Ευχαριστήρια και σχόλια από την αναβίωση της μάχης του Ρούπελ

Μια από τις εκπλήξεις της φετινής αναβίωσης το γερμανικό άρμα Sdkfz 222 ( φωτό δίπλα)  που κατασκεύασε εξολοκλήρου ο Ourgantzidis Zacharias του Σ.Ι.Σ.Ο. που ναι μεν έκλεψε τις εντυπώσεις, αλλα ακινητοποιήθηκε απο βολη που δέχτηκε απο το Ρουπελ πλησίον των αντιαρματικών εμποδίων. Το άρμα αυτό ήταν αναγνωριστικό και είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή το 1941.

Παναγιώτης Σαββίδης ΟΜΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ

ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ “ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ”

“ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΡΟΥΠΕΛ”

 

Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Ελληνικό Στρατό και ειδικά στην Διοίκηση του 567 Τ.Π. και στον Δήμο Σιδηροκάστρου και ειδικά στον Δήμαρχο κ.Φώτη Δομουχτσίδη και τον συντονιστή της εκδήλωσης Παναγιώτη Σαββίδη που με την στήριξή τους μας έδωσαν την δυνατότητα συμμετοχής στην ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ αναθέτοντας στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ “ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ” την έκθεση των κειμηλίων καθώς και στην ΑΝΑΒΙΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Μουσείου “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΡΟΥΠΕΛ” την αναβίωση της τελευταίας πριν 76 χρόνια ΑΝΑΦΟΡΑΣ της φρουράς καθώς και την αναβίωση της ζωής μέσα στο οχυρό με ζωντανά διοράματα.Μεγάλο ευχαριστώ και στους εθελοντές αναβιωτές που πήραν μέρος και είναι οι ;

 

Έλληνες Στρατιώτες

1.Στρ.Χρήστος Χατζηνικολάου

2.Στρ.Γιάννης Μάινος

3.Στρ.Μάριος Νικολακάκης

4.Στρ.Σταύρος Δεμερτζής

5.Στρ.Αλέξανδρος Μοσχογιάννης

6.Στρ.Κώστας Κύρου

7.Λοχίας Μιλτιάδης Δημητριάδης

 

Σαλπιγκτής

8.Στρ. Σάββας Κωφίδης

 

Υγειονομικό

9.Υπίατρος Σιββάς Θωμάς

10.Νοσοκόμος Παρασκευάς Ιωάννης

 

Φύλακας- ξεναγός Μουσείου

11.Εθν/κας Σάκης Κιουρής

 

Γερμανοί

12.Νίκος Χούμγκοζλης (Ορεινός Κυνηγός)

13.Δημήτρης Μιχαλόπουλος (Βέρμαχτ)

14.Σταμάτης Καρασσαβίδης (Πάντσερς)

 

Φροντιστής

15.Στρ. Ζάγκας Γεώργιος

 

Ταγματάρχης Δουράτσος

16.Σπύρος Τσαρτσίδης

 

Τέλος κι ένα Μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον ειδικό συνεργάτη του Μουσείου Λυκούργο Μαυριδόπουλο για τις πολύτιμες συμβουλές και παροχή υλικών καθώς και την δημιουργία του παρακείμενου σήματος της Αναβιωτικής μας Ομάδας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Και αναβιωτές απο την Βουλγαρία

 

Στη φετινή εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» συμμετείχαν και αναβιωτές από τη γειτονική Βουλγαρία (ως «Γερμανοί»). Πρόκειται για μέλη της ομάδας «Brothers in Arms» που θεωρείται από τις καλύτερες στην Ευρώπη, μια και τα μέλη της κατέχουν γνήσιο συλλεκτικό υλικό, από όπλα και ρουχισμό έως μηχανές και … άρματα. Οι μηχανές με «καλάθι» που συμμετείχαν στα δρώμενα, ήταν original του Β΄ Π.Π. και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον. Παράλληλα οι Βούλγαροι αναβιωτές –όλοι τους μορφωμένοι με επίπεδο άνθρωποι- αναπαρέστησαν «σκηνές» της άγριας καθημερινότητας των Γερμανών (πχ το φαγητό στο χώμα, το ξύρισμα στη μηχανή κ.α.). Γενικά έδωσαν ένα χρώμα στην εκδήλωση και το σημαντικότερο ΤΙΜΗΣΑΝ την ελληνική ιστορία και τους ήρωες του Ρούπελ.

 

Ο τραγικός τύπος -που παραμονές της εκδήλωσης- απέστειλε επιστολές στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Μακεδονίας – Θράκης, το Γ.Ε.Σ. και το δήμο Σιντικής –με τίτλο : «ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΠΕΛ» με κίνδυνο να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με τη γειτονική χώρα, ας ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ το περιεχόμενο της επιστολής του. Είναι κάτι που θα τον στιγματίζει, όπως και τους φορείς που σήμερα εκπροσωπεί.

Στο εξωτερικό αναβιωτικές εκδηλώσεις πρώτιστο ρόλο έχουν να προωθήσουν την ΕΙΡΗΝΗ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ χωρών, που στο παρελθόν οι συγκρούσεις μεταξύ τους ήταν … σύνηθες φαινόμενο. Σήμερα πχ στο Βερντέν –τόπος σφοδρών συγκρούσεων Γάλλων και Γερμανών κατά τον Α’ Π.Π.- πραγματοποιούνται ΚΟΙΝΑ δρώμενα.

Στο “‘Απόγονοι Κομιτατζήδων στο Ρούπελ» απαντάμε «Καλοδεχούμενος οποιοσδήποτε ξένος που σέβεται και θέλει να τιμήσει το Ρούπελ και την Ιστορία του».

Στη φωτογραφία ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, τιμώντας τον επικεφαλής της βουλγαρικής αναβιωτικής ομάδας Momchil Tachev για τη συμμέτοχη τους στην εκδήλωση. Να είστε σίγουροι, πως θα έρθει καιρός που αναβιωτές απ΄ ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ευρώπη θα λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση μας, τιμώντας και αναγνωρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία των υπερασπιστών των οχυρών μας το 1941.

Παναγιώτης Σαββίδης

 

 

 

Ευχαριστίες του Παναγιώτη Σαββίδη

 

Δεν είναι μόνο η ιδέα. Είναι κυρίως η δουλειά για να κάνουμε την ιδέα πράξη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Φώτιος Δομουχτσίδης που από τη πρώτη στιγμή που συζητήσαμε την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης το 2015, την αγκάλιασε και την έκανε σημαία παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Να ευχαριστήσω τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην αναβίωση η την υποστήριξαν υλικοτεχνικά. Τούς καλούς φίλους από την Αθήνα και βέβαια τούς συμπατριώτες μου από το Σιδηρόκαστρο, που πλέον θα κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Ευχαριστίες στο Γ.Ε.Σ και τα τοπικά στελέχη για την υποστήριξη . Θα κλείσω με την ομάδα της Κοιν.Σε.Π.Άγκιστρο Δράση. Δυνατή ομάδα, με πείσμα, όρεξη, μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνει. Σας υποσχόμαστε ακόμη ενα σκαλί ψηλότερα το 2018.

 

 

Εντυπωσιακή φωτογραφία (δίπλα) 

 

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία του Michalis Magnisalis από την επίδειξη του “Δαίδαλος” στο Ρούπελ. Γράφει ο ίδιος : “Στιγμιότυπο από την επίδειξη του “Δαίδαλου” την Κυριακή 14/5 πάνω από το μνημείο του Ρούπελ. Η δική μας ανάσα κόπηκε για τα λίγα λεπτά της ώρας, που ο πιλότος της πολεμικής μας αεροπορίας πετούσε με 500 χλμ/ώρα και δεχόταν πλευρικές επιταχύνσεις μέχρι και 5g, σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές. Εκείνος όμως φαινόταν να έκανε έναν ευχάριστο κυριακάτικο περίπατο. Καθαρούς ουρανούς και ορίζοντες ανοιχτούς να περνάς πάντοτε αγόρι μου!!!”

Φωτογραφία του Panagiotis Savvidis.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *