Παναγιώτης Τοπολίγκας: Ο Σεφ από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, που ζει στο Ντίσελντορφ και εργάζεται σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Γερμανίας


Κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο, έζησε στην Αμερική και πλέον έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Γερμανία όπου βρέθηκε κυνηγώντας ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και τα παιδιά του. Σήμερα δουλεύει σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Γερμανίας , όταν όμως θυμάται τις πρώτες μέρες του στην Γερμανία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε δακρύζει. Από το μακρινό Ντίσελντορφ μιλά στα serraikanea.gr για την ζωή του στην Γερμανία ενώ δίνει συμβουλές σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

 Της Ελένης Λαζάρου

 Από που κατάγεσαι, που μεγάλωσες και που ζεις;

H καταγωγή μου είναι από το Σιδηρόκαστρο Σερρών. Έχω ζήσει  8 χρόνια στην Αμερική από τα 17 και  επέστρεψα για  να πάω φαντάρος.

 Πως πήρες την απόφαση να μεταναστεύσεις και γιατί επέλεξες την Γερμανία;

 Έβλεπα τα πράγματα στη χώρα μας να δυσκολεύουν. Και ένιωσα οτι δεν ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου σε αυτές τος συνθήκες. Με επηρέασε καθοριστικά και το γεγονός ότι διάβασα ένα βιβλίο που εξηγεί τι ακολουθεί στις χώρες που μπαίνουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. (Naomi klein)

 Πως ηταν τα πράγματα εκεί όταν πήγες;

 Πραγματικά ήταν πολύ δύσκολα. Δακρύζω όταν τα σκέφτομαι αλλά σημασία έχει ο στόχος και θεωρώ ότι όλα έγιναν όπως τα σχεδίαζα χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρος για το τι θα συμβεί αυριο.

 Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησες;

 Δυσκολίες πάντα υπάρχουν. Βάζεις κάτω αυτά που πιθανόν νομίζεις ότι ξερεις και δουλεύεις σαν το σκύλο και όλοι βλέπουν.  Μέσα στην  ατυχία μου που  δεν είχα δικούς μου ανθρώπους εδώ γνώρισα έναν άνθρωπο -το όνομα του είναι Γιώργος Τσουλφας μάγειρας- και με φιλοξένησε και για αρκετό καιρό θαρρώ μέχρι και τρεις μήνες θα έλεγα δεν είχα συνεισφέρει στα έξοδα του σπιτιού.

 Πως εξελίχθηκε η επαγγελματική σου ζωή;

 Η επαγγελματική καριέρα είναι πολύ  δύσκολη γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις  αυτού του είδους γαστρονομίας δηλαδή που να  που ασχολούνται με αυτά τα προϊόντα. Εγώ κυρία Λαζάρου κάνω καριέρα εδώ στην Γερμανία και η δουλειά μου φαίνεται πιστεύω . Νιώθω ότι τα κατάφερα για μένα και την οικογένεια μου.

 Τώρα που δουλεύεις; Είναι εύκολο να ανοίξεις δικό σου μαγαζί;

 Ναι είναι εύκολο να ανοίξεις ένα εστιατοριο εάν νομίζεις ότι  μπορείς να αναλάβεις το βάρος των ευθυνών και οπωσδήποτε αγάπη για την συγκεκριμένη δουλειά. Εννοείται και τις απαραίτητες γνώσεις.

 Τι φαγητά ετοιμάζεις;  Ποιο ελληνικό φαγητό αρέσει περισσότερο στους Γερμανούς;

 Το ελληνικό φαγητό αρέσει σε όλους,  αρκεί να είναι καθαρό και νόστιμο. Το  δικό μας μαγαζί Cavos Couzina εάν όχι το καλύτερο από τα καλύτερα της  Γερμανίας.

 Σε πολλές φωτογραφίες σε βλέπω με ψαρια. Τι ψάρια είναι αυτα; απο που τα προμηθευεστε;

 Τα ψαρια έρχονται από Γαλλία κάθε μέρα σχεδόν. Εμείς  προσπαθούμε να σταθούμε στην ελληνική φιλοσοφία αλλά χρειαζεται και να βλέπουμε προς τα έξω και κάποια ευρωπαϊκά υλικά γιατί το πελατολόγιό μας είναι πολύ υψηλού επιπέδου και απαιτητικό.

 Στην περιοχή που ζεις υπάρχουν αρκετοί έλληνες; Σερραιοι; Υπάρχει επαφή μεταξύ σας;

 Ναι υπάρχουν Έλληνες πολλλοι εδώ στο Disselledorf  αλλά από μένα δεν υπάρχει χρόνος για πολλά πολλά καθώς εργάζομαι πολλές ώρες.

 Ποιες οι μεγαλύτερες διαφορές στον τρόπο ζωής μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας;

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει κράτος που κάνει ότι λέει η νομοθεσία και την οποία  επιβάλλεται να την μαθει ο καθένας που θελει να ζήσει εδώ.

Πως είναι οι εργασιακές συνθήκες ; Οι ώρες εργασίας και οι αμοιβές;

Οι ώρες κάποιες φορές είναι αρκετές και που δεν έχει σημασία γιατί πρέπει να δουλέψεις αλλά και τα χρήματα είναι εξίσου καλά.

 Υπάρχουν δουλειές στην Γερμανία;  Τι ειδικότητες;

 Υπάρχουν δουλειες σε πολλές ειδικότητες. Σε νοσοκομεία από απλο προσωπικό  μέχρι θέσεις γιατρών,  οδηγοί σε τρένα και λεωφορεία, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και σε  έργα που γίνονται σε δρόμους και κατασκευές.

 Τι προσόντα πρέπει να έχει ένας Έλληνας για να βρει δουλειά στην Γερμανία;

 Όλοι οι άνθρωποι και  ειδικά τα νέα τα παιδιά να έρθουν αλλά με γνώση σε  αυτό που τους αρέσει και με πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.

 Στα σχέδιά σου ειναι η επιστροφή στην Ελλάδα;

Επιστροφή άμεσα δεν νομίζω και δεν υπάρχει λόγος . Προς το παρόν έρχομαι μία φορά τον χρόνο και το επόμενο διάστημα θα έρχομαι ακόμη πιο συχνά πιστεύω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *