Επιστρέφει και συγκινεί η αναβίωση της Μάχης του Οχυρού Ρούπελ


«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται» !!! Η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ Γεωργίου Δουράτσου, στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση. συνεχίζει να συγκινεί 83 χρόνια μετά τη «Μάχη των Οχυρών» το 1941.

Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό, με τους γενναίους υπερασπιστές τους να κερδίζουν τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων.

Την Κυριακή 12Μαϊου 2024 το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π στην Ελλάδα, «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», επιστρέφει και πάλι στο θρυλικό οχυρό στις Σέρρες, «ζωντανεύοντας» την ιστορία του και σκορπίζοντας δυνατές συγκινήσεις.

Με την εκδήλωση ολοκληρώνεται πανηγυρικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου Σιντικής για την 83η επέτειο της «Μάχης των Οχυρών» που έλαβαν μέρος τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής εκδήλωσης είναι ο Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Πορφύρης(1908-2000)Διοικητής Θ’ Λόχου του οχυρού Ρούπελ και επικεφαλής τμήματος εκκαθάρισης την περίοδο της γερμανικής επίθεσης.

Ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων ιστορικών αναβιωτικών δρώμενων στο εξωτερικό, στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμηςμε την ταυτόχρονη προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών, προκειμένου να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου.

Η εκδήλωση, που αποτελεί κορυφαίο θεσμό, ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σιντικής και το σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου». Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο λαμβάνουν μέρος οι ομάδεςιστορικής αναβίωσης :«Kampfgruppe ‘’Süden’’ – Hellenic ReenactmentGroup» (Ελλάδα), «KampfgruppeBulgarien», «BrothersinArms» (Βουλγαρία), Σελίδες Ιστορικής Μνήμης και Αναπαράστασης (Κύπρος), «AsociațiaDeutschesFreikorps» (Ρουμανία), Sturm–veteranCarClub(Τσεχία).

Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Αλέξης Κωστάλας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλα :

• Παρασκευή 10/5/2024: «Ρεμπέτικη βραδιά» με το μουσικό συγκρότημα «Γερόλυκοι» στις 18:00 στην κεντρική πλατεία Χαροπού) σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Χαροπού « Άγιος Γεώργιος»).

• Σάββατο 11/5/2024 : «Ρετρό Παρέλαση» στην πλατεία Σιδηροκάστρου (19:30) με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα και αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ποδηλάτες εποχής κ.α. Θα ακολουθήσει στις αμέσως μετά «ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 1940s» με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τους Jitterbugs.

Υλικοτεχνική υποστήριξη παρέχουν : KhakiDepot, Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών, Αερολέσχη Σερρών, ΕΞΟΡΥΞΗ Α.Ε. Στηρίζουν επίσης : ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

Στις παράλληλες δράσεις : Σύλλογος Φίλων των ρετρό δεκαετιών JITTERBUGSSKG, Σύλλογος Κλασικοί Ποδηλάτες, Πολιτιστικός Σύλλογος Χαροπoύ.

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΣΕΡΡΕΣ, Ράδιο Σιντική, Ψίθυροι της Σιντικής.

• Δήμος Σιντικής

• Σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΜΠΕΛΛΕΣ & ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ»

Πληροφορίες : Σοφία Καμπάνταη (6974921167)

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *