ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ Τριτοκοσμικές εικόνες στην πύλη των τουριστών

Εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι υποδομές στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο τελωνείο Προμαχώνα Σερρών.

 

 

Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com

 

Η πύλη εισόδου της χώρας, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς ετοιμάζεται φέτος να υποδεχτεί περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες από τα Βαλκάνια, δεν απασχολεί κανέναν από τους φορείς της πολιτείας.

Από τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ελπίζουν στην οικονομική τους ανάπτυξη λόγω διέλευσης μεγάλου κύματος τουριστών, αλλά και από τις φωτογραφίες, επιβεβαιώνεται πως ο κρατικός μηχανισμός αδιαφορεί για την κατάσταση που επικρατεί στο τελωνείο, όπου μάλιστα λειτουργεί και ο διακρατικός έλεγχος ελλήνων και βουλγάρων αστυνομικών.

Ενδεικτικό είναι πως το οδόστρωμα στην κεντρική είσοδο και έξοδο του τελωνείου έχει παραμορφωθεί λόγω της συνεχούς διέλευσης φορτηγών. Σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και τους εργαζόμενους στο τελωνείο, οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, ο δρόμος έχει σχηματίσει βουνό ασφάλτου ύψους 70 εκατοστών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, που καθιστά αδύνατη τη διέλευση όχι μόνο επιβατικών αυτοκινήτων, αλλά και φορτηγών.

 

ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται μόνον εκεί. Πριν από λίγους μήνες ο δρόμος υποχώρησε εντελώς σχηματίζοντας μια τεράστια τρύπα και αποκόπτοντας τη διέλευση των οχημάτων και ύστερα από παρεμβάσεις διορθώθηκε. Πρόσφατα θόρυβος προκλήθηκε από την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες τουαλέτες, τις οποίες αντίκρισαν τουρίστες από τη Μολδαβία οι οποίοι σταμάτησαν στον Προμαχώνα και διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Οι χώροι με τις τουαλέτες είχαν πλημμυρίσει από νερά λυμάτων, ενώ η γενικότερη κατάστασή τους, με σπασμένα πλακάκια και λεκάνες, είναι τραγική. Μετά την παρέμβαση του δήμου απλώς καθαρίστηκαν, όμως εξακολουθούν να μην είναι λειτουργικές.

Η εγκατάλειψη όμως του τελωνείου, που μεταφέρει την πρώτη εικόνα της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες, αποδεικνύεται και από τον περιβάλλοντα χώρο του. Ενδεικτικό είναι πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο τοπικό τμήμα έφτασαν σε σημείο να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να προσλάβουν εργάτη να καθαρίσει τα χόρτα, επειδή υπήρχε κίνδυνος να εμφανιστούν φίδια, όπως μετέφεραν κάτοικοι στη «Μ». Ακόμη, ο φωτισμός αποτελεί… πολυτέλεια και το βράδυ τα φώτα στον κεντρικό δρόμο διέλευσης των οχημάτων δεν λειτουργούν.

 

Η κίνηση στο τελωνείο του Προμαχώνα αναμένεται φέτος να αυξηθεί, και σύμφωνα με τα περσινά δείγματα, εκτός από τη γειτονική Βουλγαρία διέρχονται από εκεί τουρίστες από τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και τη Ρωσία.

πηγή :  Εφημερίδα ” Μακεδονία” 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *