Χαρωπό / Θωμάς Μελαδίνης : Τι γίνεται με τα ανταποδοτικά για το αιολικό πάρκο


Δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2024 η απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας με την οποία δημοσιοποιείται ο Πίνακας Επιμερισμού σε μία ή περισσότερες Δημοτικές Κοινότητες του ειδικού τέλους υπέρ των οικιακών καταναλωτών σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε (ανεμογεννήτριες) για τα έτη 2021 και 2022. Για τους οικιακούς καταναλωτές της Κοινότητας Χαρωπού θα επιμεριστεί το χρηματικό ποσό των 152.326,03 Ευρώ. Αυτό είναι το ευχάριστο νέο. Δυστυχώς υπάρχουν και δυσάρεστα νέα με υπαιτιότητα της νέας δημοτικής αρχής. Στην παραπάνω απόφαση δημοσιοποιούνται και τα ποσοστά ανά Κοινότητα που δικαιούνται από τα αιολικά πάρκα. Για τα αιολικά βόρεια του Χαρωπού τα ποσοστά είναι 100% στην Κοινότητα Χαρωπού. Έχω αναφερθεί στο παρελθόν σχετικά  με την διεκδίκηση των ανταποδοτικών από τις άλλες Κοινότητες και τις ενέργειες που έγιναν από εμένα ως εκπρόσωπος της Κοινότητας με αποτέλεσμα να κερδηθούν όλες οι υποθέσεις και να αποδοθούν χιλιάδες Ευρώ στους οικιακούς καταναλωτές του χωριού καθώς και στην Κοινότητα για χρηματοδότηση έργων. Με τις ενέργειες αυτές έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό τετελεσμένο που δύσκολα ανατρέπεται για τα παραπάνω αιολικά πάρκα. Δημοσιοποιήθηκε επίσης  για πρώτη φορά και το ποσοστό του νέου αιολικού πάρκου δυτικά του χωριού, θα θυμάστε τις ανεμογεννήτριες που πέρασαν μέσα από το χωριό τον Νοέμβριο του 2020, προορίζονταν για αυτό το πάρκο. Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο έχει μία ιδιαιτερότητα, οι ανεμογεννήτριες είναι τοποθετημένες κοντά στα όρια τριών κοινοτήτων. Από τις 4 ανεμογεννήτριες που έχει το πάρκο οι δύο (2) βρίσκονται μέσα στα όρια της Κοινότητας  Χαρωπού, η μία (1) βρίσκεται μέσα στα όρια  της Κοινότητας Προμαχώνα και η τέταρτη (4) βρίσκεται πάνω στα όρια τριών Κοινοτήτων, Χαρωπού, Προμαχώνα και Σιδηροκάστρου μέσω του οικισμού της Θερμοπηγής. Από την απόδοση του ποσοστού 50% στην Κοινότητα Χαρωπού από όλο το αιολικό πάρκο  συμπεραίνεται πως στην ανεμογεννήτρια 4 που βρίσκεται στα όρια και των τριών κοινοτήτων η Κοινότητα Χαρωπού δεν πήρε μέρισμα, μοιράστηκε στον Προμαχώνα και στο Σιδηρόκαστρο. Λάθη γίνονται, για αυτό και ο νόμος προβλέπει την διαδικασία των  ενστάσεων για να εξετάζεται η υπόθεση πιο διεξοδικά.

  Ποιο είναι τώρα το «μεμπτό» για την νέα δημοτική αρχή; Η δημοτική αρχή υποχρεούταν να κοινοποιήσει την απόφαση και τους πίνακες κατανομής στις Δημοτικές Κοινότητες που εμπλέκονται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση έτσι ώστε μέσω των συμβουλίων να μελετήσουν την απόφαση και να διατυπώσουν εάν τυχών έχουν  τις ενστάσεις τους μέσα σε προθεσμία ενός μηνός όπως προβλέπει ο νόμος. Έτσι γινότανε με την προηγούμενη δημοτική αρχή, κάθε φορά που ερχότανε η σχετική απόφαση κοινοποιούνταν εγκαίρως σε όλες τις εμπλεκόμενες Κοινότητες. Δυστυχώς η προθεσμία για τις ενστάσεις έληξε στις 5 Φεβρουαρίου. Η δημοτική αρχή δεν κοινοποίησε την απόφαση στις εμπλεκόμενες Κοινότητες και μας κράτησε στο σκοτάδι. Ο αιρετός Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης και Προγραμματισμού  από το χωριό μας έχει μεγάλη ευθύνη για την μη κοινοποίηση της απόφασης του Υπουργείου στην Κοινότητα μας. Επίσης ευθύνη έχει και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Χαρωπού για την μη γνωστοποίηση της απόφασης στο Συμβούλιο της Κοινότητας.   Εάν το έκαναν από άγνοια είναι άσχετοι και κατώτεροι των περιστάσεων που απαιτεί μία χρηστή διοίκηση. Εάν το έκαναν εσκεμμένα είναι επικίνδυνοι για τα δίκαια συμφέροντα της Κοινότητας μας και του Δήμου.

Τα ανταποδοτικά των ανεμογεννητριών είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Κοινότητας μας, αφενός ενισχύουν το εισόδημα των νοικοκυριών μέσω της επιστροφής στους λογαριασμούς ρεύματος, αφετέρου χρηματοδοτούν κοινωφελή  έργα που έχει ανάγκη η Κοινότητα μας. Έγινε τεράστιος πολύχρονος  αγώνας για την τελική απόδοση τους στην Κοινότητα μας.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *