Από το Σιδηρόκαστρο ο Σύλλογος Φίλων Σπηλαιολογίας & Περιβάλλοντος Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» σας στέλνει τις εγκάρδιες ευχές για καλά Χριστούγεννα. Το έτος 2014 που υποδεχόμαστε, ας μας χαρίσει υγεία, ευτυχία και πολλές επιτυχίες στο σπηλαιολογικό έργο όλων των Συλλόγων μας.
Με την αγάπη και αλληλεγγύη που πρέπει να μας διακρίνει διαρκώς, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την πατρίδα μας την Ελλάδα από την μια άκρη έως την άλλη. Ο αγώνας όλων μας ας είναι κοινός, για να φτάσουμε γρηγορότερα στον στόχο μας που είναι η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών μας και γενικότερα της πατρίδας μας της Ελλάδας.
Ο Σύλλογος Φίλων Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» ευχαριστεί θερμά τη σπηλαιολογική κοινότητα για την ανάθεση της διοργάνωσης της 17ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης Σιδηροκάστρου Σερρών, στην αίθουσα Νιάρχου της Χριστιανικής εστίας.
Επισημαίνουμε ότι τα σπήλαια της περιοχής Σιδηροκάστρου, έχουν ξεχωριστό επιστημονικό ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η ιδιαίτερη γεωλογική δομή της περιοχής, η παρουσία της τραβερτινικής γέφυρας των Ζεστών Νερών, μιας πολύ σπάνιας γεωμορφής παγκοσμίως, καθώς και το υπογενές σπήλαιο του λατομείου του Μαύρου Βράχου με τον ιδιαίτερο σταλακτιτικό διάκοσμο, που μετά 100 μ διαδρομής βυθίζεται σε λίμνη νερού.
Οι σπηλαιολογικές μας δραστηριότητες επεκτάθηκαν στη βορειοανατολική πλευρά του Δήμου Σιντικής με είκοσι (20) καταγεγραμμένα σπήλαια που δόθηκαν με τα ονόματά τους στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας. Τα σπήλαια αυτά βρίσκονται στις περιοχές Σιδηροκάστρου και των χωριών Φαιάς Πέτρας, Καπνόφυτου, Αχλαδοχωρίου και Άγκιστρου.
Η σπηλαιολογική περιήγηση συνδυάζεται με τις θερμές πηγές και τα λουτρά στην ευρύτερη περιοχή. Στα λουτρά Σιδηροκάστρου υπάρχει οίκημα με αναπαραστάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων περιοχής Προμαχώνα. Θα γνωρίσετε το Παλαιοντολογικό Μουσείο στη Θερμοπηγή, τα οχυρά του Ρούπελ, το Μαύρο Βράχο που διαρκώς εκπλήσσει με τις αποκαλύψεις των μυστικών του (Ναός Απόλλωνα και Πάνα κ.λ.π.), τον Βυζαντινό Πύργο του Ανδρόνικου, τα κάστρα μας πάνω από το βράχο Ισάρι, τα αναρριχητικά πεδία και γενικά τη φυσική ομορφιά της περιοχής που συμπληρώνει μια ευχάριστη διαμονή.
Ευελπιστούμε η 17η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση να αποζημιώσει κάθε σπηλαιολόγο, όποιες αναζητήσεις και αν έχει.
Με εκτίμηση και αγάπη
Ο Πρόεδρος για το Δ.Σ.
Ελευθεριάδης Ελευθέριος