«Σιδηρόκαστρο-Φυσικός πλούτος και γεωτουριστική ανάπτυξη»


Πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Σιδηροκάστρου η εσπερίδα με θέμα “ΣΙΔΗΡΌΚΑΣΤΡΟ – ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΤΙΚΉ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Σιντικής μαζί με τον Σύλλογος Φίλων Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος “Ο ΜΑΎΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ” και το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ.

«Η Σιντική και ιδιαίτερα η περιοχή γύρω από το Σιδηρόκαστρο διαθέτει σπήλαια, καταρράκτες, γεωθερμία, παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα και ένα παρατημένο βυζαντινό κάστρο, τα οποία με την στοχοθεσία και τον προγραμματισμό της νέας Δημοτικής Αρχής έφτασε η ώρα να αξιοποιηθούν. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της γεωλόγου και εξειδικευθείσα στην παλαιοντολογία Μαρία Κωνσταντινίδου ως υπεύθυνης στο παλαιοντολογικό μουσείο της Θερμοπηγής, η οποία στην εισήγησή της ανέπτυξε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του μουσείου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η Θερμοπηγή” θα γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο» αναφέρει με γραπτή δήλωσή του, ο Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος.

Τα επιστημονικά δεδομένα για την γεωθερμία στην Σιντική ανέπτυξε ο προϊστάμενος του τμήματος γεωθερμίας του ΕΑΓΜΕ Απόστολος Αρβανίτης στην ερευνητική δράση του οποίου οφείλουμε τα εξαιρετικά ευρήματα στις πρόσφατες γεωτρήσεις πάνω από το Χαρωπό. Σύντομα ο Δήμος Σιντικής θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το ΕΑΓΜΕ για την επισημοποίηση μιας συνεργασίας που προβλέπεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής!

Ο διδάκτωρ γεωλογίας Γεώργιος Λαζαρίδης τόνισε τις ιδιαιτερότητες των 70 περίπου σπηλαίων που βρίσκονται στην περιοχή του Κρουσοβίτη τα οποία με κατάλληλους χειρισμούς από εμάς μπορούν να καταστήσουν τον Δήμο Σιντικής ως ένα παγκοσμίως γνωστό ερευνητικό προορισμό!

Η εκπρόσωπος της εφορίας αρχαιοτήτων Σερρών μίλησε για τα ευρήματα στην Μεσαία/Προμαχώνα και για τους τάφους στην Φαια Πέτρα. Τα 400 αγαλματίδια που βρέθηκαν στις ανασκαφές αποτελούν παρακαταθήκη για την Σιντική!

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Ελευθέριο Ελευθεριάδη, ιδρυτή του συλλόγου «ΜΑΥΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ», στην επιμονή του οποίου οφείλεται η ανάδειξη των σπηλαίων της περιοχής και όχι μόνο!

«Με αφετηρία τις εργασίες της ημερίδας ο Δήμος Σιντικής προχωρά στην αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού του πλούτου διαθέτοντας όλες τις υπηρεσίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Το άρτια στελεχωμένο γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου έχει αναλάβει την εύρεση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει ο κ. Τάτσιος.

https://www.youtube.com/embed/e_qzMys6qks https://www.youtube.com/embed/GNmfrwhcdhM

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *