
Πληροφορήθηκα τυχαία πως οι “ταγοι” του τόπου βρίσκονται στην Γαλλία και στο Βερντέν προκειμένου να ενημερωθούν και να λάβουν τεχνογνωσία για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού τουρισμού. Η κίνηση αυτή είναι θετική.
▪ Η επίσκεψη στο Βερντέν – έναν τόπο- σύμβολο του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στην Ευρώπη – μπορεί πράγματι να αποδειχθεί ωφέλιμη. Ειδικά για μια περιοχή όπως η δική μας, που διαθέτει αντίστοιχο ιστορικό αποτύπωμα, με τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά, τη μάχη του Ρούπελ, την ιστορική κληρονομιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
▪ Δεν μας λείπει το υλικό. Μας λείπει η συνεννόηση.
▪ Το Βερντέν δεν έγινε πρότυπο επειδή κάποιοι το αποφάσισαν μόνοι τους. Έγινε γιατί συνεργάστηκαν κράτος, δήμοι, επιστήμονες, σύλλογοι, τοπική κοινωνία, επιχειρηματίες. Γιατί δεν υπήρχαν αποκλεισμοί. Γιατί καμία ιδέα, κανένας φορέας, καμία φωνή δεν αντιμετωπίστηκε ως «ανταγωνιστής».
▪ Αντίθετα, εδώ στη Σιντική, ζούμε το παράδοξο. Η ιστορική κληρονομιά των οχυρών – που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή – γίνεται αντικείμενο χειρισμών με μονομερή φιλοσοφία.
▪ Η Δημοτική Αρχή Σιντικής προωθεί συστηματικά και αποκλειστικά την ατζέντα ενός και μόνο σωματείου, αγνοώντας προκλητικά άλλες συλλογικότητες, πρόσωπα και πρωτοβουλίες με αποδεδειγμένο έργο στην ανάδειξη των οχυρών.
▪ Η λογική του «όλα δικά μας» δεν φτιάχνει Βερντέν. Φτιάχνει αδιέξοδα.
▪ Αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για ιστορικό τουρισμό, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
• Διαφάνεια.
• Συμπερίληψη.
• Σεβασμός στο έργο των άλλων.
• Στρατηγική με διάρκεια και συνέχεια – όχι φωτοβολίδες και χειροκροτήματα για το θεαθήναι. ▪ Τα οχυρά δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν στην ιστορία μας. Και αυτή δεν διαχειρίζεται με αποκλεισμούς, αλλά με σχέδιο, συνέργειες και κοινούς στόχους.