Τίμησαν την Μάχη των Οχυρών

Τη Δευτέρα τιμάται η 74η επέτειος από τη Μάχη των Οχυρών και την αντίσταση που προέβαλε ο ελληνικός στρατός στα γερμανικά στρατεύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Κυριακή ( 5/4) πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τόσο στο Ρούπελ όσο και στο Ιστίμπεη…

Στο Ρούπελ την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τρισάγιο απο τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, ακολούθησε το ιστορικό της Μάχης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του οχυρού. Ακολούθησε επίσκεψη της υφυπουργού στα οχυρά, οπου ενημερώθηκε  απο τον κ. Σπύρο Τσαρτσίδη και στο μουσείο. 

 

Σε δηλώσεις της η κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά τόνισε πως η θυσία των ηρώων μαχητών των οχυρών αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Να αντισταθούμε στη λαίλαπα και στη νέα επέμβαση απο το Δ ΄ Ράιχ στην χώρα μας.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη και πλήθος κόσμου, καθώς και φορείς Αποστράτων και ο Σύλλογος Σιδηροκαστρινών Θεσσαλονίκης.  

Ανάλογες εκδηλώσεις , με αναπαράσταση της μάχης των Οχυρών παραγμαποιήθηκαν και στο Ιστίμπεη.

 

Τα οχυρά αποτελούσαν τεράστιες και εντυπωσιακές σε σχεδιασμό κατασκευές. Η συνολική οχυρωματική γραμμή περιλαμβάνει 24.000 μέτρα υπόγειες στοές, 13.000 μέτρα υπόγεια καταφύγια, 88.000 μέτρα σωλήνες ύδρευσης, ενώ κατασκευάστηκαν σε διάστημα μόλις τεσσάρων χρόνων (1936-1940) κοστίζοντας το αστρονομικό για την εποχή τους ποσό του 1,5 δισ. δραχμών.

 

 

Το 1/3 των οχυρών βρίσκεται στον νομό Σερρών, με πιο γνωστό αυτό του Ρούπελ, που δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 40.000 επισκέπτες, ενώ σήμερα ανοίγει και το μικρό οχυρό του Ιστίμπεη. Όλα είναι επισκέψιμα και διατηρούν ενθύμια από τα πεδία των μαχών και εποπτικό υλικό. Συνολικά, οκτώ από τα οχυρά βρίσκονται στις Σέρρες, 11 στη Δράμα και από ένα στην Ξάνθη (Εχίνος) και στη Ροδόπη (Νυμφαία).



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *