ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας σήμερα, και υποδεχθήκαμε στη βιβλιοθήκη μας τα παιδάκια του 3ου Νηπιαγωγείου Σιδηροκάστρου, με τις κυρίες τους κ. Ελένη Αναγνώστου και κ. Πόπη Δεσπούδη.

Καλεσμένη μας ήταν η κ. Πόπη Ουζούν-Ανδρέου, συγγραφέας, η οποία μας παρουσίασε το βιβλίο της “Το μαγικό φτερό”, των εκδόσεων Φυλάτος, δίνοντάς μας μια ξεχωριστή ευκαιρία να μάθουμε πως η βία δεν είναι πρέπει να μας χαρακτηρίζει, η διαφορετικότητα δίνει νόημα στη ζωή και πως η φιλία είναι πολύ σημαντική για όλους. Η συγγραφέας διάβασε απόσπασμα του βιβλίου της και στη συνέχεια με τη βοήθεια των παιδιών σύστησε τις κούκλες, ηρωίδες του, τη μικρή Τίμπη (σπουργίτι με ένα φτερό μικρότερο απ’ το άλλο) και την Κόνι (αηδόνι), τη φίλη της που βοήθησε την Τίμπη να καταλάβει πως η ιδιαιτερότητά της μπορεί να είναι μαγική,  την κάνει ξεχωριστή και μπορεί να πετύχει όλα της τα όνειρα (μιας και βίωνε τη γελοιοποίηση και την απόρριψη από όλους που θεωρούσαν τον εαυτό τους “φυσιολογικό”).

Το κάθε παιδί κράτησε το μαγικό φτερό στα χέρια του και “δήλωσε” ποιο είναι το δικό του μαγικό φτερό, δηλαδή σε τι είναι πιο καλό, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του και τη μοναδικότητά του.

Η συγγραφέας μοίρασε στα παιδιά τις καρτέλες των συναισθημάτων και τα παιδιά σχολίασαν και μιμήθηκαν το κάθε συναίσθημα.

Παίξαμε επίσης το ζάρι των συναισθημάτων.

Αναφερθήκαμε και σε δύο άλλα βιβλία σχετικά. Το “Κόκκινο ή Γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο” του Jan de Kinder των εκδόσεων Πατάκη και το “Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε ” της Agassi Martine, των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Στο τέλος χορέψαμε με ενθουσιασμό το “Μήλα γύρω γύρω, στη μέση πορτοκάλι”, του ομώνυμου βιβλίου του Γιώργου Σακελλαρίδη, των εκδόσεων Polaris, (που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά απ’ το σχολείο). Ένα βιβλίο – τραγούδι ενάντια στη βία, το ρατσισμό, την απόρριψη του άλλου, του διαφορετικού… δηλαδή του καθενός μας, αφού ο καθένας είναι διαφορετικός από τους “άλλους”.

Η συγγραφέας κέρασε στα παιδιά καραμελίτσες και γκοφρετάκια και η βιβλιοθήκη μας τους μοίρασε μπαλόνια.

Ήταν μια πολύ ωραία δράση!!! Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *