Η εκδήλωση του ετήσιου χορού και κοπής βασιλόπιτας του Συλλόγου «ο Μαύρος Βράχος»

   Το Σάββατο 16-2-2013 πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός και η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Σπηλαιολογίας Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» στο κέντρο Πανόραμα, που βρίσκεται στο ύψωμα του Σωτήρα.

 

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσιάσεις εικόνων από τα  σημαντικότερα σπήλαια της περιοχής μας: το 1ο σπήλαιο Ζεστών Νερών, το σπήλαιο Καταρράκτες, το σπήλαιο Λατομείου Μαύρου Βράχου και το σπήλαιο Αγκίστρου. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, που συνεχάρη το Σύλλογο Σπηλαιολογίας για την ακατάπαυστη προσπάθεια και δραστηριότητά του.

  Παρόντες ήταν και τους ευχαριστούμε, ο Αντιπεριφερειάρχης  Σερρών

κ. Μωυσιάδης Ιωάννης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σιντικής ο κ. Δουμουχτζίδης Φώτης και ο κ. Δροβαζίκας Νικόλαος. Ο τ. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σιδηροκάστρου κ. Πύργος Γεώργιος και ο εργοδηγός του Δήμου Σιντικής κ. Σοφιάδης Δημήτριος μετά των συζύγων τους, Ο Προϊστάμενος του Ο.Τ.Ε. Σιδηροκάστρου κ. Καραναστάσης Δημήτριος, πλήθος μελών του Συλλόγου και φίλοι αυτών. Η δημοσιογράφος κ. Νικολάκη Δέσποινα σύζυγος του κ. Δροοβαζίκα, ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, κρατώντας την κάμερα της N.TV.

Εκ μέρους του Διοικητικού ο πρόεδρος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά υγεία, ευτυχία και ευόδωση των προσπαθειών για την ανάδειξη και προβολή του φυσικού κάλλους της περιοχής μας καθώς και του σπηλαιολογικού και αρχαιολογικού πλούτου αυτής. Και συνεχίζοντας τόνισε. Σ’ αυτόν το χαρισματικό πλούτο που κληρονομήσαμε, στηρίζουμε την  ελπίδα μας για τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η παρουσία σας σήμερα στο λόφο του Σωτήρα, μας ενθαρρύνει, διότι  παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που διατρέχουμε, είστε κοντά μας και μας δίνετε δύναμη και κουράγιο για το έργο μας. Ας μην απογοητευθούμε λοιπόν. Ας είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε.

     Οι αρχαίοι μας πρόγονοι  οι Σίντιοι, πριν πολλά χρόνια, εγκατέλειψαν το άγονο νησί τους, τη Λήμνο και αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής, που τις βρήκαν στη δική μας περιοχή.  Στην περιοχή  του Δήμου Σιντικής όπου ανέπτυξαν τις σημαντικότερες τους πόλεις, την πρωτεύουσά τους την Ηράκλεια και την Κοτούσα.  Στο λόφο αυτό του Σωτήρα, που ήρθαμε να ψυχαγωγηθούμε, αυτήν τη στιγμή έρχεται στη μνήμη μου από τα φοιτητικά μου χρόνια, το μηχάνημα της στρατιωτικής ΜΟΜΑ που ενώ ισοπέδωνε την αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου. απεκάλυψε  αναθηματική πλάκα. Αυτή έγραφε για τους ναούς που κατασκεύασαν εκ θεμελίων ο Γναίος Τερέντιος Λουκιλιανός Αλέξανδρος και η γυναίκα του Κλαυδία Λουκιλιανού   προς τιμή  Αρτέμιδος και Απόλλωνα και Πατρίδα τους  το 156μ.χ.  Τίθεται όμως το ερώτημα. Σε ποιά Πατρίδα αναφέρεται; Στο ερώτημα αυτό ας απαντήσει  το αρχαιολογικό βιβλίο «Μακεδονία-Χρονικά που στη σελίδα 379 αναφέρει : «Εις το Σιδηρόκαστρο τοποθετείται η Αρχαία Ηράκλεια Σιντική»

    Και τώρα θα σας ανακοινώσουμε το συγκλονιστικότερο. Κοντά στη θέση που βρέθηκε η πλάκα, περίπου 10  μέτρα μακριά, ανακαλύψαμε αρχαίο ναό που επιβεβαιώθηκε από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας. Γεννάται τώρα το ερώτημα. Αυτός ο ναός που ανακαλύφθηκε, δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον ένα ναό της επιγραφής της πλάκας; Οι σκέψεις αυτές αφήνουν επί πλέον να κατανοήσουμε την τοποθέτηση της αρχαίας Ηράκλειας στο Σιδηρόκαστρο. Ας μη προτρέχουν οι γείτονές μας που αρχαιολόγος τους αναφέρει ότι η αρχαία Ηράκλεια τοποθετείται στο Ρούπιτε της Βουλγαρίας. Την είδηση αυτή πριν ένα χρόνο τη διαβάσαμε στην εφημερίδα «Ελευθερία» Σερρών. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από την ελληνική αρχαιολογική σκαπάνη, να φτάσει και στο Δήμο Σιντικής. Την περιμένει ο λόφος του Σωτήρα, η συνοικία Τσερκέζικα, το Ιερό του Απόλλωνα και Πάνα Μαύρου Βράχου, το σπήλαιο των τεχνητών Καταρρακτών στο Φράγμα νεολιθικών ευρημάτων , η κορυφή του Μαύρου Βράχου με τα κάστρα του, το κάστρο Ισάρι με τα ετοιμόρροπα τείχη, ο Πύργος του Ανδρόνικου, τα αρχαία ορυχεία Άγκιστρου και Όρβιλου Αχλαδοχωρίου.

Οι άρχοντες του Νομού μας ας έχουν τα ώτα ανοιχτά, να ακούσουν τη φωνή της παραμεθόριας αυτής περιοχής της Μακεδονίας μας, που έχει ανάγκη αξιοποίησης και προβολής. Επιτέλους πρέπει αυτή η φωνή να φτάσει και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ελευθεριάδης  Ελευθέριος

 


Η κοπή της βασιλόπιτας στο λόφο του Σωτήρα.

Ήταν συγκινητικές οι ευχές του Μητροπολίτη μας κ. Μακάριου

 

Η αναθηματική πλάκα που αναφέρει τους ναούς 


Οι θέσεις που βρέθηκαν, η αναθηματική Πλάκα και το αρχαίο Ιερό

Ανάμεσά τους το σπίτι του κ. Πάσχου Γεώργιου.


Η είσοδος του αρχαίου ιερού.

Περιμένει τους αρχαιολόγους για να αποκαλυφθεί

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *