Ο δήμος Σιντικής διοργανώνει διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά»

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά», στις 14 και 15 Μαΐου.

 

Πριν από 75 χρόνια, οι λιγοστοί υπερασπιστές των 21 οχυρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η απάντηση στους Γερμανούς εισβολείς, του διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου, εξακολουθεί να συγκινεί: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται». Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό.

 

Οι ιστορικές αναβιώσεις ή αναπαραστάσεις είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό και σχετίζονται με πολεμικά γεγονότα από την Μάχη του Βατερλώ (1815) στο Βέλγιο έως την απόβαση των συμμάχων (1944) στην Νορμανδία. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε θεσμούς και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία.

 

Η εκδήλωση «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη του υφ. Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος να καταστεί θεσμός, ανάλογος με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις στο  χώρο του οχυρού  Ρούπελ (εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, μοντελισμού κ.α.) ενώ νέοι χώροι του οχυρού θα ανοίξουν πρώτη φορά για το κοινό.

 

Ομάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π., αναπαριστάνουν γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από την επική μάχη των Οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη. Η προσπάθεια επίλεκτων δυνάμεων του εχθρού να πλησιάσουν τα πολυβολεία των οχυρών και να φράξουν τις θυρίδες τους.  Η αντεπίθεση των Ελλήνων υπερασπιστών, η ρίψη αερίων μέσα στις στοές, το «Όχι» του Δουράτσου, το  τέλος μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την συνθηκολόγηση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *