Η παρουσίαση των Σπηλαίων Σιδηροκάστρου στην Καλαμάτα

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου του Συλλόγου Σπηλαιολογίας «ο Μαύρος Βράχος» στο σπήλαιο του Δυρού Μεσσηνίας, παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας o σπηλαιολογικός και αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής Σιδηροκάστρου.

 

 Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η κ. Αφροδίτη Κυριαζή αρχιτέκτων μηχανικός και ζωγράφος .κάτοικος Καλαμάτας στην οποία οφείλουμε την παρουσία του πλήθους των συμπατριωτών της, που κατέκλυσε την αίθουσα παρουσιάσεων του Ξενοδοχείου Fare Palas

  Η ομιλία του προέδρου ξεκίνησε με την παρουσίαση του 1ου σπηλαίου Ζεστών Νερών, ενός σπήλαιου σπάνιου στον κόσμο, που ανήκει στην κατηγορία των πρωτογενών σπηλαίων.  Πρωτογενή χαρακτηρίζονται αυτά που το πέτρωμά τους και το σπήλαιο έχουν δημιουργηθεί ταυτόχρονα Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το σπήλαιό μας αυτό είναι πρώτο στα βαλκάνια και δεύτερο στον κόσμο ως προς το μήκος της διαδρομής του. Παγκόσμια πρώτο είναι της Τουρκίας 250 μ, δεύτερο το δικό μας στην Ελλάδα με μήκος 135 μ και τρίτο της Αριζόνας Αμερικής με μήκος 126 μ. Επομένως είναι από τα σημαντικότερα. Έχοντας αυτά τα πλεονεκτήματα το σπήλαιό μας, δικαιούται να προβάλεται από γεωλόγους επιστήμονες, τους άρχοντες του τόπου και γενικότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού.  

  Μετά το πρωτογενές αυτό σπήλαιο, ανακάλυψε ο Σύλλογός μας, άλλο ένα ιδιαίτερο σημαντικό και αξιόλογο.Είναι το σπηλαιοβάραθρο  του Λατομείου του Μαύρου Βράχου. Ένα μοναδικό και αυτό σπήλαιο της κατηγορίας των Υπογενών Σπηλαίων.. Ένα σπήλαιο που δημιουργήθηκε από ανοδική πορεία νερού στα έγκατά του. Έχει μήκος διαδρομής 100 μ. και μετά χάνεται στα νερά υπόγειας λίμνης .

 Το σπήλαιο αυτό διακρίνεται από σπάνιο σταλακτικό διάκοσμο  στα τοιχώματά του. (πέτρινα λουλούδια, πέτρινα μανιτάρια, κοραλλιογενείς σχηματισμοί, σιδηροξείδια, πέτρινα χαλιά).

   Τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας παρουσίασε η Ιουλία Ελευθεριάδου αρχητέκτων μηχανικός, μέλος του συλλόγου μας.

 

    Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διατρέχουμε πρέπει να στηρίξουμε την προκοπή μας στον Τουρισμό. Μπορούμε να τον αναπτύξουμε . Τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής μας είναι πολλά. Μπορούν να πρωτοστατήσουν για ανάπτυξη βγάζοντας τα  μέσα από τον λήθαργο που βρίσκονται..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *