ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ο Σύλλογος Σπηλαιολογίας Σιντικής ο Μαύρος Βράχος» συμμετείχε στο Διεθνές Παλαιοντολογικό συνέδριο για τα Μαμούθ, που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά και στη Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας, από 5 έως και τις 8 Μαΐου 2014 .

 

 

    Στο διάδρομο του χώρου προς την αίθουσα των συνεδριάσεων αναρτήθηκε αφίσα, που την έκανε ο Σύλλογός μας με εικόνες από τα σπουδαιότερα παλαιοντολογικά ευρήματα του Μουσείου της Θερμοπηγής, έργο της κ. Τσουκαλά Ευαγγελίας,  με το σπουδαιότερο σε μέγεθος  Αγκυλοθήριο ηλικίας 5 εκατομμυρίων χρόνων.

 

    Ας ελπίσουμε ότι η νέα Δημοτική αρχή Σιντικής, εμπλουτισμένη με νέα ενδιαφέροντα αντλώντας τα  από το τι κάνουν άλλοι Δήμοι να θέσει ως πρωταρχικό στόχο για την ανάπτυξη του τόπου της τον τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μικρό χωριό η Μηλιά των Γρεβενών , χαρακτηρίζεται Παρθενώνας της Παλαιοντολογίας, χάρη στα σπουδαία ευρήματα που χρονολογούνται από εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια χρόνια.

    Άλλωστε η περιοχή έχει περίοπτη θέση στο βιβλίο Γκίνες , καθώς εκεί βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου μήκους 5,02  μέτρων που ανήκουν σε προβοσκιδωτό (μαστόδοντα) 3.000.000. χρόνων.

     Οι δημοτικές αρχές των Γρεβενών στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στην ανάπτυξη του τουρισμού, αγκάλιασαν τους επιστήμονες παλαιοντολόγους προσφέροντας διευκολύνσεις  στο έργο τους. Αντίστοιχες διευκολύνσεις θα μπορούσε να προσφέρει και ο δικός μας Δήμος. στους παλαιοντολόγους που σκάβουν στη Θερμοπηγή., καλύπτοντας και τα έξοδα διατροφής τους. για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το καλοκαίρι . Διάρκεια  μόνον μιας εβδομάδας  ανασκαφής με έξοδα δικά τους δε φτάνει.

    Διάβασα  σχόλιο στον τύπο που αναφέρει : «Αυτές τις ημέρες στα Γρεβενά και στη Σιάτιστα πραγματοποιείται το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ  και τους συγγενείς τους  (www.mammothconference.com) Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, η περιοχή  της Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα «χρυσορυχείο»Παλαιοντολογίας . Αυτός είναι και ο λόγος που φιλοξένησε το συνέδριο, φέρνοντας επιστήμονες από τα πέρατα του κόσμου στην ακριτική αυτή περιοχή. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του σπουδαίο για τη χώρα μας στην οποία  τα χρόνια αυτά της κρίσης, μοιάζει να μη γίνεται τίποτα σημαντικό.

   Εμείς εδώ  στη χώρα των Σιντίων  που ζούμε, στην πύλη του Ελληνικού Βορά,  εφόσον έχουμε ανάγκη από Τουρισμό ας στηριχθούμε στις φυσικές χάρες που μας περιβάλουν . Αξίζουμε για μεγάλη τουριστική ανάπτυξή. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να μας τη στερήσει.  Είμαστε προνομιούχοι και έχουμε δικαίωμα να τη χαρούμε.

   Ας στηριχθούμε στην κληρονομά αυτή που είναι ο σπηλαιολογικός  και αρχαιολογικός  πλούτος , η λίμνη Κερκίνη , το Μπέλες , Φαράγγια αναξιοποίητα που πρέπει να συνδεθούν με μονοπάτια,  κοιλάδα Κρουσοβίτη έως το Καρυδοχώρι με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια , Ισάρι , Σωτήρας (αρχαίος ναός), Πύργος Ανδρόνικου, αρχαιολογικά ευρήματα Προμαχώνα (αντίγραφα υπάρχουν στο κτίριο λουτρών Σιδηροκάστρου), θερμά λουτρά Σιδηροκάστρου και Άγκιστρου, ορυχεία Μεγάλου Αλεξάνδρου Άγκιστρου, οχυρά Ρούπελ, Ιστήμπεη και τα αναξιοποίητα του Καρατάς. . Αξίζει αυτήν την κληρονομιά να τη χαρούν και τα παιδιά μας και να μείνουν  εργαζόμενα στην πατρίδα τους την Ελλάδα.

 .Ας στρέψουμε ακόμη περισσότερο  το ενδιαφέρον μας και στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής..  Να συνεχιστούν οι ανασκαφές και να γεμίσει η δεύτερη κενή αίθουσα με πολλά και αξιόλογα ευρήματα, με πιθανότητα τη μεγάλη έκπληξη για Διεθνές Παλαιοντολογικό Συνέδριο και στο Σιδηρόκαστρο.

    Τα αρχαιολογικά ευρήματα (κίονας και υπέρθυρα ) που φιλοξενούνται προσωρινά στη δεύτερη αίθουσα, πρέπει να απομακρυνθούν και να τοποθετηθούν ίσως δεξιά της εισόδου του δημοτικού μεγάρου, ή κάπου αλλού. Είναι οι πρόδρομοι της ανακάλυψης του Ιερού του Μαύρου Βράχου. Η συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα στην Ελλάδα. Θα είναι το μεγάλο σπήλαιο που προσεγγίσαμε τα υπόγεια νερά του, μέσα στα οποία βυθίζεται το σπήλαιο του λατομείου του Μαύρου Βράχου. Εδώ σταμάτησε το έργο που προσέφερε ο Σύλλογος σηκώνοντας τα χέρια ψηλά χωρίς οικονομική βοήθεια .Όταν συνέλθουμε οικονομικά με τη στήριξη της πολιτείας, το όραμά μας θα γίνει πραγματικότητα . Θα

μπούμε στο εσωτερικό του σπηλαίου που είναι ο διακαής μας πόθος, με ελπίδες να συναντήσουμε και το Νυμφαίο του Απόλλωνα  που μας περιμένει

 

 

Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *