Την χρηματοδότηση του Δήμου Σιντικής ζητά ο δήμαρχος για το Τελωνείο Προμαχώνα με επιστολή του στον Πρωθυπουργό

Την άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Σιντικής με το ποσό των 200.000 ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες στο Τελωνείο του Προμαχώνα. ζητά  με ανοιχτή επιστολή ( 10/1/2014)  του ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καρύδας. Παράλληλα ζητά τον ορισμό  φορέα λειτουργίας κάθε σημείου ” εισόδου-εξόδου ” της χώρας με Προεδρικό Διάταγμα. Τόσο για τα προβλήματα στο Τελωνείο, όσο και για την επιστολή ο δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

 

Όπως αναφέρει στην επιστολή

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ ,

 

Θεωρούμε ως εξαιρετικά αναγκαίο και κατεπείγον να ενημερωθείτε για τα παρακάτω :

Α.1. Με την ψήφιση του ν. 4092/2012 (ΦΕΚ 35/23.02.2012 τεύχος Α) παραχωρήθηκε απο την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑΔ) στον Δήμο μας , ΕΡΗΜΗΝ ΗΜΩΝ, το σύνολο των εγκαταστάσεων του Συνοριακού Σταθμού Προμαχώνα , συνολικής έκτασης 97.742 τ.μ. και τα ευρισκόμενα σε αυτήν κτίρια :

Σας γνωρίζουμε ότι εντός του Συνοριακού Σταθμού λειτουργούν οι παρακάτω δημόσιες υπηρεσίες :

α) Τελωνείο ( τμήμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος)

β) Αστυνομικό Τμήμα Προμαχώνα

γ) Μικτό Κέντρο Επαφής ( Ελλάδα – Βουλγαρία)

δ) Γραφείο Ε.Ο.Τ.

2. Σύμφωνα με το (6) σχετικό, παράγραφος 3, απο τη μετατροπή του Συνοριακού Σταθμού Προμαχώνα σε σημείο ” εισόδου – εξόδου” ουδείς έχει αρμοδιότητα για τη λειτουργία της πύλης εισόδου στη χώρα. Επομένως , απαιτείται θεσμική ρύθμιση για κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε.

Β. Ο Δήμος μας απο την πρώτη στιγμή , όπως φαίνεται απο τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα , άνοιξε αλληλογραφία , εξέθεσε το θέμα και αναζήτησε λύση. Κατακλείδα αυτής της  προσπάθειας  είναι το (6) σχετικό.

Γ. Ο Δήμος μας ως φορέας της πολιτείας , έχοντας βαθιά αίσθηση της ευθύνης του λόγω της εγγύτητας και θεωρώντας πως είναι μια συντρέχουσα αρμοδιότητα γι αυτόν , ανέλαβε και άσκησε επί διετία την καθαριότητα του περιβάλλοντα χώρου , τη φροντίδα των σαράντα χώρων υγιεινής και την πληρωμή της ΔΕΗ  των δημόσιων καταστημάτων , με σοβαρή γι αυτόν οικονομική επιβάρυνση. Λόγω της στενότητας πλέον των οικονομικών του Δήμου μας, αδυνατούμε να χρηματοδοτούμε περεταίρω αυτές τις δράσεις.

Κύριε Πρόεδρε,

Με αισθήματα βαθιάς ευθύνης απευθύνομαι πλέον σε εσάς . Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Απο τις 15/01/2014 δεν θα υπάρχει πλέον συνεργείο καθαριότητας , ενώ η υποχρέωση προς τη ΔΕΗ παίρνει τα ύψη. Το θέμα γνωρίζει πολύ καλά και πράγματι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ο εκπρόσωπος σας στη Βόρεια Ελλάδα , Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρ5ος Καράογλου.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω και σε σας τις απαιτούμενες , κατά της γνώμη μας , ενέργειες. Πρώτον , άμεση εκ νέου χρηματοδότηση του Δήμου μας με έκτακτη οικονομική ενίσχυση απο το Υπουργείο  Εσωτερικών , ύψους τουλάχιστον διακοσίων (200.000) ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις ( καθαρισμός , ΔΕΗ, αναγκαίες συντηρήσεις) και δεύτερον , συντονισμός των Υπουργείων για υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος που θα ορίζει τον φορέα λειτουργίας κάθε σημείου “εισόδου-εξόδου” της χώρας ( Προμαχώνας – Ορμένιο). Μια πρώτη σκέψη μας είναι να αναληφθεί η αρμοδιότητα απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης , που έχει ήδη τους Συνοριακούς Σταθμούς ή απο το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

 

Απόστολος Καρύδας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *