«Το Νυμφαίο του Απόλλωνα στα σπλάγχνα του Μαύρου Βράχου»

Την πεποίθηση πως ο Μαύρος Βράχος φιλοξενεί στα σπλάγχνα του το Νυμφαίο του Απόλλωνα εκφράζει οΣύλλογος Σπηλαιολογίας Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος», βασιζόμενος στα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά από την προσπάθειά του να ανακαλύψει ένα στόμιο σπηλαίου, σε εργασίες του 2004.

 

Παράλληλα, εκφράζει το παράπονό του για την ΚΗ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς πιστεύει πως ο χρόνος που αφιέρωσε για αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή δεν ήταν αρκετός και ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες να βοηθήσουν στην ανάδειξη όσων κρύβονται εκεί.

Αυτά που τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης είναι τα εξής:

Ο Σύλλογος Σπηλαιολογίας Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» στην προσπάθειά του να ανακαλύψει ΒΔ της βάσης του Μαύρου Βράχου στόμιο σπηλαίου, σ’ έναν χώρο που σας τον παρουσιάζουμε όπως το γνωρίσαμε αρχικά, κατάφερε αντί για σπήλαιο στις 30 Νοεμβρίου 2004 να αποκαλυφθούν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι ο κίονας Ιονικού ρυθμού μοναδικός στη Μακεδονία και τα υπέρθυρα που τον συνόδευαν. Η αντιπαραβολή αυτού του ιονικού ρυθμού κίονα που βρέθηκε στο ιερό χώρο του Μαύρου Βράχου, με τους ιονικούς κίονες της αρχαίας στοάς του Μαντείου των Δελφών, επιβεβαιώνει ότι κάτι το συνταρακτικό θα αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στο χώρο της έρευνας. Αυτό το συνταρακτικό θα είναι η ανακάλυψη του Νυμφαίου του Απόλλωνα.

Η ανακάλυψη του κίονα άνοιξε τον δρόμο της αρχαιολογικής έρευνας της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών χρόνων, η οποία ανακάλυψε στη συνέχεια πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων μεταξύ αυτών την πρώτη θέση κατέχουν τα αγάλματα του Απόλλωνα, του Πάνα και της αδερφής του Απόλλωνα Άρτεμης…Λυπούμε που θα αναφέρω το παράπονό μας από την Εφορεία αυτή που είναι, ότι η εργασία τριών καλοκαιριών με δύο μήνες το πολύ για κάθε καλοκαίρι με προσωπικό μόνον τρεις εργάτες και μια εποπτεύουσα αρχαιολόγο έως το έτος 2007, δεν ήταν ικανοποιητική. Έως σήμερα το 2014 αυτή η σιδερένια πόρτα του Ιερού χώρου του Απόλλωνα και Πάνα που βλέπετε, παραμένει κλειστή 7 χρόνια. Όλα όμως αυτά τα χρόνια δεν ξεχάσαμε τα λόγια κορυφαίων αρχαιολόγων που ακούσαμε όταν γνώρισαν τα αρχαιολογικά ευρήματα. στο Ιερό του Μαύρου Βράχου. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μας. Της κ .Πατερμανλή Έφης: “Βρίσκεστε σε καλό δρόμο κ. Ελευθεριάδη”. Της κ. Αγραφιώτου – Ζαχοπούλου Πέρσας, φιλολόγου αρχαιολογίας που υπηρετούσε τότε στις Σέρρες ως Σύμβουλος φιλολόγων είπε “Στο βάθος του Ιερού χώρου, που αναφέρετε ότι υπάρχουν νερά, μπορεί να βρείτε το Νυμφαίο του Απόλλωνα”. Και τώρα ας ακούσομε και τον Γάλλο πανεπιστημιακό P. Faureτι γράφει σε αρχαιολογικό βιβλίο. “Δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο Ιερό του ελληνικού κόσμου από τη μικρά Ασία ως τη Σικελία που να μη συνοδεύεται από σπήλαιο ή υπόγεια κρύπτη χθόνιας λατρείας”. Με όλα αυτά ποιόν πρέπει να πιστέψουμε; Η αγωνία και η πίστη μας διαρκώς δυνάμωνε, ότι θα βρεθούμε στο μέλλον προ εκπλήξεως, να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μυστικό που κρύβει γερά στα σπλάχνα του ο Μαύρος Βράχος ..

Συγκεντρώσαμε αποδεικτικά στοιχεία που κρατάμε στα χέρια μας, στοιχεία που μας ενθαρρύνουν ότι θα έρθει σύντομα η ώρα να μας πιστέψουν οι αρμόδιοι φορείς ότι βαδίζουμε στ’ αχνάρια της ανακάλυψης του Νυμφαίου Ιερού του Απόλλωνα.

Η κοιμώμενη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την οποία μοιάζει ο Μαύρος Βράχος, προμηνύει την ανακάλυψη σπουδαίων ιστορικών στοιχείων του τόπου μας. Ρίγος συγκίνησης ταράσσει το κορμί μας κάθε φορά που αναφερόμαστε σ’ αυτόν. Ποιος όμως από τους αρμόδιους θα μπορούσε να μας νιώσει;

 

Ιονικός κίονας Ιερού Μαύρου Βράχου Σιδηροκάστρου

 

 

Ιονικοί Κίονες της αρχαίας αγοράς του Μαντείου των Δελφών

 

Θα μου επιτρέψει η χάρη σας να ακούσετε και κάτι σπουδαίο από την ελληνική μυθολογία.

Ο Απόλλωνας ο θεός του φωτός κατά τη Μυθολογία, τρεις μήνες στην περίοδο του χειμώνα μετέβαινε στη χώρα των υπερβορείων και αντικαταστάτη στη θέση του στους Δελφούς, έστελνε τον Διόνυσο. Εκεί διασκέδαζε τον κόσμο με το κρασί του..

Οι πρώτοι που έφεραν προσφορές στον Απόλλωνα ήταν οι Υπερβόρειοι, λαός μυθικός και πολύ ευσεβής που τοποθετείται στην άκρη του Βορρά. Αρχαιολογικό βιβλίο αναφέρει ότι στον τόπο τους είχε πάντα εύκρατο κλίμα και ο μύθος τους συνδέεται με τον Απόλλωνα. .Ακόμη αναφέρει ο μύθος, μόλις γεννήθηκε ο Απόλλωνας στη Δήλο, ο Δίας τον πρόσταξε να πάει στους Δελφούς, αλλά εκείνος ανέβηκε στο άρμα του, πέταξε με τους κύκνους στους Υπερβόρειους και έπειτα πήγε στους Δελφούς. Συνεχίζοντας ο μύθος αναφέρει ότι η Λητώ η μητέρα του Απόλλωνα ήταν υπερβόρεια. (Πατριώτισσα μας δηλαδή, σε απόσταση 2,5 χιλιόμετρα από το Σιδηρόκαστρο) Όταν ήταν έγκυος στον Απόλλωνα και στη Άρτεμη που ήταν δίδυμοι από τον Δία,. την κατέτρεχε η Ήρα η γυναίκα του Δία. να την εξοντώσει. αλλά με την συμπαράσταση θεών γυναικών που την αγαπούσαν, τη μεταμόρφωσαν σε λύκαινα και τη φυγάδεψαν στη Δήλο, Γι’ αυτό ο Απόλλωνας ονομάζεται και λυκογενής.

 

Σε κάποια χρονική περίοδο στο βάθος των χρόνων, ένα μεγάλο κακό πρέπει να συνέβη στη χώρα των υπερβορείων. Δυνατός σεισμός την εξαφάνισε βυθίζοντας και το Νυμφαίο του Απόλλωνα. Γεωλογικά το φαινόμενο αυτό μπορεί να το δικαιολογήσει η εγκατακρημνισιγενής δολίνη, το μεγάλο βύθισμα που εμφανίζεται πίσω από την ανατολική πλευρά του Μαύρου Βράχου, περικυκλωμένο γύρω γύρω από βράχια που κλίνουν τον κύκλο τους..Στην περίοδο αυτή εξαφανίστηκε το Νυμφαίο του Απόλλωνα και η λειτουργία του μαντείου στο Μαύρο Βράχο. Η συνέχεια όμως του μαντείου δόθηκε στη Δωδώνη..

 

Διάβασα στο αρχαιολογικό βιβλίο με όνομα Δήλος, ότι τα ιερά αντικείμενα των Υπερβορείων τα εμπιστεύθηκαν στους Σκύθες με τους οποίους γειτόνευαν.

Αυτοί όμως μετακινήθηκαν από την κεντρική Ασία δυτικά, (υποθέτω όμως και από τον Μαύρο Βράχο γιατί είχαν εμπόδιο τη θάλασσα του Αιγαίου ως νομάδες που ήταν.) Όπως όμως αναφέρει το βιβλίο η κατεύθυνσή τους ήταν προς την Ήπειρο τερματίζοντας στη Δωδώνη. Από εκεί διέσχισαν την ηπειρωτική Ελλάδα και έφτασαν στην Κάρυστο και από νησί σε νησί στη Δήλο. Όλες αυτές οι αναφορές εξηγούνται. Το εύκρατο κλίμα των 

 

Υπερβορείων να ταυτίζεται με το σημερινό κλίμα του Σιδηροκάστρου. Η εξαφάνιση του Ιερού του Μαύρου Βράχου από σεισμό και η σύνδεσή του με το Ιερό της Δωδώνης.

Σεισμό στη βόρεια πλευρά του Μαύρου Βράχου, εξαιτίας λίμνης κάτω από αυτόν, γνωρίσαμε και πρόσφατα.. Ήμουν τότε πρωτοετής φοιτητής το 1959 όταν με συμπατριώτες μου βρεθήκαμε σε ρωγμή που έκοψε το δρόμο που μεταβαίναμε από το Μαύρο Βράχο στο χωριό Φαιά Πέτρα.

 

Το βιβλίο Δήλος με αναφορά στους Υπερβόρειους αναφέρει: Οι γέροντες όταν χορτάσουν τη ζωή πέφτουν σε νερά από τη άκρη ψηλού απόκρημνου βράχου, φορώντας στο κεφάλι ένα στεφάνι από λουλούδια και μες τα κύματα βρίσκουν ένα ευτυχισμένο θάνατο. Το ιστορικό αυτό φαινόμενο με απότομα βράχια και νερό στη βάση, συνδυάζεται στην περιοχή μας

 

Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πολύ στα ισοσκελή τρίγωνα που σχημάτιζαν οι αποστάσεις των ιερών τόπων τους. Το φαινόμενο αυτό που μας εκπλήσσει, σας το προβάλουμε σήμερα με μεγάλη συγκίνηση για να μπει και στην δημοσιότητα πρώτη φορά. Αρχαιολογικό ισοσκελές τρίγωνο με κορυφές τους ιερούς τόπους Δήλου – Μαύρου Βράχου- Δωδώνης

 

Τοπικό αρχαιολογικό ισοσκελές τρίγωνο ιερών τόπων εμφανίζεται και στο Σιδηρόκαστρο μεταξύ Μαύρου Βράχου, λόφου Σωτήρα   .και κάστρου Ισάρi.

Κάνω αναφορά στο τρίγωνο αυτό γιατί στο λόφο Σωτήρα ο Σύλλογος εντόπισε αρχαίο ιερό το 2005 και κοντά του παλαιότερα το 1958 από την ισοπέδωση αυλής του 1ου Δημ. Σχολείου, από την στρατιωτική ΜΟ.Μ.Α,.βρέθηκε αναθηματική πλάκα με επιγραφή που αναφέρεται σε δύο αρχαίους ναούς.

 

Προβάλουμε στο λόφο τη θέση των δύο ευρημάτων. Ναού και αναθηματικής πλάκας.

Στο Κάστρο Ισάρι σώζονται τα θεμέλια βυζαντινής εκκλησίας.Η καμπάνα της σίγησε το 1384 μ.χ. από την κατάληψη της πόλης Δεμίρ Χισάρ από τους Τούρκους. όπως ονομαζόταν παλαιότερα το Σιδηρόκαστρο .

 

Μετά 616 χρόνια, ακούστηκε ξανά ο ήχος της καμπάνας για πρώτη φορά στο κάστρο αυτήν την χρονιά, στον εσπερινό της παραμονής των Ελευθερίων Σιδηροκάστρου 27 -6-2014.. Στην περιοχή του κάστρου αυτού μπορεί να υπήρχε παλαιότερα και αρχαίος ναός. Εάν δεν υπήρχε σημάδια εντοπίζονται στο βράχο του Αγίου Δημητρίου.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας. συνεχίστηκαν το 2005 με τη συνεργασία του Ι.Γ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης για να εντοπίσουμε τα κενά σπηλαίου πάνω από το Ιερό.

Μπροστά μας έχουμε όλη την έκθεση το Δρ. Γεωφυσικού κ. Ατζέμογλου Αρτέμιου με την εικόνα της Γεωφυσικής διασκόπησης

 

Περιοριζόμαστε όμως στην εμφάνιση της γεωηλεκτρικής τομογραφίας στη Βορειοδυτική βάση του Μαύρου Βράχου και ανατολική πλευρά του χώρου που βρέθηκε ο κίονας και τα υπέρθυρα. Το σχέδιο της ηλεκτρικής τομογραφίας πρέπει να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας. Το στόμιο που θα αναζητήσει να βρει η ΚΗ΄ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, πρέπει να οδηγεί στα έγκοιλα που εμφανίζονται στο σχέδιο αυτό.

 

Γι αυτήν την Τομή 11  γράφει ο κ. Ατζέμογλου στα συμπεράσματά του:

« Όπως φαίνεται και από το σχήμα 13, από τα 9 μέτρα και βαθύτερα εντοπίσαμε έγκοιλο που φαίνεται να συμπίπτει με την πιθανολογούμενη ανάπτυξη της σπηλιάς.»

 

Στη 10η Π.Σ.Σ. που έγινε στην Αριδαία αναφερθήκαμε στα 5 σημεία από τα οποία πολιορκούσαμε το μεγάλο σπήλαιο του Μαύρου Βράχου. Σήμερα προσθέτουμε στην έρευνά μας και ένα 6ο σημείο που τοποθετήσαμε στο δάπεδο του λατομείου του Μ.Β.

Είναι το στόμιο του υπογενούς σπηλαίου, μιας διακλάδωσης του μεγάλου αναζητούμενου, που δημιουργήθηκε από ανοδική πορεία του νερού. Λόγω συγκοινωνούντων δοχείων κατεβαίνει το νερό από υψόμετρο μέσα από το μεγάλο αναζητούμενο σπήλαιο και ανεβαίνει στη διακλάδωσή του που εξερευνήσαμε.

 

Ο κλάδος αυτός του σπηλαίου που εισχωρεί στη λίμνη νερού που ανακαλύψαμε , έχει εμπόδια διάβασης μέσα στο νερό και αδυνατούμε να μπούμε στο αναζητούμενο μεγάλο.σπήλαιο.

Υπάρχει και άλλη διακλάδωση του μεγάλου σπηλαίου, υπογενές και αυτό που τα υπόγεια νερά του σταθμεύουν στην κορυφή του Μ.Β, Είναι το 5Ο σημείο της πολιορκίας του σπηλαίου και παράλληλα του Νυμφαίου του Απόλλωνα 23-24 Δύο μικρά κομμάτια από κίονα που βρήκαμε μέσα στις πέτρες της λίμνης εμποδίζουν την δραστηριότητά μας επειδή χρειάζεται η συνεργασία των αρμόδιων αρχαιολόγων . Παρόμοιο εμπόδιο έχουμε στο χώρο του Ιερού του Απόλλωνα καθώς και στο σπήλαιο «Καταρράκτες» που ανακαλύφθηκαν νεολιθικά ευρήματα.

 

Αναμφισβήτητα με τα στοιχεία πού παρουσιάστηκαν η περιοχή του Μαύρου Βράχου κρύβει σπήλαιο συνδεδεμένο με αρχαίο πολιτισμό και τη λατρεία του Απόλλωνα.

 

Ο Σύλλογός μας είχε έχει και θα έχει το μεράκι και τη θέληση για την ανακάλυψη και προβολή όλων αυτών. Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες ας βοηθήσουν για την ανάδειξή τους που θα συντελέσει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και όλου του Νομού μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *