Στις Βρυξέλλες ο Φ. Δομουχτσίδης, υπέγραψε το νέο σύμφωνο των δημάρχων

Στην εκδήλωση του Συμφώνου των Δημάρχων και υπέγραψε το νέο Σύμφωνο «Δήμαρχοι για την προσαρμογή» ή Mayors Adapt, συμμετείχε ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης…

ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει σήμερα. Το νέο Σύμφωνο είναι η πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να κινητοποιήσει τις πόλεις στην ανάληψη δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ο δήμαρχος Σιντικής συναντήθηκε και με την ευρωβουλευτή Ν.Δ. – Ε.Λ.Κ. κα Μαρία Σπυράκη, μόνιμου μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε για όλα τα προγράμματα και εργαλεία της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους.

Ο Δήμος Σιντικής ολοκλήρωσε το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου  υλοποιώντας σημαντικές δράσεις και προχωρεί στο νέο σύμφωνο , Mayors Adapt.

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, τα αποτελέσματα των δράσεων των υπογραφόντων είναι ποικίλα. Μεταξύ αυτών:

 

Α. Η δημιουργία εξειδικευμένων και σταθερών θέσεων εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση,

 

Β. Υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής, βελτιωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.

 

 

Για να στηρίξει την επεξεργασία και εφαρμογή των Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια των υπογραφόντων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην ανάπτυξη μηχανισμών χρηματοδότησης που στοχεύουν ιδιαίτερα στους υπογράφοντες το Σύμφωνο των Δημάρχων. Μεταξύ των μηχανισμών χρηματοδότησης βρίσκεται ο μηχανισμός ELENA – Ευρωπαϊκή βοήθεια για τοπικά ενεργειακά προγράμματα, ο οποίος έχει συσταθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για σχέδια μεγάλης κλίμακας και ο μηχανισμός ELENA-KfW, ο οποίος έχει συσταθεί σε συνεργασία με το γερμανικό όμιλο KfW και προσφέρει μια συμπληρωματική προσέγγιση στην κινητοποίηση βιώσιμων επενδύσεων από δήμους μικρού και μεσαίου μεγέθους.Πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σύμφωνο απολαμβάνει πλήρη θεσμική υποστήριξη, όπως από την Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία υποστήριξε την πρωτοβουλία εξ αρχής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες τελετές υπογραφής και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία βοηθά τις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές προοπτικές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *