Σιδηρόκαστρο : Αντιπαραθέσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση κατά της δημοτικής αρχής στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, σχετικά με το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Τα βέλη κατά της πλειοψηφίας εξαπέλυσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Πασχαλίδης, κατηγορώντας τον δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους για ολιγωρία και μεθοδεύσεις. Επικέντρωσε τα βέλη του κατά του  αντιδημάρχου κ. Μελαδίνη, λέγοντας πως γνώριζε  απο νωρίς τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία που είχε αναλάβει την  αποκομιδή των απορριμμάτων δεν θα υπέγραφε τη νέα σύμβαση, αλλά δεν είχε ενημερώσει την Οικονομική Επιτροπή ως όφειλε. Όπως είπε ο κ. Πασχαλίδης, στις 15 Μαρτίου έληγε η σύμβαση με την εταιρεία Σταμπολίδη – Σαρόγλου. Απο τον Φεβρουάριο, είχε βγει η πρόσκληση για τη νέα ανάθεση και η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά, ήταν αυτή. Όμως στις 18 Μαρτίου η εταιρεία απέστειλε έγγραφο με το οποίο δήλωνε πως δεν θα υπογράψει την σύμβαση διότι υπήρχαν παραλείψεις στη σύμβαση και υπήρχε ο κίνδυνος να μην μπορέσει  λάβει τα χρήματα της. Όμως οι αντιδράσεις της  εταιρείας ήταν γνωστές  στον αντιδήμαρχο νωρίτερα , αλλά δεν ενημέρωσε την Οικονομική Επιτροπή και είπε ψέματα.  Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, ο κ. Μελαδίνης πρότεινε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οποία πολύ πιθανόν να ήταν μοναδικός ενδιαφερόμενος ο κ. Διονυσόπουλος, απο την Θεσσαλονίκη. Κατηγόρησε τον κ. Μελαδίνη για μεθόδευση, και τον δήμαρχο κ. Δομουχτσίδη, για την κατάσταση στο θέμα της καθαριότητας του Δήμου.

 

Ο κ. Μελαδίνης  

 

Απο την πλευρά του ο κ. Μελαδίνης, δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας πως ούτε ψέματα είπε, ούτε και μεθοδευσε την  κατάσταση. Όπως είπε, το προσχέδιο της  σύμβασης  είχε ενα τυπικό λάθος, επικοινώνησε με την εταιρεία Σταμπολίδη – Σαρόγλου και το θέμα έληξε. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πήρε την ανάθεση, εκπρόσωποι της δεν προσήλθαν να υπογράψουν την σύμβαση και με έγγραφο τους, στο παρά ένα,  δήλωναν την στάση τους.  Έτσι η διαδικασία προχώρησε και θα γίνει νέα πρόσκληση και εντός μιας ημέρας θα πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές ώστε να προχωρήσει η ανάθεση.  

 

Ο κ. Νίκος Δεμερτζής, έθεσε το ζήτημα ότι απο τον Ιούλιο του 2015 που ελήφθη ομόφωνη απόφαση για διεθνή διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το θέμα δεν προχώρησε και ζήτησε εξηγήσεις απο την δημοτική αρχή. Ενω έκανε λόγο πως τις τελευταίες ημέρες η αποκομιδή γίνεται με ανοιχτά φορτηγά κάτι που απαγορεύεται. Ο αντιδήμαρχος κ. Τσίντσιος παραδέχτηκε ότι η αποκομιδή γίνεται με αυτόν τον τρόπο και είναι παράνομο, αλλά έπρεπε να γίνει, για λίγες ημέρες. Η κυρία Φυταγκουρίδου σημείωσε πως για τρίτη φορά γίνεται ανάθεση για την αποκομιδή των απορριμμάτων και επέρριψε την ευθύνη στον δήμαρχο για την κατάσταση αυτή.

 

Ο δήμαρχος  

 

Για χολή που η αντιπολίτευση ρίχνει στη δημοτική αρχή έκανε λόγο ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης. Όπως είπε στις 18 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αποκομιδή των απορριμμάτων, με  ανάθεση για τέσσερις μήνες. Στις 22 Φεβρουαρίου το θέμα τέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία και αποφάσισε να αναθέσει το έργο στην εταιρία Σταμπολίδη- Σαρόγλου, καθώς ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά.

Η εταιρεία κλήθηκε να υπογράψει την σύμβαση, ωστόσο δεν προσήλθε και την προηγούμενη ημέρα πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενημέρωσε πως δεν επιθυμεί να αναλάβει το έργο, καθώς διαπίστωσε   προβλήματα με την σύμβαση  και υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί να πληρωθεί. Η άρνηση της σημαίνει πως είναι έκπτωτη. Ο δήμαρχος τόνισε πως όλα ξεκίνησαν  έγκαιρα και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μεθόδευσης της υπόθεσης, επικρίνοντας την πως κάνει ότι μπορεί για να μην καθαριστεί ο δήμος.

 

Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες της νέας ανάθεσης, με πρόσκληση ενδιαφέροντος, έως τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Μαρτίου. Έως την προκαθορισμένη ώρα κατατέθηκε μόνο μια προσφορά αυτή του κ. Διονυσόπουλου απο τη Θεσσαλονίκη, στον οποίο και ανατέθηκε το έργο και απο την Πέμπτη 24 Μαρτίου, με πέντε απορριμματοφόρα, ξεκίνησε την αποκομιδή των απορριμμάτων.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *