Μηνυτήρια αναφορά πολιτών για την πυρκαγιά στον Όρβηλο


Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την πυρκαγιά στον Όρβηλο, που μαίνονταν για ένα μήνα περίπου, κατέθεσαν τρεις πολίτες και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ιωάννης Γιάντσιος, Ευθύμιος Κατσίμπας και Μιχάλης Καρπουτσής.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Όρος Όρβηλος. Ένα παρθένο βουνό που είχε την ατυχία να βρίσκεται στον Νομό Σερρών, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Αχλαδοχωρίου-Αγκίστρου του δήμου Σιντικής στα σύνορα με την Βουλγαρία. Δυστυχώς γι αυτό, δεν βρισκόταν στην Αττική! Για πάνω από 32 ημέρες καιγόταν, αποτέλεσμα, έγινε στάχτη. Βλέπετε έχει ακόμη μια ατυχία, έχει εκμεταλλεύσιμα ευγενή μέταλλα. Και ενώ κάηκε για 32 ημέρες, η αντιμετώπιση από την πολιτεία (μαζί με τον δήμο Σιντικής και της Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας και της Ενότητας Σερρών) ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ανύπαρκτη ήταν και η αντιμετώπιση από τα εναέρια μέσα. Δηλαδή, αφέθηκε κανονικά στην μοίρα του και έγινε στάχτη κυριολεκτικά. (να αναφέρω πως η φωτιά από την Βουλγάρικη πλευρά, οι βούλγαροι την σβήσανε σε 3 ημέρες). Να χαρούμε το επιτελικό μας κράτος. Βλέποντας αυτήν την θλιβερή καταστροφή, σε κάθε νοήμων άνθρωπο του πόνεση η ψυχή του. Επειδή κανείς από τους αρμοδίους δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, είμαστε υποχρεωμένοι ως πολίτες να ζητήσουμε από την Εισαγγελέα του ΑΠ να ερευνήσει το θέμα, να αποδώσει τις ευθύνες, γι αυτό και καταθέσαμε την παρακάτω μηνυτήρια αναφορά».

Το πλήρες κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν οι τρεις πολίτες, έχει ως εξής:

«ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου, κατ’ άρθρα 45-49 ΠΚ

Αξιότιμη κυρία Εισαγγελεύ, Εκθέτω στην κρίση Σας τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά και αιτούμαστε τα κατά το νόμο.

Από τις 18-07-2024 μέχρι και σήμερα 19-08-2024, (31 ημέρες ήδη) καίγεται το όρος Όρβηλο στον Νομό Σερρών, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Αχλαδοχωρίου-Αγκίστρου του δήμου Σιντικής στα σύνορα με την Βουλγαρία. Καίγεται εδώ και 31 ημέρες, είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που υπήρξε ποτέ στην χώρα μας σε διάρκεια και σε έκταση, έχει κάψει παρθένα δάση κλπ. Όλες αυτές τις ημέρες, η φωτιά έχει αφεθεί στην μοίρα της και επέμβαση από ανθρώπινο χέρι είναι ανύπαρκτος. Από δε εναέρια μέσα δεν έχει πετάξει ούτε ΄΄μύγα΄΄, εκτός ενός ελικοπτέρου που εθεάθη για ελάχιστη πτήση, μια δύο με τρεις φορές σε 31 ημέρες!. Είναι παντελής η αδιαφορία που έχουν δείξει όλοι οι υπεύθυνοι.

Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δήμου Σιντικής, όλη η κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, βλέπουμε να καίγεται το βουνό δίχως να υπάρχουν οι δυνάμεις που θα (προσπαθούσαν) τουλάχιστον να την σβήσουν ή να την περιορίσουν, απλά την έχουν αφήσει στο έλεος της φύσης, περιμένοντας να σβήσει από μόνη της, μόνο που η φωτιά δεν σβήνει εδώ και 31 ημέρες.

Η ευθύνη των υπευθύνων είναι σκανδαλώδης και θα πρέπει η δικαιοσύνη να επιληφθεί της καταστάσεως, επειδή ύστατο καταφύγιο τούτη την έσχατη ώρα αποτελεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Ένας θεσμός πολλαπλώς βαλλόμενος. Ένας θεσμός ενοχλητικός σε εκείνους που έχουν συνηθίσει στην αυθαιρεσία και στο ανέλεγκτο αυτής. Επειδή κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 24 παρ. 2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. «(Η Εισαγγελία) Δρα ενιαία και αδιάκριτα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης». Ως κατέχουσα την ανώτερη θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας της χώρας μας, είσθε πολλαπλώς ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να διασφαλίσετε την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του πολίτη και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης. Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Επειδή η δικαιοσύνη αποτελεί σ’ αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς την υπέρτατη προσδοκία και ελπίδα του πολίτη, προκειμένου να διασφαλισθεί το αρραγές των αρμών της κοινωνικής μας συνοχής.

Επειδή ο Ελληνικός λαός προσβλέπει σ’ Εσάς για την ευθυδικία, την τήρηση της νομιμότητας και την αποκατάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ειρήνης και στην εν λόγω περίπτωση.

Επειδή οι υπαίτιοι εγκληματικών πράξεων πρέπει να ανευρίσκονται και να τιμωρούνται αναλόγως.

Επειδή έχουν διαπραχθεί ιδιαιτέρως σοβαρά ποινικά αδικήματα, από δημόσιους λειτουργούς.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Παρακαλούμε για τις δικές Σας ενέργειες προκειμένου να διερευνήσετε, αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, καθώς επίσης και τα πρόσωπα, τα οποία τα τέλεσαν, αποκαθιστώντας, έτσι, τη νομιμότητα.

Σέρρες, 19.08.2024».

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *