Την δημιουργία Κέντρου για τα αδέσποτα σκυλιά αποφάσισαν οι δήμαρχοι της Π.Ε. Σερρών

Την δημιουργία Κέντρου για τα αδέσποτα σκυλιά αποφάσισαν οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ( 16/2), στο δημαρχείο του Δήμου Σιντικής στο Σιδηρόκαστρο, με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Φώτη Δομουχτσίδη.

Το Κέντρο, πρόταση του δημάρχου Σιντικής,  θα πάρει την μορφή μιας Διαδημοτικής επιχείρησης και θα ενταχτεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Μπαλτατζής. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αυστηρή νομοθεσία για τα αδέσποτα, ενώ εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι καθώς συχνά οδηγούνται στη δικαιοσύνη απο φιλοζωικούς συλλόγους χωρίς να ευθύνονται, ενώ έκαναν λόγο και για ευθανασία σκυλιών όταν απαιτείται.   Ο δήμαρχος Σερραίων κ. Πέτρος Αγγελίδης , τόνισε πως το θέμα  θα πρέπει να τεθεί στην ΚΕΔΕ και να αντιμετωπιστεί κεντρικά με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Χαρακτήρισε το νόμο πολύ αυστηρό. Αναφερόμενος στο κυνοκομείο Σερρών, σημείωσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς φιλοξενούνται 300 σκυλιά, τα οποία κοστίζουν κάθε χρόνο 100.000 ευρώ, την ώρα που απο το υπουργείο χρηματοδοτείται με πολύ ελάχιστα ποσά. ” Το πρόβλημα δεν λύνεται κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται και νέα σκυλιά, το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά απο την ΚΕΔΕ” σημείωσε. Όλοι οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι αποδέχτηκαν την πρόταση για αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα απο την ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος Σιντικής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, ενώ έχουν καταγραφεί στα όρια του δήμου περίπου 986 αδέσποτα και μόνο  στο Ροδολίβος όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αμφίπολης  Κώστας Μελίτος, έχουν καταγραφεί 110 σκυλιά.

 

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι : Σερραίων Πέτρος Αγγελίδης, Εμμανουήλ Παπά κ. Νότας Δημήτρης, , Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, Νέας Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής, Αμφίπολης  Κώστας Μελίτος  και ο αντιδήμαρχος Ηράκλειας κ. Μπαλάσκας, εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Συλλόγου Σιντικής κ. Μπάμπης Ζήκας, απο την Αριστοκρατία ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης και συνεργάτες του δήμου Σιντικής.  

 

Το Κέντρο θα διαθέτει : Κτηνιατρικός εξοπλισμό, χώρους διαμονής, εκτόνωσης ζώων, εγκαταστάσεις διοίκησης , ενημέρωσης κοινού, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης ζώων και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων, ειδικών οχημάτων περισυλλογής αδέσποτων και λειτουργία αποτεφρωτήρα για τα νεκρά ζώα .

 

Επίσης θα λειτουργήσει πρόγραμμα υιοθεσιών, αναζήτησης χορηγιων, αξιοποίησης του εθελοντισμού , δράσεις ενημέρωσης , συμμετοχής σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

 

Η πρόταση του δημάρχου Σιντικής έγινε με ικανοποίηση αποδεκτή απο τους δημάρχους και αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συγκρότηση του φορέα και την εκπόνηση μελέτης για να κατατεθεί στο πρόγραμμα Μπαλτατζής.  



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *