Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των δημάρχων για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα , στο οποίο αναφέρει :

 

«Με την αιφνίδια, αυθαίρετη, στερούμενης κάθε νομιμότητας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με θέμα “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος”, υποχρεούνται οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον “Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης” που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. 

Πρόκειται για μία πράξη που αντίκειται στο άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος που προβλέπει και διασφαλίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και την επάρκεια των πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για μία πράξη αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (Ε.Χ.Τ.Α.) που στο άρθρο 9 (Ν. 1850/89) προβλέπει το δικαίωμα των ΟΤΑ, στο πλαίσιο της εθνικής οικονομικής πολιτικής, σε επαρκείς ίδιους πόρους, τους οποίους μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Πρόκειται για μία πραξικοπηματική ενέργεια, αντίθετη στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία και τους θεσμούς, που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Με δεδομένα όλα αυτά, ομόφωνα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σιντικής:

 

 

Καταγγέλλουν ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

Κρίνουν ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλούν την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

 

Διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς την εφαρμογή των όσων προβλέπει η Π.Ν.Π., μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *