Η λαϊκή συνέλευση στη Ροδόπολη Σερρών αποφάσισε: Όχι στο Κέντρο κράτησης Λαθρομεταναστών

Η τοπική κοινωνία της Ροδόπολης είναι αντίθετη στην προοπτική δημιουργίας κράτησης Λαθρομεταναστών.

Η βούληση της κοινωνίας του χωριού εκφράστηκε σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 19 Μαΐου στο δημοτικό κατάστημα του χωριού. Αθρόα ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της Ροδόπολης αλλά και γειτονικών οικισμών στη λαϊκή συνέλευση. Οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής θέλησαν να τοποθετηθούν και να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους για το θέμα μείζονος σημασίας, όπως είναι αυτό του κέντρου κράτησης Λαθρομεταναστών ανοικτού Τύπου που προτάθηκε να δημιουργηθεί στη περιοχή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν αρνητικοί στην προοπτική της μετατροπής του ιστορικού στρατοπέδου 607 ΤΠ σε κέντρο κράτησης Λαθρομεταναστών. Ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης υποστήριξε ότι μπορεί στο παρελθόν η πρόταση για κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών να εμφανιζόταν ως αντίδοτο στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, ωστόσο σήμερα αυτό δεν ισχύει. Και τούτο διότι όπως εξήγησε υπάρχουν και άλλες προτάσεις για την αξιοποίηση του στρατοπέδου της Ροδόπολης. Μία από αυτές είναι η διεκδίκηση της νέας υπηρεσίας που προτίθεται να δημιουργήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά τα πρότυπα της παλαιάς ΜΟΜΑΣ. Ο Φώτης Δομουχτσίδης αποκάλυψε στη συνέλευση ότι η δημοτική αρχή κινείται προς την κατεύθυνση αυτή εδώ και αρκετό καιρό.

 

Θα είναι επιζήμιο για την περιοχή

 

Ο αντιδήμαρχος Σιντικής Ευστάθιος Ζαπρίδης συντάχθηκε με την άποψη των κατοίκων της Ροδόπολης. Εκτίμησε ότι αν δημιουργηθεί κέντρο κράτησης Λαθρομεταναστών ανοικτού Τύπου θα υπάρξουν παρενέργειες για την περιοχή. «Ο κόσμος του χωριού μας είναι συναισθηματικά δεμένος με την ύπαρξη του στρατοπέδου, άλλωστε το στρατόπεδο είναι εντός του οικισμού. Δεν επιθυμούμε να εξελιχθεί σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που θα υποβαθμίσει την περιοχή μας». Υποστήριξε επίσης ότι ο Δήμος Σιντικής συμβάλλει αποφασιστικά ώστε το στρατόπεδο να συντηρείται και να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που επιβάλλει την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ροδόπολης, είναι ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη στρατιωτική υπηρεσία.

 

Καλύτερη λύση η νέα ΜΟΜΑ

 

Στη συνέλευση τοποθετήθηκε και ο πρώην δήμαρχος Ροδόπολης Ιωάννης Χατζηπάντος. Τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης Λαθρομεταναστών ανοικτού Τύπου δεδομένου ότι στο χωριό είναι μικρό και αριθμεί τους 800 κατοίκους. Πρόκρινε ως καλύτερη λύση τη δημιουργία της νέας στρατιωτικής Υπηρεσίας που ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί στη Μακεδονία ο υπουργός Πάνος Καμμένος. Ευχήθηκε να τελεσφορήσει η προσπάθεια της δημοτικής αρχής γιατί η νέα στρατιωτική υπηρεσία, εφόσον υλοποιηθεί. θα αναβαθμίσει τη Ροδόπολη.

 

Κέντρο Νεοσυλλέκτων Μηχανικού

 

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο κράτος ότι αν λειτουργήσει κέντρο κράτησης Λαθρομεταναστών θα υπάρχουν όλες οι συνθήκες ασφάλειας» δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ροδόπολης Σταύρος Κυβρακίδης. Υποστήριξε ότι η ιδανικότερη λύση για το πρώην 607ΤΠ είναι η εξέλιξη του σε κέντρο εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Μηχανικού ενώ υπενθύμισε ότι το Στρατόπεδο είναι ενεργό ενώ παράλληλα λειτουργεί και η Εθνοφυλακή.

 

 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

 

Πηγή: sertharros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *