
Γράφει ο Άνθιμος Γεωργιάδης
Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πόσα χρήματα ξοδέψαμε και συνεχίζουμε να ξοδεύουμε για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο δήμο μας ;
Έχουν περάσει 15 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και σε αυτό το διάστημα πολλοί σύλλογοι έχουν λάβει χρηματοδότηση για διάφορες εκδηλώσεις.
Ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις διοργανώνονται εδώ και πολλά χρόνια, συχνά χωρίς σημαντική υποστήριξη, βασιζόμενοι αποκλειστικά στις προσπάθειες των μελών τους. Αυτό άλλαξε με την τωρινή δημοτική αρχή.
Έτσι πλέον βλέπουμε ,να διατίθενται τεράστιες επιχορηγήσεις σε συλλόγους που μπορεί να φαίνονται ενεργοί στα χαρτιά, αλλά, στην πραγματικότητα, τους διαχειρίζονται μόνο ένα ή δύο άτομα από τα διοικητικά συμβούλια τους. Αναρωτήθηκε κανείς εάν υπάρχει κάποιο μετρήσιμο αποτέλεσμα για την κοινωνία μας σε σχέση με αυτά τα υπέρογκα ποσά που δαπανήσαμε μέχρι τώρα για τον πολιτισμό;
Υπάρχει δίκαιη κατανομή αυτής της χρηματοδότησης σε όλες τις περιοχές του δήμου μας ; Έχουμε σκεφτεί ότι χωριά χωρίς πολιτιστικό σύλλογο στερούνται το δικαίωμα στον πολιτισμό;
Επίσης αναρωτήθηκε κανείς αν υπάρχει κάποιο μέτρο σε αυτή την πρωτοφανή σπατάλη;
Μήπως ο δήμαρχος εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για δικό του όφελος και με τα δικά μας χρήματα κάνοντας πολιτική;
Πόσες μελέτες θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε με τα χρήματα που έχουν διατεθεί, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη στα χωριά μας ;
Πρόσφατα χάσαμε άλλη μια ευκαιρία από το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών εκδηλώσεων για δήμους. Δεν συγκινήθηκε κανείς.
Πραγματικά, έχουμε χάσει κάθε μέτρο υπευθυνότητας. Ευθύνη έχουν όλοι για αυτή τι κατάσταση. Πρώτα και κύρια, ο δήμαρχος, ο οποίος εν γνώσει του ή και εσκεμμένα άφησε αυτή την κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο συμμετέχοντας ακόμη και ως ταμίας σε έναν σύλλογο μέχρι πριν λίγο καιρό, ο οποίος σύλλογος έλαβε και θα λάβει επάνω από 40.000 ευρώ συνολικά.
Από την άλλη, ευθύνη έχουν και οι σύλλογοι που δέχονται αυτά τα κονδύλια, κοιτώντας μόνο το δικό τους συμφέρον χωρίς να σκέφτονται ότι άθελα τους συμμετέχουν σε όλο αυτό, εις βάρος όμως κάποιων άλλων συνδημοτών τους.
Ως πρώην πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Αγκίστρου, δεν θυμάμαι ποτέ να λάβαμε οικονομική ενίσχυση από τον δήμο, κι όμως, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις για το χωριό μας όλα αυτά τα χρόνια, με γνώμονα τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη και την κατανόηση των συνθηκών που βίωνε η κοινωνία μας.
Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει στον δήμο Σιντικής με τους συλλόγους και τις ανεξέλεγκτες επιχορηγήσεις.
Πρέπει να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, λογοδοσία, απολογισμός, και όριο στη σπατάλη των δημοσίων πόρων.