Παρουσιάστηκε η διακήρυξη για την ενοικίαση των λουτρών Σιδηροκάστρου

Σχέδιο της διακήρυξης δημοπρασίας για την εκμίσθωση και αξιοποίηση – ανακαίνιση και επέκταση των Ιαματικών Πηγών Σιδηροκάστρου παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή (13/12), απο τους κυρίους Στάθη Ραγκούση ( συνωνυμία με τον πρώην υπουργό) οικονομικό διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας ΠΕΤΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Λάμπρο Μίχο, δικηγόρο, τέσσερεις τετραετίες δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, βουλευτή Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, νομικό συνεργάτη της ΠΕΤΑ.

Κατά την συζήτηση αν και δεν ελήφθη απόφαση , εκφράστηκε η άποψη σχεδόν του συνόλου του Σώματος υπέρ της εκμίσθωσης , σαν τον μοναδικό δρόμο για την σωτηρία των λουτρών.

Πεποίθηση μου να εκμισθωθούν τα λουτρά

Την συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καρύδας κάνοντας μια ιστορική αναδρομή των λουτρών σημειώνοντας πως το κλίμα σήμερα για αυτές τις επιχειρήσεις είναι να περάσουν σε ιδιώτες . Δεν έχουν τύχη ως Δημοτικές , διότι στριμώχθηκαν πολύ απο την νομοθεσία. Συνεχώς , είπε ο δήμαρχος , σφίγγει ο θεσμικός κλοιός γύρω απο τους δήμους με υπερφόρτωση αρμοδιοτήτων και δεν μπορούν να ασχοληθούν με το επιχειρήν. Ωρίμασε η σκέψη και αυτή είναι η πεποίθηση μου, τόνισε να προχωρήσει ο δήμος στην εκμίσθωση των λουτρών. Για να γίνει αυτό απαιτούνται τρεις αποφάσεις, υπογράμμισε, μια απο το Τοπικό Συμβούλιο Σιδηροκάστρου, που ελήφθη , της Ανώνυμης Εταιρείας ” Σιντική ΔΑΕ ” που δεν ελήφθη και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε πως σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό διωγμό με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις δημοτικές τους επιχειρήσεις. Πρέπει ο δήμος να δράση άμεσα, δεν υπάρχει χρόνος. Απαιτείται μέσα απο την διακήρυξη να προσελκυστούν ικανοί επενδυτές , στην διαχείριση , την οικονομική επιφάνεια και να γνωρίζουν το αντικείμενο, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του δήμου προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε στα τεχνικά σημεία της διακήρυξης, επισημαίνοντας πως το κατώτατο ενοίκιο καθορίζεται στα 150.000 ευρώ το χρόνο για 25 χρόνια. Επίσης και 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων πάνω απο 1.000.000 ευρώ ετησίως. Προβλέπονται ακόμη επενδύσεις ( να ανεγείρει, κατασκευάσει και εξοπλίσει νέες εγκαταστάσεις κάθε είδους, να αποπερατώσει και να ανακατασκευάσει και εξοπλίσει το ημιτελές ξενοδοχείο ) 3.000.000 ευρώ στα πρώτα πέντε χρόνια. Η διακήρυξη θα προβλέπει τα πρώτα δυο χρόνια να γίνουν επενδύσεις 1.000.000 ευρώ και τα επόμενα τρία 2.000.000 ευρώ. Αν οι επενδύσεις δεν γίνουν θα προβλέπονται συνέπειες, όπως και σε περίπτωση που δεν καταβάλει στην ώρα τους τα μισθώματα και αυτό θα διασφαλίζεται με εγγυητικές αλλά και ακίνητα του επενδυτή. ” Η απόφαση είναι ιστορική , χρειάζεται τόλμη και επίγνωση της πραγματικής κατάστασης” υπογράμμισε ο κ. Μίχος.

Ο πρώην δήμαρχος κ. Αθανάσιος Σπάσης τάχθηκε υπέρ της εκμίσθωσης , αλλά η απόφαση να ληφθή ομόφωνα.

Υπέρ τάθχηκε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Τοπολίγκας, σημειώνοντας πως τα λουτρά ήταν φορέας συναλλαγής και πελατειακών σχέσεων και έμειναν σήμερα ερείπια.

Ο κ. Φώτης Δομουχτσίδης, επεσήμανε πως δεν υπάρχει απόφαση της ” Σιντική ΔΑΕ ” και πρότεινε να προηγηθεί μελέτη για την πραγματική αξία των λουτρών και μετά να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκμίσθωση. Έθεσε το θέμα των εργαζομένων, για τους οποίους όπως απάντησε ο δήμαρχος θα παραμείνουν στην ” Σιντική ΔΑΕ “, ( σήμερα εργάζονται επτά μόνιμοι και σε λίγο ένας θα βγει στη σύνταξη).

Ο κ. Θόδωρος Πασχαλίδης, τόνισε πως η επιχείρηση είναι επικερδής καθώς και στα δύσκολα αυτά χρόνια, οι δυο τελευταίοι ισολογισμοί παρουσιάζουν κέρδη , άρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ζημιογόνος. Επιτέθηκε κατά του δημάρχου, λέγοντας πως προεκλογικά έδινε υποσχέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των λουτρών, αξιοποίηση τους, αύξηση των εσόδων και νέες θέσεις εργασίας. Τον επέκρινε για την επιλογή του προέδρου που έκανε στην “Σιντική ΔΑΕ ” που έφερε αναστάτωση στα λουτρά και κατάφερε να πατώσει την επιχείρηση. Ο κ. Πασχαλίδης , είπε πως δεν έχει εμπιστοσύνη στον δήμαρχο, καθώς δεν έχει την ικανότητα και δυνατότητα να χειρίζεται τέτοια ζητήματα. Πρότεινε την υπόθεση της εκμίσθωσης να αναλάβει η επόμενη δημοτική αρχή. ” Γιατί βιάζεστε τόσο πολύ, δεν υπάρχει απόφαση της ” Σιντική ΔΑΕ ” η οποία δεν κατέχει την γη ” είπε ο κ. Πασχαλίδης και υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα επιπόλαιο σχέδιο με παραλείψεις περισσότερες απο αυτές στην υπόθεση Λιανάκη και θα πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων.

Υπέρ της εκμίσθωσης τάχθηκε και ο πρώην δήμαρχος Ροδόπολης κ. Χατζηπάντος και πρότεινε άμεσα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις διαδικασίες.

Και ο κ. Λάμπης Μουμτσίδης τάχθηκε υπέρ της εκμίσθωσης των λουτρών, επισημαίνοντας πως σήμερα δικαιώνεται η θέση που εξέφρασε πριν τρία χρόνια για να περάσουν σε χέρια ιδιωτών . Τόνισε πως τον ενδιαφέρει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες.

Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πως σε περίπτωση που η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει απο τις ερχόμενες εκλογές δεν συμφωνήσει στην εκμίσθωση δεν θα την υπογράψει.

Το θέμα αναμένεται να ανασυζητηθεί καθώς απόφαση δεν ελήφθη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *