Π. Κορωνίδης κατά Δημάρχου Σιντικής: «Δεν δέχομαι τη λάσπη-Η αλήθεια μιλά με γεγονότα»


Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σιντικής, Παύλος Κορωνίδης, απαντώντας στις αιχμές που διατύπωσε εμμέσως ο νυν Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Σιντικής, σχετικά με τις μετρήσεις νερού επί θητείας της δημοτικής αρχής του Φώτη Δομουχτσίδη.

Ο Δήμαρχος Σιντικής με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων «Οι κατ’ εκτίμηση μετρήσεις συνέβαιναν επί ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με πρόεδρο της ΔΕΥΑΣΙ κ. Παυλο Κορωνίδη, ο οποίος φέρει ευθύνη. Έγινε από αβλεψία; Έγινε με σκοπιμότητα για να υπάρχουν χαμηλότερες χρεώσεις προεκλογικά; Η υπόθεση θα πάει στην δικαιοσύνη κι η έρευνα θα δείξει…»

Ο κ. Κορωνίδης, ο οποίος υπηρέτησε στη θέση αυτή από το 2017 έως το 2023, με αφορμή την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Τάτσιου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του δημάρχου Σιντικής κάνοντας λόγο για «παραπλανητικές αναφορές» και «προκλητικά ψευδείς αιτιάσεις», που επιχειρούν να αποδώσουν σε αυτόν ευθύνες για δήθεν λανθασμένες ή εκτιμώμενες μετρήσεις κατανάλωσης νερού.

Ο τέως Πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι οι μετρήσεις στα υδρόμετρα ουδέποτε έγιναν «κατ’ εκτίμηση» με δική του ευθύνη, ενώ διευκρινίζει πως η διαδικασία ανάγνωσης της κατανάλωσης γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται κάθε 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με την περιοχή.

Ο κ. Κορωνίδης τονίζει ότι επί θητείας του έγιναν ουσιαστικά βήματα αναβάθμισης και βελτίωσης της καταγραφής καταναλώσεων, με προσλήψεις προσωπικού και αξιοποίηση τεχνολογίας:

    Προσλήφθηκε υπάλληλος αποκλειστικά για τις μετρήσεις στη Δημοτική Ενότητα Σιδηροκάστρου.

    Εισήχθησαν φορητά καταγραφικά μηχανήματα με GPS και δυνατότητα άμεσης ενσωμάτωσης στο πληροφοριακό σύστημα τιμολόγησης.

    Πιλοτική εφαρμογή “έξυπνων” υδρομέτρων σε τρία χωριά (περίπου 1.000 τεμάχια).

    Υποβλήθηκε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την τοποθέτηση 5.500 “έξυπνων” υδρομέτρων σε ολόκληρη τη Δ.Ε. Σιδηροκάστρου.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι επιχειρείται «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» με υπαινιγμούς περί σκόπιμων λαθών ή υπερβολικών χρεώσεων στη διάρκεια της διοίκησής του.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του κ. Κορωνίδη

«Ονομάζομαι Κορωνίδης Παύλος και διετέλεσα Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σιντικής την περίοδο 2017 έως 2023. Με αφορμή παραπλανητικές δημόσιες αναφορές του νυν Δημάρχου, ο οποίος με στοχεύει έμμεσα αλλά ξεκάθαρα, οφείλω να προβώ στη δημόσια αποκατάσταση της αλήθειας.

Οι μετρήσεις στα υδρόμετρα ΔΕΝ έγιναν “κατ’ εκτίμηση” με ευθύνη μου.

Οι μετρήσεις της κατανάλωσης νερού από τη ΔΕΥΑΣΙ πραγματοποιούνται ανά 6 ή 12 μήνες, όπως συνέβαινε και πριν από τη θητεία μου και όπως εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα.

Σε περιπτώσεις όπου ο καταμετρητής δεν έχει πρόσβαση στο υδρόμετρο – λόγω κλειδωμένων αυλών, χωμάτων, τεχνικών εμποδίων ή απουσίας του ιδιοκτήτη – ακολουθείται πάγια τακτική (όπως σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας):

Εκδίδεται προσωρινή ένδειξη βάσει προηγούμενης κατανάλωσης, ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση υπερβολικής κατανάλωσης στον επόμενο λογαριασμό.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας προϋπήρχε της δικής μου διοίκησης και εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα. Άρα οι αιτιάσεις που επιχειρούν να εμφανίσουν κάτι τέτοιο ως “πρακτική της δικής μου διοίκησης” είναι προκλητικά ψευδείς.

Επιπλέον, επί προεδρίας μου στη ΔΕΥΑΣΙ:

Προσλήφθηκε υπάλληλος αποκλειστικά για τις μετρήσεις στη Δημοτική Ενότητα Σιδηροκάστρου, βελτιώνοντας σημαντικά τη διαδικασία.

Η υπηρεσία εξοπλίστηκε με σύγχρονα καταγραφικά μηχανήματα που συνεργάζονται με το πληροφοριακό σύστημα τιμολόγησης. Τα μηχανήματα αυτά διαθέτουν γεωγραφικό στίγμα για κάθε υδρόμετρο, αυξάνοντας την ακρίβεια και μειώνοντας τα σφάλματα.

Μέχρι τότε, οι καταμετρητές ήταν αναγκασμένοι να κυκλοφορούν με χαρτινά ντοσιέ και χειρόγραφες καταγραφές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε λάθη και καθυστερήσεις.

Παράλληλα, εντάχθηκαν πιλοτικά 1.000 “έξυπνα” υδρόμετρα σε τρία χωριά του Δήμου, στο πλαίσιο έργου που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κατατέθηκε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για να καλυφθεί το σύνολο της Δ.Ε. Σιδηροκάστρου με περίπου 5.500 “έξυπνα” υδρόμετρα, έργο που πολύ σύντομα θα απολαμβάνουν όλοι οι δημότες σε περίπτωση εγκρισης.

Σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης ή ένστασης για λανθασμένη καταγραφή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣΙ – αρμόδιο όργανο εκ του νόμου – εξέταζε τεκμηριωμένα το κάθε αίτημα και αποκαθιστούσε τη χρέωση, όταν πράγματι υπήρχε λάθος.

Όσα ακούγονται ή γράφονται για “υπέρμετρες χρεώσεις” ή δήθεν λάθος μετρήσεις ΜΕ ΔΟΛΟ επί των ημερών μου είναι καθαρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Δεν αποδέχομαι τη λάσπη που επιχειρείται να εκτοξευθεί εναντίον μου και δηλώνω αποφασισμένος να προασπίσω την αλήθεια και το έργο που παραδώσαμε στη ΔΕΥΑΣΙ, έργο με τεχνολογική αναβάθμιση, διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση.

Καλώ όποιον αναφέρεται δημόσια στο πρόσωπό μου με υπαινιγμούς, να παραθέσει στοιχεία, ημερομηνίες και αποφάσεις. Διαφορετικά, πρόκειται απλώς για πολιτική στοχοποίηση χωρίς τεκμηρίωση.

Η αλήθεια δεν αλλάζει. Μπορεί να επιχειρούν κάποιοι να την κρύψουν προσωρινά, αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη ας την καταγράψει στο προφίλ βλέπεται εγώ δεν σβήνω σχόλια που δεν μου αρέσουν».