Ερώτηση Μ. Τζελέπη για τον κόμβο Βαμβακοφύτου επι της εθνική οδού

Το ζήτημα του κόμβου Βαμβακοφύτου Εθνικής Οδού έφερε στην Βουλή με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Μιχάλης  Τζελέπης.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής παρά το γεγονός ότι ο κάθετος άξονας Προμαχώνας-Εγνατία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, διαπιστώνεται μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του Τοπικού Διαμερίσματος Βαμβακοφύτου, καθώς δεν έχει ακόμα προβλεφθεί έξοδος στον οδικό άξονα από το Τοπικό Διαμέρισμα  με κατεύθυνση τον Προμαχώνα ή και είσοδος από τις Σέρρες με αποτέλεσμα να προκύπτει σοβαρό πρόβλημα στη μετακίνηση των κατοίκων προς το Σιδηρόκαστρο ή και διερχόμενοι από τις Σέρρες.

Στην υπάρχουσα, σημερινή κατάσταση, όπως είναι χαραγμένη η Εγνατία Οδός, σημειώνει  ο κ. Τζελέπης,  αποκλείει την εύκολη πρόσβαση από το Βαμβακόφυτο  και αφήνει μόνο σημείο επαφής τον κόμβο της Αμπέλας. Παράλληλα εντοπίζεται υψηλός βαθμός επικινδυνότητας στο σημείο διέλευσης με υψηλές πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων.

 

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «η μη κατασκευή κόμβου στην Τοπική κοινότητα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων της» ζήτησε από τον υπουργό να τον ενημερώσει εάν, προβλέπεται στην μελέτη η κατασκευή κόμβου στο Βαμβακοφύτο και αν ναι πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες περάτωσης του έργου. Επίσης εάν δεν προβλέπεται στην μελέτη του έργου η κατασκευή κόμβου Βαμβακοφύτου, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο υπουργός προκειμένου να απεγκλωβιστεί η δυσπρόσιτη πρόσβαση των κατοίκων Κοινότητας προς τον Προμαχώνα ή και από τις Σέρρες.

 

Η Ερώτηση

 

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης έφερε στην Βουλή, με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 2944/27-1-2017 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη το ζήτημα «της μη κατασκευής (μέχρι πρότινος) Κόμβου Βαμβακοφύτου Εθνικής Οδού (Ε79)».

Στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Ο κάθετος άξονας Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας είναι ένα έργο, το οποίο αποτελεί απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙV (Βερολίνο – Πράγα- Βουδαπέστη – Σόφια – Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα) και αποσκοπεί στη βασική σύνδεση του οδικού δικτύου της χώρας μας με τη Βουλγαρία.  Κατασκευάζεται με διατομή τετράιχνου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση.  Ο άξονας έχει μήκος 96 χλμ.  Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε κυκλοφορία περίπου 70 χλμ. ενώ υπό κατασκευή τελούν τα υπόλοιπα. Παρά το γεγονός ότι ο κάθετος άξονας Προμαχώνας-Εγνατία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, διαπιστώνεται μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του Τοπικού Διαμερίσματος Βαμβακοφύτου της Δημοτικής Ενότητας Σιδηροκάστρου του Δήμου Σιντικής, καθώς δεν έχει ακόμα προβλεφθεί έξοδος στον εν λόγω οδικό άξονα από το Τοπικό Διαμέρισμα Βαμβακοφύτου της Δημοτικής Ενότητας Σιδηροκάστρου του Δήμου Σιντικής με κατεύθυνση τον Προμαχώνα ή και είσοδος από τις Σέρρες με αποτέλεσμα να προκύπτει σοβαρό πρόβλημα στη μετακίνηση των κατοίκων προς το Σιδηρόκαστρο ή και διερχόμενοι από τις Σέρρες. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην υπάρχουσα, σημερινή κατάσταση, όπως είναι χαραγμένη η Εγνατία Οδός αποκλείει την εύκολη πρόσβαση από την Τοπική Κοινότητα Βαμβακοφύτου και αφήνει μόνο σημείο επαφής τον κόμβο της Αμπέλας. Παράλληλα εντοπίζεται υψηλός βαθμός επικινδυνότητας στο σημείο διέλευσης με υψηλές πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «η μη κατασκευή κόμβου στην Τοπική κοινότητα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής» ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει εάν, πρωτίστως, προβλέπεται στην μελέτη η κατασκευή κόμβου στο Τοπικό Διαμέρισμα Βαμβακοφύτου και αν ναι πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες περάτωσης του έργου. Τέλος, ο Βουλευτής αιτήθηκε από τον Υπουργό να του γνωστοποιήσει εάν δεν προβλέπεται στην μελέτη του έργου η κατασκευή κόμβου Βαμβακοφύτου, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να απεγκλωβιστεί η δυσπρόσιτη πρόσβαση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακοφύτου προς τον Προμαχώνα ή και από τις Σέρρες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *