Δ.Σ. Σιντικής: Πότε ανοίγουν τα Λουτρά Σιδηροκάστρου- Τα χρέη, τα «αγκάθια» και οι ρυθμίσεις


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

Μία «ανοιχτή πληγή» για το Δήμο Σιντικής και για την οικονομία του, είναι το γεγονός πως τα Λουτρά Σιδηροκάστρου έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας- κοινώς είναι κλειστά- εδώ και μήνες.

Το θέμα τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, από την Δημοτική Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριακή Τζέγκα, η οποία καταρχάς υπενθύμισε πως στις 11/6/2024, ήταν η μοναδική δημοτική σύμβουλος που καταψήφισε το θέμα της επαναλειτουργίας των Λουτρών και πως γι’ αυτό της ασκήθηκε κριτική, με την ίδια να θέτει τα ερωτήματα αν 3 μήνες μετά από αυτήν την απόφαση, έχουν τεθεί σε λειτουργία τα Λουτρά Σιδηροκάστρου και εάν δεν λειτουργούν ακόμα, για ποιον λόγο.

▪ Κ. Τζέγκα: «Επιτέλους, να μας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα, για τα πεπραγμένα των 8 μηνών της θητείας σας, σε ό,τι αφορά την λειτουργία της ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ»

Η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριακή Τζέγκα, έθεσε μία σειρά ερωτημάτων και σημαντικών θεμάτων που αφορούν σα Λουτρά και στην λειτουργία της «Σιντική ΔΑΕ» στο σύνολο της.

1. Η κ. Τζέγκα ανέφερε πως, υπήρχαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για παλαιότερες οφειλές που είχαν «κληρονομήσει» οι προηγούμενες διοικήσεις, προς το ΙΚΑ και πως οι ρυθμίσεις αυτές, τηρούνταν με «ευλάβεια» από όλα τα διοικητικά συμβούλια και για τον λόγο αυτό υπήρχε σημαντική μείωση του συγκεκριμένου χρέους. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Τζέγκα, είναι γνωστός ο κίνδυνος, σε περίπτωση απώλειας των ρυθμίσεων, για τις εταιρίες που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερες, να μην μπορούν να εισπράξουν χρήματα από το κράτος, όπως για παράδειγμα τα έσοδα για την παραγωγή – πώληση ρεύματος. Από την στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, η κ. Τζέγκα κατέθεσε το ερώτημα εάν τηρούνται αυτές οι ρυθμίσεις. Από πότε έχουν να πληρωθούν ρυθμίσεις και τρέχοντες οφειλές προς το ΙΚΑ; Έχει η ΔΑΕ ασφαλιστική ενημερότητα; Λαμβάνει η ΔΑΕ χρήματα για την παραγωγή – πώληση ρεύματος από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Αγκίστρου;

2. Πληρώνονται οι υποχρεώσεις της ΔΑΕ στην εφορία; Έχει η ΔΑΕ φορολογική ενημερότητα;

3. Εξυπηρετείται το δάνειο της ΔΑΕ που είχε ληφθεί από την Συνεταιριστική Τράπεζα;

4. Πληρώνονται οι υπάλληλοι της ΔΑΕ και εαν όχι, πόσα χρήματα τους οφείλει η εταιρία; Υπάρχουν καταγγελίες των εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας;

5. Πληρώνονται οι συνεργάτες και οι προμηθευτές της ΔΑΕ; Υπάρχουν αγωγές για οφειλές σε συνεργάτες και προμηθευτές; Έχουν μπλοκάρει οι απλήρωτοι συνεργάτες και προμηθευτές, τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας, με δικαστικές αποφάσεις;

6. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί, είναι μπλοκαρισμένοι λόγω οφειλών και επειδή απαγορεύεται να γίνονται πληρωμές, πληρώνεται κανείς από τους συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους από την Σιντική ΔΑΕ; Και εάν ναι, πως;

7. Προσφέρουν υπηρεσίες συνεργάτες και υπάλληλοι του Δήμου Σιντικής, στην ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ; Εάν ναι, είναι νόμιμο αυτό;

8. Λειτουργεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός Αγκίστρου; Και εάν ναι, λειτουργεί σωστά; Πόσες κιλοβατώρες παράγει κατά τους μήνες της θητείας του νέου ΔΣ; Είναι αντίστοιχες με την παραγωγή προηγούμενων ετών;

9. Ποιος είναι ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕ; Γιατί δεν έχει έρθει ποτέ, αυτούς τους 8 μήνες εδώ για να ενημερώσει; Γνωρίζει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του;

10. Ποιος είναι ο αντιπρόεδρος της ΔΑΕ και ποιος είναι ο εντεταλμένος που έχει ορισθεί ως υπεύθυνος για τα Λουτρά Σιδηροκάστρου; Επιτρέπεται να είναι το ίδιο πρόσωπο, παράλληλα, σε αυτές τις 2 θέσεις; Εάν όχι, είναι έγκυρες οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΑΕ όλο αυτό το διάστημα;

«Δεν μύρισα τα νύχια μου κ. Δήμαρχε. Όλα τα παραπάνω συζητιούνται στην κοινωνία της Σιντικής, από τους ίδιους τους συνεργάτες σας, τα μέλη του ΔΣ και από το απλήρωτο προσωπικό της ΔΑΕ. Ελπίζω τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα όσο ακούγεται. Επιτέλους, να μας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα, για τα πεπραγμένα των 8 μηνών της θητείας σας, σε ό,τι αφορά την λειτουργία της ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ» κατέληξε η κ. Κυριακή Τζέγκα.

▪ Γ. Τάτσιος: «Τα Λουτρά λειτουργούσαν παράνομα, καθώς δεν διέθεταν το ειδικό σήμα λειτουργίας»

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος απευθύνθηκε στην κ. Τζέγκου, ζητώντας της να δώσει την έγγραφη ερώτησή της στον τέως Δήμαρχο Φώτη Δομουχτσίδη να τοποθετηθεί για τα οικονομικά, καθώς- όπως είπε- όλα τα σχετικά ερωτήματα οφείλονται στην «κακοδιοίκηση»- όπως τη χαρακτήρισε- της διοίκησης του κ. Δομουχτσίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Τάτσιο, το ότι τα λουτρά σταμάτησαν να λειτουργούν, ανεστάλη η λειτουργία τους, οφείλεται στο γεγονός ότι τα Χριστούγεννα του προηγούμενου έτους- διάστημα κατά το οποίο ο τέως Δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης ήταν και Πρόεδρος των Λουτρών- εστάλη από το Υπουργείο Τουρισμού η αστυνομία για να ελέγξει εάν λειτουργούν τα λουτρά, γιατί λειτουργούσαν παράνομα, καθώς δεν διέθεταν το ειδικό σήμα λειτουργίας.

«Δεν θα πάω σε δυσάρεστες καταστάσεις της πιο προηγούμενης χρονιάς, που ακόμη εκκρεμεί μία ιατροδικαστική έκθεση για να δούμε τα πρωτογενή αίτια του θανάτου δύο ανθρώπων που ήρθαν να περάσουν όμορφα και έφυγαν σε νεκροφόρα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν είχε τεχνικό ασφαλείας τα λουτρά, δεν είχε το σωστό προσωπικό, δεν είχε περιβαλλοντικές μελέτες, δεν είχε ειδικό σήμα λειτουργίας. Έλεγε ψέματα η Σιντική ΔΑΕ του Φώτη Δομουχτσίδη ότι έχει αποχετευτικό του Δήμου. Μα δεν έχει ο Δήμος αποχετευτικό εκεί πέρα. Σε άλλη έκθεση έλεγε ότι έχουμε βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ, δέντρα έχουν φυτρώσει εκεί και η αλήθεια είναι ότι τα λύματα πηγαίνουν στο περιβάλλον. Επίσης, σε άλλα έγγραφα στο υπουργείο τουρισμού ο κ. Δομουχτσίδης επί προεδρίας του έλεγε ότι ήταν δύο αστέρων, τριών αστέρων, ενός άστρου το ξενοδοχείο. Διαφορετικά πράγματα κάθε φορά, σε κάθε έγγραφο κάτι άλλο» ανέφερε ο Δήμαρχος Σιντικής, ο οποίος υπογράμμισε πως σε έγγραφό του το Υπουργείο Τουρισμού ήταν κατηγορηματικό δηλώντας «ή κλείνετε ή σας κλείνουμε και επιβάλλουμε και πρόστιμο», με τον ίδιο να επισημαίνει πως τότε ξεκίνησε η διαδικασία για τη νομιμοποίηση λειτουργίας και για την έκδοση εκ νέου του ειδικού σήματος λειτουργίας.

«Όταν, όμως, παύει να λειτουργεί μία μονάδα ιαματικής θεραπείας τότε απαιτούνται από 6 έως 9 μήνες. Θεωρήσαμε ότι σε 3 μήνες θα μπορέσουμε να τα δουλέψουμε γιατί βρήκαμε μελετητικό γραφείο από την Αθήνα, το οποίο θα μπορούσε να επισπεύσει τις διαδικασίες. Όταν το Ιούνιο περάσαμε από δημοτικό συμβούλιο το θέμα της επαναλειτουργίας, που καταψηφίσατε κ. Τζέγκα, ήμασταν έτοιμοι να το πάρουμε» δήλωσε ο κ. Γιώργος Τάτσιος.

Γιατί, όμως, δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια την περίοδο εκείνη; Ο Δήμαρχος Σιντικής ανέφερε πως το θέμα «σκόνταψε» στο τοπογραφικό και εξήγησε: «Τοπογραφικό από άλλον πλανήτη είχαμε στον Δήμο μας. Τίποτε αποτυπωμένο από τα υπάρχοντα κτήρια κι από το γήπεδο που υπήρχε στην περιοχή. Ακόμη και πριν από 15 μέρες κάναμε τροποποιήσεις στο τοπογραφικό των λουτρών. Τέτοια οικτρή κατάσταση παραλάβαμε».

Σε ό,τι αφορά τον υδροηλεκτρικό σταθμό, ο κ. Τάτσιος ισχυρίσθηκε πως η φτερωτή που γυρίζει και παράγει το ρεύμα, είχε να λιπανθεί 4 χρόνια και πως αυτή τη στιγμή έχει αφαιρεθεί, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε συνεργείο που θα μπορέσει να το επιδιορθώσει σε χαμηλή τιμή, με τον ίδιο να τονίζει με έμφαση: «Παλεύουμε να το επαναλειτουργήσουμε, διότι αν το αφήναμε να δουλεύει και καθώς δεν είχε και νερό, θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς», ενώ συμπλήρωσε: «Τα χρήματα από την παραγωγή του, σύμφωνα με ρύθμιση που είχε κάνει το προηγούμενο διοικητικό της Σιντική ΔΑΕ πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν το δάνειο στη Συνεταιριστική, η οποία άλλαξε και ‘χέρια’, δεν ξέρω πως ήταν πριν, αλλά πλέον είναι πολύ εχθρική απέναντι στη ΔΑΕ και στο Δήμο μας, διότι θεωρεί ότι είμαστε κακοπληρωτές. Εκείνα τα χρήματα πηγαίνουν απ’ ευθείας εκεί».

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις απέναντι σε ΙΚΑ και εφορία, ο Δήμαρχος Σιντικής υποστήριξε καταρχάς πως μία επιχείρηση, η οποία δεν έχει έσοδα, αδυνατεί να πληρώσει και τις υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και την εφορία και προς τη ΔΕΗ και προς τους υπαλλήλους και πως όταν έγινε η αναστολή λειτουργίας, η δημοτική αρχή συγκέντρωσε τους υπαλλήλους και τους ενημέρωσε ότι ξεκινά μια δύσκολη περίοδος και καθώς ήταν υπάλληλοι της ΑΕ είχαν την επιλογή να τεθούν σε αναστολή εργασίας.

«Επέλεξαν να παραμείνουν, γιατί εμείς πιστεύαμε ότι σε 3 μήνες θα δουλέψουν. Φυσικά τους μισθούς που χρωστάμε θα τους πληρώσουμε μέχρι τελευταίας δεκάρας. Έχουν προτεραιότητα έναντι των προμηθευτών να πληρωθούν οι υπάλληλοί μας, οι οποίοι πραγματικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δείχνουν φοβερή υπομονή, έχουν ‘βάλει πλάτη’ για την επαναλειτουργία των λουτρών και τους ευχαριστώ δημόσια. Αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τη δική μας διοίκηση που αναλάβαμε τον Ιανουάριο, για τους υπαλλήλους της Σιντική ΔΑΕ χρωστάμε 45 χιλιάδες ευρώ κι αυτά θα πληρωθούν και στη συνέχεια θα πληρώσουμε και τα προηγούμενα, αυτά που τους χρωστούσε και η προηγούμενη διοίκηση» τόνισε ο Δήμαρχος Σιντικής, ο οποίος ανακοίνωσε πως όλα- πλέον- είναι έτοιμα και πως από μέρα σε μέρα, αναμένεται να φτάσει στο Δήμο και το ειδικό σήμα λειτουργίας.

Όσον αφορά στις οφειλές προς τους προμηθευτές, ο κ. Τάτσιος επανέλαβε πως η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε ένα χρέος ύψους 540 χιλιάδων ευρώ και πως έκτοτε δεν υπήρχαν προμηθευτές, άρα δεν αυξήθηκε το χρέος σε προμηθευτές, ενώ από το Μάιο πιστοποιήθηκε το ξενοδοχείο ως 3 αστέρων που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί μόνο ως ξενοδοχείο όμως κι όχι ως μονάδα ιαματικής θεραπείας.

«Η Σιντική ΔΑΕ μπαίνει σε άλλη τροχιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σιντικής.

(Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Σιντικής)

▪ Η τοποθέτηση του Φ. Δομουχτσίδη

Ο τέως Δήμαρχος Σιντικής και τέως Πρόεδρος των Λουτρών Φώτης Δομουχτσίδης αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο έγγραφο που εστάλη τον Ιανουάριο στο Δήμο Σιντικής για το αστέρι των λουτρών και σύμφωνα με το οποίο δεν έχουν υποβληθεί μετρήσεις για το νερό και εκκρεμεί και η περιβαλλοντική μελέτη.

«Η περιβαλλοντική μελέτη εκκρεμεί από τότε που φτιάχτηκε το κτηματολόγιο και εκκρεμεί η διαδικασία διαμάχης του Δήμου με το Κτηματολόγιο γιατί ένα μέρος, το παλιό εκείνο το ερείπιο και τη ‘θερμαλία’ τα είχαν χαρακτηρίσει ως δασική έκταση. Αν κάποιος τα τσιμέντα τα βλέπει σαν δάσος, έχει καλώς. Δεν εστάλη και έδωσαν 15 μέρες, να στείλετε πίσω τις μετρήσεις του νερού για να μπορέσει να συνεχίσει. Η, δε, εκκρεμότητα όσον αφορά το κτηματολόγιο παρέμενε και είπατε θα κάνετε νέα περιβαλλοντική μελέτη. Καταρχάς μιλάμε για δύο άδειες. Έχει άδεια για το ξενοδοχείο και άδεια για τις ιαματικές πηγές» υπογράμμισε ο κ. Δομουχτσίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η Σιντική ΔΑΕ παραδόθηκε με φορολογική ενημερότητα έως τον Φεβρουάριο και ασφαλιστική ενημερότητα έως τέλος Ιανουαρίου, γιατί η τελευταία εκδίδεται κάθε μήνα και πως ήταν εφικτό να εξυπηρετούνται οι τραπεζικές κινήσεις.

(Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Σιντικής)

▪ Γ. Τάτσιος: «Κλείσατε τα λουτρά κι εμείς τα ανοίγουμε»

Ανταπαντώντας, ο Δήμαρχος Σιντικής υποστήριξε πως το έγγραφο που επικαλέστηκε ο κ. Δομουχτσίδης, ανέφερε 10 μέρες κι όχι 15 και έλεγε «απαντήστε μας γιατί λειτουργείτε, όχι φέρτε μας τα δικαιολογητικά», με τον κ. Τάτσιο να σημειώνει: «Πως γινόταν σε 10 μέρες να πάμε δικαιολογητικά; Γιατί δεν τα πήγατε εσείς; Τα Χριστούγεννα, 20 του μηνός ήρθε η αστυνομία, γιατί δεν τα παραδώσατε εσείς;. Περιβαλλοντική μελέτη δεν κάνατε, ψέματα τους λέγατε. Οκτώ μήνες κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Κλείσατε τα λουτρά κι εμείς τα ανοίγουμε».

▪ Διεκδικεί την αποζημίωσή του ως Πρόεδρος των Λουτρών ο Φ. Δομουχτσίδης;

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ελευθέριος Κοκμένογλου, ο οποίος διερωτήθηκε αν στα χρέη ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις του κ. Φώτη Δομουχτσίδη ως τότε Πρόεδρος των Λουτρών, καθώς- σύμφωνα με τον κ. Κοκμένογλου- ο κ. Δομουχτσίδης φέρεται να είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως ως Πρόεδρος των Λουτρών δεν πληρωνόταν.

Την απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος λέγοντας: «Περιμένουμε να μας κάνει αγωγή και κατάσχεση λογαριασμού».

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *