Ομόφωνο «ΟΧΙ» από το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Αχλαδοχώρι


Την αντίθεση τους στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου σε περιοχή εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου και Καπνοφύτου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, στην πρόσφατη συνεδρίαση του.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και με την ψήφο του Προέδρου ΤΣ Κοινότητας Αχλαδοχωρίου, απορρίπτει την αίτηση της εταιρείας για εκμίσθωση τμημάτων αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας Δήμου Σιντικής με σκοπό την παραχώρηση κατά χρήση για 35 έτη για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού «PEAR 1 και PEAR 2» ισχύος 227,5 MW.

Επίσης, ενέκρινε την προσφυγή του Δήμου Σιντικής στο ΣτΕ για την ακύρωση της με αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/109106/6943 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας PEAR AGROPHOTOVOLTAIC ΜΙΚΕ για τη δημιουργία του παραπάνω σταθμού στα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου και Καπνοφύτου.

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Γεώργιος Τάτσιος, αναφέρθηκε στην αίτηση της εταιρείας PEAR AGROPHOTOVOLTAIC ΜΙΚΕ για την έναρξη της διαδικασίας εκμίσθωσης τμημάτων αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας Δήμου Σιντικής με σκοπό την παραχώρηση κατά χρήση για 35 έτη για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού «PEAR 1 και PEAR 2» ισχύος 227,5 MW.

Η αίτηση κατατέθηκε παρά το γεγονός ότι με τη με αριθμ. 46/2022 προγενέστερη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα και με τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου και Καπνοφύτου, γνωμοδότησε αρνητικά στη δημιουργία του παραπάνω σταθμού.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τάτσιος ανέφερε: «Ζητήθηκε η εκ νέου γνωμοδότηση των Τοπικών Συμβουλίων, τα οποία πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση των δημοτών στις 21-04-2024, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το θέμα. Η βούληση των δημοτών αποτυπώθηκε στη με αριθμ. 1/2024 απόφαση του ΤΣ κοινότητας Καπνοφύτου και στη με αριθμ. 7/2024 απόφαση του ΤΣ κοινότητας Αχλαδοχωρίου, με τις οποίες γνωμοδοτούν αρνητικά στην εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στα διοικητικά τους όρια. Μετά από αυτό, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αχλαδοχωρίου «Ο ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗΣ» απέστειλε στις 23.04.2024 αίτημα προκειμένου ο Δήμος να συνταχθεί με το Σύλλογο στην προσφυγή του προς το ΣτΕ για την ακύρωση της της με Αριθμ. Πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/109106/6943 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας PEAR AGROPHOTOVOLTAIC ΜΙΚΕ και να τη χρηματοδοτήσει».

Συνεχίζοντας, ο κ. Δήμαρχος είπε ότι «Η Δημοτική Αρχή στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και σέβεται τις αποφάσεις τους, και για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων στην παραπάνω εταιρεία».

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Αχλαδοχώρίου, ανέφερε ότι το όραμα των δημοτών είναι να αναδείξουν τουριστικά την περιοχή τους και όχι να επιτρέψουν τη μετατροπή της σε τόπο παραγωγής ενέργειας. «Καμιά εταιρεία δεν ρώτησε τους κατοίκους των κοινοτήτων αν συμφωνούν με μια τέτοιου είδους επένδυση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, κ. Ιωσήφ Παναγιωτίδης, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν ο Δήμος να διαμορφώσει μια ενιαία πολιτική απέναντι σε παρόμοια αιτήματα για επενδύσεις.

Από την πλευρά της, η Δημοτική Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης, κ. Κυριακή Τζέγκα, ανέφερε ότι η παράταξή της συντάσσεται με την απόφαση των δημοτικών κοινοτήτων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Σιντικής, υπογράμμισε ότι η θέληση των δημοτών κατευθύνει τη Δημοτική Αρχή. Ωστόσο, επειδή δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η προσφυγή του Συλλόγου «Ο ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗΣ» στο ΣτΕ, πρότεινε στο Σώμα να εγκρίνει την ανάληψή της από το Δήμο.

Μετά από την πρόταση του κ. Δημάρχου, το Σώμα ομόφωνα συναίνεσε στην ανάληψη της προσφυγής στο ΣτΕ κατά της δημιουργίας του φωτοβολταϊκού σταθμού στις κοινότητες Αχλαδοχωρίου και Καπνοφύτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *