Μαθητές του Γυμνασίου Σιδηροκάστρου, ενημερώθηκαν για τον Σπηλαιολογικό και Αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής τους.

   Στην αίθουσα προβολών του Παλλατιδείου  Γυμνασίου Σιδηροκάστρου, ο Σύλλογος Σπηλαιολογίας «ο Μαύρος Βράχος» παρουσίασε στους μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας το σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό πλούτο της κοιλάδας του Κρουσοβίτη.

 

   Σε μια αίθουσα κατάμεστη από μαθητές πρόβαλε στην οθόνη το φυσικό κάλλος της κοιλάδας σε συνδυασμό με τους Καταρράκτες να ρίχνουν τα νερά τους από ψηλά, προσθέτοντας την ιδιαίτερη χάρη στις προσόψεις των σπηλαίων. Οι εικόνες από τον εσωτερικό πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο των σπηλαίων, με τις νυχτερίδες να πετούνε πάνω από τα κεφάλια απρόσκλητων επισκεπτών, συνάρπαζαν το βλέμμα των μικρών μαθητών μας, βλέποντάς τες για πρώτη φορά.   

   Στους μικρούς μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τους αρχαιολόγους που ενημέρωναν τους παλαιότερους μαθητές του έτους 2003. Αναφερόταν σε νεολιθικά ευρήματα 5,5 χιλιάδων χρόνων, που βρέθηκαν κάτω από τη βραχοσκεπή του σπηλαίου «Καταρράκτες»

  Στη συνέχεια γνώρισαν οι μαθητές τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μαύρου Βράχου όπου βρέθηκαν: Κίονας Ιονικού ρυθμού, αγάλματα Απόλλωνα, Πάνα, Αρτέμιδος και πολλά άλλα. Η αρχαιολογική υπηρεσία τώρα τελευταία τοποθέτησε στο Μουσείο Σερρών στο Μπεζεστένι τέσσερα μόνον από αυτά.

   Τέλος γνώρισαν από βίντεο το υπογενές σπήλαιο του Λατομείου Μαύρου Βράχου μή κους 100 μ, Ένα σπήλαιο με  σπάνιο για την Ελλάδα σταλακτιτικό διάκοσμο που βυθίζεται σε λίμνη νερού και χάνεται η συνέχειά του.

 

 

 

 


Οι μαθητές του Γυμνασίου Σιδηροκάστρου γνώρισαν τις ανθοδέσμες σταλακτιτών που προσέφερε το σπήλαιο του λατομείου Μαύρου Βράχου στους σπηλαιολόγους που εργάστηκαν σ΄ αυτό με κίνδυνο της ζωής τους έως 6 μήνες.
 

Στην παρακάτω εικόνα η πρώτη αντιπροσωπευτική ανθοδέσμη, από το σπάνιο σταλακτιτικό διάκοσμο στην Ελλάδα, με την οποία μας υποδέχτηκε το σπήλαιο στο εσωτερικό του.

 

 

Ελευθεριάδης Λευτέρης                         

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *