Ανταλλάσσουν «μπηχτές» Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου και Αντιπεριφερειάρχης Σερρών για τον Κρουσοβίτη


• Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου: «Αν δοθεί άδεια, η Ιερά Μητρόπολις θα καταβάλει τα έξοδα σε μηχανήματα καθαρισμού του Κρουσοβίτη προς αποφυγή κάθε τραγικού φαινομένου»

• Αντιπεριφερειάρχης Σερρών: «Αντί να εκφράζετε την αγωνία Σας προς τον κ. Περιφερειάρχη και προς εμένα, θα ήταν ίσως χρησιμότερο να ασκήσετε την επιρροή Σας προς την Κυβέρνηση, ώστε να επιτρέψει προσλήψεις κρίσιμων ειδικοτήτων και να αποδεσμεύσει περισσότερους πόρους για την ταχύτερη εκτέλεση των απαιτούμενων έργων»

Μία «βελούδινη» κόντρα, που περιορίζεται προς το παρόν στην ανταλλαγή «μπηχτών», εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες, μεταξύ του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου και του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

Αφορμή στάθηκε η επιστολή του πρώτου προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, για τον καθαρισμό του Κρουσοβίτη, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο romfea.gr.

Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου εκφράζει την ανησυχία του που αφορά στον χείμαρρο- ποτάμι του Κρουσοβίτη, το οποίο διέρχεται διασχίζοντας στα δύο την πόλη του Σιδηροκάστρου, απευθύνοντας παράκληση προς κάθε αρμόδιο, δηλαδή Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, μέσα επικοινωνίας, να αναδείξουν με τις οχλήσεις τους το πρόβλημα, ώστε τάχιστα- όπως υπογραμμίζει- να υπάρξουν λύση και καλά αποτελέσματα προς το συμφέρον και την προστασία όλων.

Μάλιστα, ο κ. Μακάριος επισημαίνει πως εάν ο Περιφερειάρχης του δώσει εγγράφως την άδεια και χάριν των κατοίκων, η Ιερά Μητρόπολις θα καταβάλει τα έξοδα σε μηχανήματα καθαρισμού του Κρουσοβίτη προς αποφυγή κάθε τραγικού φαινομένου.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου δεν έμεινε στο… διαβάστηκε, από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, ο οποίος αφού καταρχάς αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση για τον καθαρισμό του Κρουσοβίτη, τον κάλεσε αντί να εκφράζει την αγωνία του προς τον Περιφερειάρχη και προς τον ίδιο, θα ήταν- όπως είπε- ίσως χρησιμότερο να ασκήσει την επιρροή του προς την Κυβέρνηση, ώστε να επιτρέψει προσλήψεις κρίσιμων ειδικοτήτων και να αποδεσμεύσει περισσότερους πόρους για την ταχύτερη εκτέλεση των απαιτούμενων έργων.

Αναλυτικά, στην επιστολή του, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Περιφερειάρχα,

Η περίοδος της ανομβρίας φαίνεται ότι σιγά σιγά παρέρχεται και για μας όλους είναι ασύλληπτο το γεγονός να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός από τούδε και εις το εξής.

Ήδη σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο φθινόπωρο. Πιθανόν να έχουμε βροχές και πλημμύρες όπως για παράδειγμα σήμερα συνέβη στην Αυστρία και αλλού, ίσως όμως και όχι.

Σας γράφω την επιστολή μου αυτή από μια διαρκή ανησυχία που έχω εδώ και πολλά χρόνια και που αφορά τον χείμαρρο – ποτάμι του Κρουσοβίτη το οποίο διέρχεται διασχίζοντας στα δύο την πόλη του Σιδηροκάστρου.

Το ποτάμι αυτό έχει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι οι φερτές ύλες ανέβασαν κατά πολύ την κοίτη του ώστε το νερό που διέρχεται από αυτό να μην έχει το εύρος και το βάθος που είναι απαραίτητο για την εκροή του απρόσκοπτα. Είναι λοιπόν επείγουσα η ανάγκη καθαρισμού του.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το από πολλών ετών παρανόμως ως λέγεται ανοικοδομημένο στην μέση της κοίτης του Κρουσοβίτη θεάτρου στο κέντρο της πόλης, όπως και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και του πάρκου οδικής αγωγής, εξ΄ολοκλήρου από μπετόν.

Το όλο οικοδόμημα ίσως να είναι δύο ή τριών στρεμμάτων και στηρίζεται σε αψιδωτές καμάρες οι οποίες και μόλις διακρίνονται από τις φερτές ύλες και που σε περίπτωση πλημμύρας και την πιθανή μεταφορά ξύλων και χόρτων τούτο αμέσως θα κλείσει – φρακάρει και τα νερά θα αναγκαστούν υπερχειλίζοντας να φύγουν δεξιά και αριστερά στους γύρω χώρους, δρόμους και σπίτια με αποτέλεσμα την πλημμύρα σπιτιών και άλλων υποστατικών και καταστημάτων που δεν γνωρίζουμε μέχρι σε ποιο ύψος θα φτάσει και ποιες τυχόν καταστροφές μπορεί να προξενήσει.

Και μόνον η σκέψη μας τρομάζει όχι μόνον εμάς αλλά και τους περιοίκους.

Αυτά κ. Περιφερειάρχα σας τα γράφω από υπερβολική ανησυχία η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι θα πρέπει να προβλέψετε το κακό που μπορεί να επισυμβεί από του να προσπαθούμε να θεραπεύουμε τα πράγματα όταν τούτο συμβεί.

Ίσως είναι καιρός να ανησυχούμε για κάποια σοβαρά προβλήματα προτού να θρηνούμε στις λάσπες ή στα ερείπια όπως έγινε προ ετών με την “Μαϊμούδα” του Σιδηροκάστρου ή και το χειρότερο στη Μάνδρα Αττικής.

Παράκληση μου προς κάθε αρμόδιο: Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, Μέσα Επικοινωνίας να αναδείξουν με τις οχλήσεις τους το πρόβλημα ώστε τάχιστα να έχουμε λύση και καλά αποτελέσματα προς το συμφέρον και την προστασία όλων.

Γιατί να θρηνούμε στα ερείπια από του ανώδυνα και έγκαιρα να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε τα προβλήματα μας;

Εάν μου δώσετε εγγράφως την άδεια και χάριν των κατοίκων μας η Ιερά Μητρόπολις θα καταβάλει τα έξοδα σε μηχανήματα καθαρισμού του Κρουσοβίτη προς αποφυγή κάθε τραγικού φαινομένου εάν τούτο είναι αδύνατο και επιτρεπτέον από σας».

Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών στο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριε,

με ειλικρινή κατάπληξη ανέγνωσα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την επιστολή που απευθύνατε προς τον κ. Περιφερειάρχη, σχετικά με το θέμα του καθαρισμού του χειμάρρου του Κρουσοβίτη.

Και τούτο, διότι, ως καλώς γνωρίζετε, και παλαιότερα έγιναν εργασίες καθαρισμού, αλλά και προ ολίγων εβδομάδων, στις οποίες ήσαστε παρών, σε συνεργασία με τον Δήμο. Και μάλιστα σεις ο ίδιος δώσατε σε εμένα προσωπικά συγχαρητήρια για τον συντονισμό και την συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς. Μάλιστα, δε, σας ενημέρωσα προσωπικά για τα τμήματα του χειμάρρου, για τα οποία είναι αρμόδια η Περιφέρεια και για τα υπόλοιπα, για τα οποία είναι αρμόδιος ο Δήμος και το Δασαρχείο. Ήδη, προ ελαχίστων ημερών, με ενημέρωσε ο κ. Δήμαρχος Σιντικής ότι από τις 22-8-2024 επαναλαμβάνονται από τον Δήμο σχετικές εργασίες καθαρισμού.

Κατανοώ την αγωνία Σας, σας διαβεβαιώ, όμως, ότι είναι αγωνία όλων μας και πρωτίστως του Περιφερειάρχη μας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του τόπου μας, και για τον λόγο αυτόν, τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί πολλαπλάσιοι πόροι σε σχέση με το απώτερο παρελθόν, εντός, βεβαίως, του ασφυκτικού οικονομικού πλαισίου, που διέπει την λειτουργία των Περιφερειών εν γένει.

Τόσο ο κ. Περιφερειάρχης, όσο και εγώ προσωπικά είμαστε στην διάθεση παντός για την ενημέρωση, συνεργασία και συνένωση δυνάμεων για το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας. Καμία αδιαφορία, καμία καθυστέρηση, καμία αβελτηρία δεν διέπει τις ενέργειές μας και αυτό οφείλω να το τονίσω ιδιαιτέρως, διότι γνωρίζω τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας για την ανταπόκριση στα καθήκοντά τους. Αντί λοιπόν, να εκφράζετε την αγωνία Σας προς τον κ. Περιφερειάρχη και προς εμένα, θα ήταν ίσως χρησιμότερο να ασκήσετε την επιρροή Σας προς την Κυβέρνηση, ώστε να επιτρέψει προσλήψεις κρίσιμων ειδικοτήτων και να αποδεσμεύσει περισσότερους πόρους για την ταχύτερη εκτέλεση των απαιτούμενων έργων.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών».

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *