Ψίθυροι της Σιντικής / Δήμαρχος Σιντικής: Καταγγελία για ανώνυμες σελίδες – Ζήτημα διαφάνειας ή επιλεκτικής αγανάκτησης ;


Γράφει : ΨτΣ

➡️Επίθεση στις ανώνυμες σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα εξαπέλυσε ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14/2/2025). «Δυστυχώς γίνεται μια ενορχηστρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης της δημοτικής αρχής, η οποία στοχεύει καταρχάς στον δήμαρχο και φυσικά στους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση αυτή δεν παράγει έργο για τον τόπο μας. Και λέω δυστυχώς, διότι αυτό που γίνεται με τις ανώνυμες ομάδες, που γράφουν χωρίς να έχουν την επώνυμη ευθύνη, σπιλώνει συνειδήσεις και δημιουργεί προβλήματα σε οικογένειες» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τάτσιος.

Ο δήμαρχος Σιντικής  εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι ανώνυμες σελίδες στο Facebook διαδίδουν, όπως είπε, ψευδείς και κακοπροαίρετες πληροφορίες, πλήττοντας τη δημοτική αρχή και δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στον δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, η τοποθέτησή του δημιουργεί ερωτήματα, καθώς κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξαν ανώνυμες σελίδες που στήριζαν τον ίδιο και την υποψηφιότητά του, ενώ ταυτόχρονα επιτίθονταν στους πολιτικούς του αντιπάλους, πολλές φορές με ακραίες ή προσβλητικές εκφράσεις. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια αντίφαση. Από τη μία πλευρά, ο δήμαρχος δηλώνει πως η ανωνυμία στο διαδίκτυο χρησιμοποιείται για να πλήξει πρόσωπα και να διαμορφώσει λανθασμένες εντυπώσεις. Από την άλλη, δεν είχε εκφράσει παρόμοια ανησυχία όταν τέτοιου είδους τακτικές είχαν χρησιμοποιηθεί προς όφελός του.

Αυτό εγείρει το ερώτημα: είναι η ανωνυμία πρόβλημα μόνο όταν πλήττει τον ίδιο και τη διοίκησή του; Αυτή η στάση μπορεί να θεωρηθεί ως επιλεκτική αγανάκτηση. Αν κάποιος θεωρεί ότι οι ανώνυμες σελίδες είναι επιζήμιες για τον δημόσιο διάλογο, τότε θα πρέπει να τις καταδικάζει πάντα, ανεξάρτητα από το ποιον υποστηρίζουν ή ποιον πολεμούν. Η αξιοπιστία της πολιτικής θέσης ενός προσώπου φαίνεται από τη συνέπεια των λόγων και των πράξεών του.

Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, οι ανώνυμες σελίδες έχουν πράγματι μετατραπεί σε μέσα προπαγάνδας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που αφορά συνολικά τον δημόσιο διάλογο και την ενημέρωση των πολιτών. Ωστόσο, η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Αν κάποιος καταγγέλλει τις ανώνυμες επιθέσεις, πρέπει να το κάνει ανεξαρτήτως πολιτικής σκοπιμότητας. Διαφορετικά, δίνει την εντύπωση ότι δεν τον ενοχλεί το φαινόμενο καθαυτό, αλλά μόνο όταν στρέφεται εναντίον του.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η πολιτική ζωή δεν πρέπει να βασίζεται σε «λάσπη» και ύβρεις, είτε αυτές προέρχονται από επώνυμες είτε από ανώνυμες πηγές. Η διαφάνεια και ο πολιτικός πολιτισμός απαιτούν συνέπεια και αξιοπιστία. Όποιος επιθυμεί έναν δημόσιο διάλογο με ήθος και ευπρέπεια, πρέπει να υπερασπίζεται αυτές τις αρχές πάντα, όχι μόνο όταν τον συμφέρει.