνα και από την γέφυρα του Στρυμόνα έξω από το χωριό Νέο Πετρίτσι έως και τα σύνορα με τον νομό Κιλκίς είναι από τα χειρότερα οδικά δίκτυα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το εν λόγω δίκτυο αποτελεί κύριο οδικό άξονα που ενώνει τα τελωνεία Προμαχώνα και Ευζώνων και διασχίζουν καθημερινώς φορτηγά αυτοκίνητα Διεθνών μεταφορών (τα οποία πολλές φορές είναι υπερφορτωμένα) επιτείνοντας το πρόβλημα της καταστροφής και της φθοράς του οδοστρώματος. Η σημασία και η αξία της συντήρησης του άξονα Σερρών- Κιλκίς είχε αναδειχθεί πέρσι στις αρχές Οκτωβρίου στη σύσκεψη που είχε διοργανώσει το Επιμελητήριο Σερρών με καλεσμένο τότε τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών μεταφορών και Δικτύων Στράτο Σιμόπουλο ο οποίος ήταν φειδωλός ακόμη και σε υποσχέσεις . Στη εν λόγω σύσκεψη, οι αυτοδιοικητικοί του Νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Ιωάννης Μωυσιάδης, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, είχαν εξηγήσει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη της συντήρησης του οδικού δικτύου.

 

Αναμενομένη η ισχνή χρηματοδότηση

 

Η εξέλιξη στο θέμα μάλλον ήταν αναμενόμενη αφού η χρηματοδότηση που θα διατεθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την συντήρηση του δικτύου είναι πολύ ισχνή για να επουλώσει το κατεστραμμένο δίκτυο στο σύνολο του. Τα ιδιαίτερα προβληματικά και κατεστραμμένα κομμάτια της οδού που θα συντηρηθεί θεωρούνται το τμήμα του δρόμου έξω από το Νέο Πετρίτσι και από την διασταύρωση της Λιβαδιάς έως και την Καστανούσα. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι παρότι η ανάδοχος εργοληπτική εταιρεία που θα εκτελέσει το έργο είχε αναδειχθεί με διαγωνισμό μέσα στον Αύγουστο οι γραφειοκρατικές και εγκριτικές διαδικασίες προχώρησαν με βραδείς ρυθμούς. Συνέπεια η εγκατάσταση του εργολάβου να γίνει μέσα στον Οκτώβριο και ενώ είναι γνωστό ότι βαίνουμε μετά τις 25 Οκτωβρίου προς τον χειμώνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκτέλεση έργων οδοποιίας και συντήρησης.

 

Είμαστε ξεχασμένοι από την Περιφέρεια

 

Ο δήμαρχος Σιντικής Φώτιος Δομουχτσίδης μιλώντας στο «Σ.Θ.» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας η συντήρηση του δρόμου να γίνει έγκαιρα και παράλληλα να χαραχθούν λωρίδες στο οδόστρωμα, οι οποίες θα αποτελούν τον μπούσουλα για τους οδηγούς τις ημέρες του χειμώνα που υπάρχει πυκνή ομίχλη στην περιοχή. Ο δήμαρχος Σιντικής αναγνωρίζει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριλάβει για συντήρηση τον οδικό άξονα Γέφυρα Πετριτσίου- Καστανούσας άλλα για διαφόρους λόγους απορριπτόταν, δίνοντας την αίσθηση ότι ο συστηματικά ο Δήμος Σιντικής είναι ξεχασμένος και αδικημένος από την Περιφέρεια. Επισημαίνει πάντως ότι στο σύνολο του ο δρόμος από την διασταύρωση του Λευκώνα έως και το Σιδηρόκαστρο και ακολούθως έως και τα σύνορα πρέπει να συντηρηθεί.

 

Αδύνατη η επικοινωνία με τον Γ. Μωυσιάδη

 

Σημειώνουμε ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μας με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Ιωάννη Μωυσιάδη, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις εδώ και δύο ημέρες στο Γραφείο του.

 

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

 

Πηγή: sertharros.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *