Στα σπλάχνα του Μαύρου Βράχου, το Νυμφαίο του Απόλλωνα.

Προάγγελος της αρχαίας πόλης των προγόνων μας Σιντίων, είναι ο Ιονικού ρυθμού κίονας που βρέθηκε μαζί με τις μεγάλες ενεπίγραφες τοξοειδείς πέτρες που πιθανόν να στόλιζαν τη βάση ή την οροφή εισόδου, του λαξευτού θόλου της κόγχης.

 

Στο δάπεδο της κόγχης διακρίνονται βάσεις αγαλματιδίων και κατηφορίζουν από αυτήν κυκλικά κατεστραμμένα λαξευτά σκαλοπάτια που φτάνουν στο χώρο που βρέθηκαν τα αγάλματα του Απόλλωνα και του Πάνα, έχοντας από δεξιά μας τη λειασμένη γρανιτένια πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για βωμός. Πάντα αυτές τις πέτρες τις τοποθετούσαν πάνω από το στόμιο του σπηλαίου ή δίπλα, ώστε κατά τις θυσίες των ζώων το προσφερόμενο αίμα να ρέει μέσα στο σπήλαιο, στο βασίλειο του Άδη, για να έρθουν οι ψυχές των νεκρών, των αγαπημένων τους προσώπων να το πιούν και να μεσιτεύσουν για καλύτερη ζωή προς τους ζωντανούς.

Στη συνέχιση της ανασκαφής στο σημείο που βρέθηκαν τα αγάλματα και τερμάτισαν τα σκαλοπάτια, πρέπει να βρούμε τη συνέχειά τους, που θα μας οδηγήσουν προς το στόμιο του σπηλαίου 

 Απόλλων                             Πάνας                                              Άρτεμης

 Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας αγωνιούν για το αρχαιολογικό έργο της ανασκαφής, στον Ιερό χώρο του Μαύρου Βράχου, που το σταμάτησε η ΚΗ΄ Αρχαιολογική Υπηρεσία Σερρών από το καλοκαίρι του 2006. Ύστερα από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη ο Σύλλογός μας τη δικαιολογεί, τη θαυμάζει και τη συγχαίρει για τα αξιόλογα ευρήματα που είδαν διεθνώς το φως της δημοσιότητας. και  τιμούν την πατρίδα μας Ελλάδα. Σήμερα όμως η Εφορεία αυτή που είναι πολυάσχολη, αν θέλει,  μπορεί να μας βοηθήσει παραδίδοντας το έργο του Ιερού του Απόλλωνα και του Πάνα, στην πιο αρμόδια Εφορεία που της ανήκει γιατί συνδυάζει κόγχες σπηλαίων και σπήλαια. Είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχη υπάρχει και στην Αθήνα. Αυτές οι Εφορείες πλαισιώνονται από επιστήμονες γεωλόγους και αρχαιολόγους.        

    Όπως υπάρχει αγωνία για την Αμφίπολη υπάρχει και για την περιοχή του Μαύρου Βράχου. Αυτή την αγωνία μας όμως ποιος μπορεί να τη νιώσει; Διαρκώς ανυπομονούμε για το πότε θα βαδίσουμε τη μεγάλη στοά, που τη δικαιολογούν και οι γαιοηλεκτρικές  τομογραφίες του Ι.Γ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, που πρέπει  να  μας μεταφέρει στο Νυμφαίο του Απόλλωνα, που κατακλύζεται από πλούσια νερά. Φανταστείτε τα τρομακτικά και συνταρακτικά γεγονότα που πιθανόν μπορούσαν  να είχαν συμβεί στη δεύτερη χαμένη πόλη των Σιντίων την Κοτούσα ή  άλλη σημαντική λουτρόπολη, που έπρεπε να την επισκέπτονταν και να τη χρησιμοποιούσαν στα αρχαία και βυζαντινά χρόνια βασιλείς και αυτοκράτορες.

   Γεωλογικά γι’ αυτόν  το χώρο που ομιλούμε, πίσω από τον Μαύρο Βράχο, δικαιολογούμε ένα μεγάλο βύθισμα. Αντικρίζομε την εικόνα μιας μεγάλης   εγκατακρημνισιγενούς δολίνης, που προήλθε από την κατάρρευση της οροφής υπόγειου εγκοίλου, που διαρρέεται από πολλά νερά,  με αποτέλεσμα να έχει θάψει όλη την υπάρχουσα πολιτεία, τη συνδεδεμένη με τον ανθηρό πολιτισμό της.Η ανακάλυψη του μεγάλου σπηλαίου του Μαύρου Βράχου, που το διασχίζουν  υπόγεια νερά και βγαίνουν στη γνωστή μας πηγή, που βρίσκεται στη βάση του, αργά ή γρήγορα θα ξεδιαλύνει το μυστηριώδες τοπίο που μας απασχολεί 12 χρόνια περίπου.

 

  

Ακόμη περισσότερο νιώθουν χαρά και συγκίνηση καθώς βαδίζουν σκυφτοί μέσα στις στολισμένες διαδρομές των σπηλαίων που ανακαλύπτουν. Μερικές φορές συναντούνε και λαξευτά πέτρινα σκαλοπάτια για να φτάσουν στις κορυφές βράχων όπως στο Μαύρο Βράχο. Αυτά που έφτιαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για να διευκολύνονται στις διαδρομές του χώρου που ζούσαν.

 

 

   Δύο αρχαιολογικές Εφορείες ενεργοποιήσαμε στους δύο σπουδαίους αρχαιολογικούς μας χώρους. Στο Ιερό του Απόλλωνα και του Πάνα και στους τεχνιτούς καταρράκτες που βρέθηκαν τα νεολιθικά ευρήματα.

 Οι μαθητές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  στο χώρο των νεολιθικών ευρημάτων το 2004

 

Νομίζουμε πως αξίζουμε  περισσότερο σεβασμό και αγάπη από τους προϊσταμένους των. Κάποια ευχάριστη ενημέρωση για τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, αν είχαμε, νομίζουμε ότι δεν θα τους έβλαπτε και θα ήταν προς τιμή τους. Θα ήταν ένδειξη καλής συνεργασίας, που θα συνέβαλε πιο αποτελεσματικά  στην προκοπή και ανάπτυξη της περιοχής μας. Αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο. Ακόμη και τα λουκέτα στις πόρτες των δύο αρχαιολογικών  χώρων από το 2006 είναι πάντα κλειστά και πρέπει να σκούριασαν, αφού δεν τα άνοιξαν για ανασκαφή έστω και για ένα μήνα το  χρόνο.

 

Από τη Θερμοπηγή βλέπουμε τον Μαύρο Βράχο  με τα γειτονικά τοξοειδή βράχια σαν ένα ενιαίο σύνολο, δείχνοντας την εικόνα όπως ήταν πριν από το βύθισμα.

Το πρασινωπό χρώμα από αριστερά του ενιαίου συνόλου, δείχνει το μεγάλο βύθισμα που εικάζεται ότι σκέπασε τη χαμένη πόλη.

 

Το στόμιο σπηλαίου που αποκαλύψαμε στο δάπεδο του λατομείου του Μαύρου Βράχου στις 7 -11 -2010  Μετά τα 100 μ.  διαδρομής φτάνουμε στη λίμνη.  

 Ελευθέριος Ελευθεριάδης 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *