Ερασιτέχνες ψαράδες ρυπαίνουν και υπεραλιεύουν τη λίμνη Κερκίνη χωρίς τον έλεγχο και την παρουσία της Αστυνομίας

Την ώρα που κάνουμε διαβουλεύσεις και συζητάμε για μελλοντικά σχέδια, με περιμετρικές οδούς και μουσεία (υδάτων, δάσους, βουβαλιών κ.α.) γύρω από την Κερκίνη, η πραγματικότητα μας ραπίζει ηχηρά.

Σκουπίδια παντού, η υπεραλίευση από τους ερασιτέχνες ψαράδες στο κατακόρυφο, απούσα η Αστυνομία. Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Έλληνες, αλιεύουν ποσότητες μεγαλύτερες από το επιτρεπτά νόμιμο. Βάσει νόμου οι ερασιτέχνες ψαράδες μπορούν να αλιεύουν έως 2 κιλά ψάρια την ημέρα! Νόμοι υπάρχουν, αλλά   ποιος τους εφαρμόζει; Η Περιφέρεια έχει πάρει απόφαση για τον περιορισμό των ερασιτεχνών ψαράδων σε πέντε σημεία ώστε να είναι ελεγχόμενοι αλλά ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί οι ενημερωτικές πινακίδες! Έχουν γίνει προσπάθειες ενημέρωσης από τον Φορέα Διαχείρησης της Λίμνης προς τους αλλοδαπούς να μην καταστρατηγούν το νόμο αλλά έχουν πέσει στο κενό.

Ακολουθείστε έναν συλλογισμό:

Στατιστικά περίπου 30 οχήματα από την αλλοδαπή επισκέπτονται καθημερινά τη λίμνη (περίπου 80 τα σαββατοκύριακα).

Σε αυτά τα οχήματα επιβαίνουν τουλάχιστον 3 αλιείς για να μοιράζονται τα έξοδα μετακίνησης. Ο κάθε ένας από αυτούς τους 3 απλώνει για ψάρεμα τουλάχιστον 3 καλάμια. Με δεδομένο την απόσταση Ελλάδα – Βουλγαρία ή Ελλάδα – Σκόπια καταλαβαίνετε πως δε θα φύγουν μόλις ψαρέψουν τα 2 κιλά που ορίζει ο νόμος.

Ας υποθέσουμε, όμως, πως ο κάθε ένας από αυτούς αλιεύει στο κάθε καλάμι του 3 κιλά. Πάμε τώρα να κάνουμε τις πράξεις.

30 οχήματα x 3 αλιείς μας, κάνουν 90 αλιείς.

90 αλιείς x 3 καλάμια ο κάθε ένας, μας κάνουν 270 καλάμια.

270 καλάμια x 3 κιλά το κάθε ένα, μας κάνουν 810 κιλά την ημέρα!!!

Σχεδόν λοιπόν ένας τόνος… χωρίς να πληρώσει κανένας τους, ΤΙΠΟΤΕ! Και μάλιστα από το φετινό καλοκαίρι έχει καταργηθεί και η υποχρέωση της έκδοσης άδειας ερασιτέχνη ψαρά!

Μήπως οι δήμοι Σιντικής και Ηράκλειας πρέπει να το ψάξουν λίγο το θέμα;

* Μήπως πέρα από την εφαρμογή της απόφασης της Περιφέρειας πρέπει να πληρώνεται και κάποιο παράβολο προς όφελος των δήμων; Ας δούμε τι γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σκεφτείτε ότι έτσι θα μπορούσαν π.χ. να καλύπτονται τα έξοδα καθαριότητας της λίμνης Κερκίνης.

* Μήπως οι δήμοι Σιντικής και Ηράκλειας πρέπει να πιέσουν ώστε να υπάρχει επαρκής και συχνή αστυνόμευση έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται ο νόμος;

Τους θησαυρούς μας (λίμνη Κερκίνη) και τα πολυσυζητημένα συγκριτικά μας πλεονε-κτήματα πρέπει να τα αξιοποιούμε και να τα αναδεικνύουμε, όχι να τα παρατάμε στο έλεος του καθενός.

 

Πηγή : ” Ψίθυροι της Σιντικής ” 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *