Εκδήλωση για την Απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον Χαρ. Αποστολίδη

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την 101η Επέτειο της Απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου της 27ης Ιουνίου 1913, πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη από το Σύλλογο Σιδηροκαστρινών & Περιχώρων «ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ».

 

            Η ανωτέρω εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων & Σωματείων Ν. Σερρών στη Θεσ/νίκη, έλαβε χώρα την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014, και ώρα 7.30 μμ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητρόπολης Θεσ/νίκης και περιελάμβανε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους μάρτυρες ήρωες για την ελευθερία και ομιλία σχετική επικεντρωμένη στην Ιερά Συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου με έμφαση στην αυτοθυσία των Μακαριστών Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου και Μελενίκου Κωνσταντίνου Ασημιάδη (1913) και του διαδόχου του (θύματος της ομηρείας) Μητροπολίτη Παρθενίου Γκάλλια, και ομιλητή τον συμπατριώτη μας δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω – Έκδικον Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Χαράλαμπο Αποστολίδη.

            Η τελετή ξεκίνησε με την Επιμνημόσυνη Δέηση που έψαλε ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ι. Μητρόπολης Θεσ/νίκης π. Μεθόδιος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές και ευλογία του Παναγιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Ανθίμου και ακολούθησε ο χαιρετισμός των προσκεκλημένων από τον Γ. Γραμματέα του Συλλόγου κ. Νικόλαο Εμμανουηλίδη, ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασιλική Σπάση – Παπαγεωργίου ανέγνωσε χαιρετιστήρια επί τη εκδηλώσει επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου Ρούπελ, με την οποία συγχαίρει το Δ.Σ. και Ευλογεί την Εκδήλωση, και μετέφερε και το χαιρετισμό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακαρίου. Αναφερόμενη στην εκδήλωση υπογράμμισε την ιερή υποχρέωση όλων μας απέναντι σε όσους με τη ζωή τους εξαγόρασαν το αγαθό της Ελευθερίας μας αλλά και τον πρωτεύοντα και πάντα σεμνό ρόλο της Εκκλησίας τον προσηλωμένο σε αυτό το σκοπό σε όλες τις περιόδους της Ιστορίας, όπως εν προκειμένω υπήρξε η προσφορά των Προεξαρχόντων εις το Μαρτύριον Μακαριστών Μητροπολιτών Κωνσταντίνου και Παρθενίου που επιβεβαιώνει τον στίχο του εθνικού ύμνου «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά». Στη συνέχεια, αφού ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό του ομιλητή, τον προσεκάλεσε στο βήμα.

 

            Ο ομιλητής πηγαίος και με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο ξεδίπλωσε τα γεγονότα της ιστορίας σε σχέση με την προσωπικότητα και την ιερή δράση ενός εκάστου των Μακαριστών Μαρτύρων Μητροπολιτών, με καίριες και εύστοχες επισημάνσεις.

            Μετά το πέρας της ομιλίας και αφού απενεμήθη από το Δ.Σ. αναμνηστική πλακέτα στον ομιλητή για την πρόθυμη και ουσιαστική συμμετοχή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης του Συλλόγου, έγινε η ανάγνωση των ονομάτων των μαρτύρων ηρώων Σιδηροκαστρινών από την κ. Ελισάβετ Ιωαννίδου και η τελετή έληξε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό μας Ύμνο.

            Συγκινητική υπήρξε η παρουσία στην εκδήλωση του συμπατριώτη μας Πανοσιολογιοτάτου πατρός Αρίσταρχου Τσαλπαρά καθώς και πλήθους συμπατριωτών μας. Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Ορφανός ενώ από τους επίσημους προσκεκλημένους τίμησαν την εκδήλωση ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίων Έργων κ. Στρ. Σιμόπουλος, σύσσωμο σχεδόν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων & Σωματείων Ν. Σερρών στη Θεσ/νίκη, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Κούρτης ως εκπρόσωπος του Γ’ ΣΣ, ο Σμήναρχος κ. Κωνσταντινίδης ως εκπρόσωπος της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου κ. Ηλ. Ραδόβαλης, του Συλλόγου Φίλων Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής «Ο Μαύρος Βράχος» κ. Ελ. Ελευθεριάδης, του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών Θεσ/νίκης κ. Τ. Μεγγές, του Συλλόγου Νιγριτινών Θεσ/νίκης κ. Μώκος, του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσ/νίκης κ. Αλ. Τσελεπής, του Συλλόγου Ροδολιβινών Θεσ/νίκης κ. Σίμογλου, του Συλλόγου Πετριτσιωτών Θεσ/νίκης κ. Πέννα, του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών Θεσ/νίκης κ. Μουτσίδου, του Συλλόγου Χουμνικωτών Θεσ/νίκης κ. Χαντζούδης, οι καθηγητές κ.κ. Τοσίδης, Παπαγεωργίου, Γιούρη, Σιακαβάρα, Στοφορόπουλος, ενώ αίσθηση και πικρία προκάλεσε σε όλους μας η για ακόμα μία φορά απουσία και μη εκπροσώπηση της Δημοτικής Αρχής της Γενέτειράς μας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *