Εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο

Διαλέξτε που θα περάσετε τον Δεκαπενταύγουστο…

 

 

Πανηγύρι στο Καπνόφυτο

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καπνοφύτου διοργανώνει θρησκευτικές εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο 14 και 15 Αυγούστου. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου  μετά την Θεία Λειτουργία θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου. Στη συνέχεια θα γίνουν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου και θα ακολουθήσει δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα και κουρμπάνι.

 

 

N. Πετρίτσι : Αναβίωση του Νυφοπάζαρου

Ο Σύλλογος Σταρτσοβιτών και Φίλων ” Ο Άγιος Μηνάς” Ν. Πετριτσίου αναβιώνει το “Νυφοπάζαρο”, το Σάββατο 15 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις 9 το βράδυ. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου οι νέοι και οι νέες, αμέσως μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, κατηφόριζαν στην Πλατεία Μπαρμπαθανάση (Νέο Πετρίτσι Σερρών). Εκεί το νταούλι και η γκάιντα έδιναν το έναυσμα για το χορό. Οι μητέρες των αγοριών έριχναν αυστηρές ματιές στις υποψήφιες νύφες και σχολίαζαν μεταξύ τους. Μικροπωλητές πουλούσαν πατλάκια, σπόρια και κοκοράκια (γλειφιτζούρια). Οι νέοι έβρισκαν ευκαιρία για κλεφτές ματιές. Το γλέντι τελείωνε με τη δύση του ηλίου. Τη Δευτέρα οι προξενήτρες «έπιαναν» δουλειά!!!

 

Διήμερο γλέντι στην Κ. Αμπέλα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κ. Αμπέλας διοργανώνει διήμερο γλέντι την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Την Παρασκευή με τους Στάθη Παυλίδη και Γιώργο Τσαφταλίδη και την συμμετοχή των Δ. Ξενιτόπουλο στη λύρα , Θ. Ξανθόπουλο στο κλαρίνο και Θ. Αποστολίδη στα ντραμς-νταούλι. Είσοδος 5 ευρώ. 

Το Σάββατο με τους Μιχάλη Τακματζίδη, Μιχάλη Σιώπη και Λεωνίδα Αποστολίδη, με την συμμετοχή των Γ. Δρούγκα στο αρμόνιο και Α. Σαχινίδη στα ντραμς. Είσοδος 5 ευρώ. 

 

Αντάμωμα Προμαχωνιτών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προμαχώνα ” Οι Ακρίτες” διοργανώνει το ετήσιο αντάμωμα Προμαχωνιτών, το Σαββατο 15 Αυγούστου, στην πλατεία της κοινότητας. Στις 8 το απόγευμα θα παρουσιαστεί πρόγραμμα για παιδιά και μεγάλους, με τον μάγο CABRIEL magic. Θα ακολουθήσει στις 9.30 το βράδυ ποντιακό – λαϊκό γλέντι με τους Θοδωρή Τοπαλίδη στη Λύρα και Μπάμπη Παπαδόπουλο στο τραγούδι. 

 

Δεκαπενταύγουστο στο Καρυδοχώρι

Το Σαββάτο 15 Αυγούστου γιορτάζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρυδοχωρίου.

Το πρωί τελείται η αρχιερατική θεία λειτουργία, ενώ μετά το τέλος της θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση στο εξωκλήσι της Παναγίας. Επίσης, η επιτροπή με τους κάτοικους του χωριού και με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από πιστούς «υπέρ υγείας», θα ετοιμάσουν το παραδοσιακό «κουρμπάνι» στον αύλειο χώρο του εξωκκλησιού.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, το κουρμπάνι που σιγοβράζει σε μεγάλα καζάνια διαχέει την υπέροχη μυρωδιά του σε όλο το χωριό. Η νόστιμη γεύση του δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως βράζει σε φωτιά με ξύλα, αλλά κυρίως στα υλικά του. Αιγοπρόβειο κρέας, κρεμμύδια, φρέσκια σάλτσα ντομάτα, βασιλικός, μπαχάρια, ελαιόλαδο και μυρωδικά αναμειγνύονται και δημιουργούν ένα πεντανόστιμο γεύμα.

 

Μονόβρυση λαϊκές βραδιές 14 και 15 Αυγούστου

Μέταλλα λαϊκές βραδιές 14 και 15 Αυγούστου 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *