Τι συμβαίνει με την «Αναβίωση»;


Μέσα Φεβρουαρίου και δεν έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Δήμο Σιντικής!

Καθυστερήσεις και ενδεχόμενη νέα ημερομηνία

υποβαθμίζουν την κορυφαία εκδήλωση του Δήμου Σιντικής

Θα τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής;

Η εφημερίδα μας από το 2016 στήριξε με κάθε τρόπο την εκδήλωση «Ρούπελ 1941. Πιστεύουμε πως η «Αναβίωση» συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά κυρίως στην προβολή και στην ανάπτυξη του τόπου μας, με την προώθηση του ιστορικού τουρισμού.

Όσοι μας παρακολουθούν διαχρονικά, θα θυμούνται πως υπήρξαν στιγμές επι των ημερών της διοίκησης του Φώτη Δομουχτσίδη, που ασκήσαμε κριτική όταν η εκδήλωση της αναβίωσης στο Ρούπελ κινδύνευσε από κακές ή επιπόλαιες ενέργειες. Ευτυχώς, παρά τα προβλήματα, η εκδήλωση όχι μόνο πέτυχε, καθιερώθηκε και έφερε πλήθος ξένου κόσμου στην περιοχή μας, αλλά κατάφερε να θεωρείται σήμερα κορυφαία του είδους και παράδειγμα προς μίμηση για άλλες περιοχές της χώρας που επιθυμούν να αναβιώσουν γεγονότα της ίδιας ιστορικής περιόδου.

Σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη κατάσταση να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς τη νέα δημοτική Αρχή του Γ. Τάτσιου για το μέλλον μιας εκδήλωσης που πάνω από όλα κάνει γνωστό τον τόπο μας εντός και εκτός συνόρων και συμβάλλει τα μέγιστα στην εξωστρέφειά του.

Είναι πρώτη φορά από το 2016 που ξεκίνησε το «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» και αν και έχουμε φτάσει μέσα Φεβρουαρίου, όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει από τον Δήμο Σιντικής οι προβλεπόμενες διαδικασίες αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη η αναγκαία  έγκριση και η καθιερωμένη αιγίδα από Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση της νέας δημοτικής Αρχής είναι να μεταφέρει χρονικά την εκδήλωση του Ρούπελ κατά την ημέρα εορτασμού της επετείου της «Μάχης των Οχυρών» (φέτος Κυριακή 7 Απριλίου) και όχι το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου όπως συνέβαινε από το ξεκίνημα ώστε -κυρίως λόγω καιρού- να φέρει περισσότερο ξένο κόσμο στην περιοχή μας, όπως και γινόταν κάθε χρόνο. Να σημειωθεί πως η πραγματοποίηση της αναβίωσης κάθε Απρίλιο αποτελεί διαχρονική θέση του κ. Τάτσιου αλλά και πάγιο αίτημα του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου, που ανέκαθεν ήταν  απέναντι στην διοργάνωση του Ρούπελ, επιχειρώντας να επιβάλλει τη δική του ατζέντα,  με επιστολές προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. κ.α.

Τα μέλη του σωματείου «Στενωπός», που έως σήμερα αποτελεί επίσημα τουλάχιστον συνδιοργανωτής του «Ρουπελ 1941. Η Αναβίωση», έχουν ήδη εκφράσει προς τον Δήμαρχο Γ. Τάτσιο τις ενστάσεις τους για την αλλαγή της ημερομηνίας, επισημαίνοντας πως «οι ήρωες των οχυρών τιμώνται  στην καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση κάθε Απρίλιο» και πως «η αναβίωση της μάχης των οχυρών εκτός από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση του ιστορικού τουρισμού» κάτι που το έχει πετύχει, με βάση τον αυξανόμενο αριθμό των επισκεπτών κάθε Μάϊο.  Εάν η εκδήλωση στο Ρούπελ αποτύχει, λόγω οργάνωσης, καιρού, επισκεπτών κλπ, σαφώς η ευθύνη θα είναι και μόνο της δημοτικής Αρχής.

Η νέα δημοτική Αρχή θα πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά, με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς εμμονές και κυρίως χωρίς αποκλεισμούς απέναντι σε ανθρώπους και φορείς που «μάτωσαν» για να φτάσουν την εκδήλωση στο Ρούπελ στο σημερινό σημείο που όλοι μας είμαστε περήφανοι και κυρίως ο Δήμος Σιντικής μιας και πρόκειται για δική του εκδήλωση.

Ακούμε συχνά τον κ.Τάτσιο να μιλάει για «μοντέλο» Νορμανδίας, παραβλέποντας πως εκεί είναι Γαλλία και εδώ είναι Ελλάδα. Η Γαλλία είναι μια χώρα με κουλτούρα ανάδειξης της κληρονομιάς του Α’ και Β’ Π.Π. σε σχέση με την Ελλάδα που -επίσημα τουλάχιστον- δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον. Νορμανδία λοιπόν δεν μπορούμε να γίνουμε από τη μία μέρα στην άλλη και σίγουρα όχι υποβιβάζοντας την εκδήλωση στο Ρούπελ που σήμερα θεωρείται κορυφαία του είδους στην χώρα μας.

Μας προβληματίζει επίσης ως εφημερίδα που δεν βλέπουμε το θέμα να τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής ώστε να ακούσουμε τις απόψεις όλων. Δεν ακούμε δημόσια τις θέσεις των Δ.Σ. της πλειοψηφίας -κυρίως από το Σιδηρόκαστρο- αν συμφωνούν με την πρόθεση του Δημάρχου κ. Τάτσιου να μεταφέρει την ημερομηνία. Και βέβαια τους Εμπορικούς Συλλόγους και Συλλόγους επαγγελματιών Σιδηροκάστρου, Κερκίνης και Αγκίστρου που θα πρέπει να τοποθετηθούν.

Πιστεύουμε πως έστω και αργά θα υπάρξει ειλικρινής διάθεση συνεργασίας της δημοτικής Αρχής Σιντικής, προκειμένου η εκδήλωση στο Ρούπελ να αναβαθμιστεί και γιατί όχι να «ανοίξει» με άλλες δράσεις σε άλλα οχυρά ή ιστορικά σημεία της περιοχής μας. Την εκδήλωση όμως «Ρούπελ 1941. Η Αναβίωση», από τη στιγμή που είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη, δεν την πειράζεις. Αυτό είναι κανόνας.

«Ψίθυροι της Σιντικής»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *