Σιδηρόκαστρο : Ημέρα Μνήμης γενοκτονίας Ποντίων

 «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αροθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ»…

(Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ).

“Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής (Πόντος, Ιωνία, Αν. Θράκη) έχει θεωρηθεί σαν μία από τις μεγάλες γενοκτονίες του 20ού αιώνα, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο οργανισμό, το «Ινστιτούτο Μελέτης των Γενοκτονίων» (IAGS).

Ο Σύλλογος Ποντίων  Σιδηροκάστρου ” Οι Κομνηνοί” , σήμερα το πρωί, σε μια απλή τελετή, θυμήθηκαν τους προγόνους ποντίους, καταθέτοντας στεφάνια, στο μνημείο της πόλης ,  στην Αιωνία Μνήμη τους. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ των άλλων εκπρόσωποι  της Αστυνομίας, των Συλλόγων Ποντίων, Μικρασιατών, Παφραίων, Φίλοι της Σπηλαιολογίας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης διατέθηκε πισία, σουρβάς και κόλλυβα.  

Η πλέον σημαδιακή ημέρα για τον Ελληνισμό του Πόντου. Αλησμόνητη και καταραμένη συνάμα μέρα, απαρχή των άγριων επιχειρήσεων των τουρκικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, με απώτερο σκοπό την εκδίωξη και τον αφανισμό του ποντιακού στοιχείου στη Μικρά Ασία.

Στις 19 Μαΐου 1919, με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, περίπου 355.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο εξοντώθηκαν την περίοδο 1916-1923.

Απαγχονισμοί, βιασμοί, λεηλασίες, πυρπολήσεις χωριών, εξορίες και άλλα ακραία εγκλήματα είναι στα καθημερινά «κατορθώματα» των τούρκων που κατάφεραν να αλλοιώσουν εθνολογικά τους εκεί Έλληνες. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν ξέρουμε ποιος είναι στον Πόντο, στη Θράκη, στη Σμύρνη ή στην Ιωνία.

 

Αναφέρουν σχετικά οι ιστορικοί : «Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας κατά του συνολικού ελληνικού πληθυσμού της Ανατολής είναι περίπου 700.000 – 800.000 άτομα”.

 

Έκπληξη και αρνητικά σχόλια προκάλεσε η παντελής απουσία  εκπροσώπων του δήμου Σιντικής  από τις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων « ΟΙ Κομνηνοί» την Κυριακή 22 Μαΐου.

Ο δήμος Σιντικής δεν είχε καμία εκπροσώπηση. Ήταν απών ! Ούτε ο δήμαρχος παρευρέθηκε, ούτε οι αντιδήμαρχοι, ούτε κάποιος δημοτικός σύμβουλος, είτε της πλειοψήφιας είτε της μειοψηφίας. Η μόνη επίσημη εκπροσώπηση ήταν από την ΕΛ.ΑΣ.

Γιατί άραγε αυτές οι απουσίες ; 

 

Δικαιολογημένη ήταν η απουσία του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *