
ΨτΣ/Οn Line – Γράφει : Παναγιώτης Σαββίδης
Η έλευση της Συντονίστριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Έλενας Σώκου, στο δήμο Σιντικής στις 10.7.2025, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να να τεθούν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και απαιτούν άμεση κεντρική παρέμβαση προς επίλυσή τους. Το θετικό μάλιστα είναι ότι η κυρία Σώκου επισκέπτεται την περιοχή μας για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δείχνει βούληση για συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες της Σιντικής.
Τον περασμένο Μάιο, κατά την 1η Αναπτυξιακή Ημερίδα Κερκίνης που είχε διοργανώσει το KerkiniGlobalNetwork (KGN), η κυρία Σώκου είχε δεσμευτεί δημόσια πως ήρθε στην περιοχή κυρίως για να ακούσει και να βοηθήσει στην αναζήτηση και υλοποίηση λύσεων, τόσο για το δημογραφικό, όσο και για την εξυπηρέτηση των αναγκών διασυνδεσιμότητας, ώστε κάποιος που ζει στη Θεσσαλονίκη να μπορεί να μένει στην επαρχία. Παράλληλα είχε αναφερθεί και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ισόρροπη ανάπτυξη της της περιφέρειας προκειμένου να ανακοπεί η πληθυσμιακή “αιμορραγία” -κυρίως των νέων σε ηλικία- προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό.
Δεν γνωρίζω εάν η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώσει επίσημα κάτι που θα αφορά τα όσα της είχαν τεθεί τον περασμένο Μάιο, με κυριότερο αυτό της τακτικής σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης, Ροδόπολης, Σερρών με έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας προαστιακού σιδηροδρόμου. Στη διάρκεια της ημερίδας του KGN, είχε επισημανθεί πως η πρόταση για λειτουργία προαστιακού δεν αφορά μόνο σοβαρή λύση μεταφοράς αλλά ίσως αποτελεί της τελευταία μεγάλη ευκαιρία ανασυγκρότησης της περιοχής μας.
Ωστόσο η παρουσία της κυρίας Σώκου αποτελούν μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί απο τον δήμο Σιντικής και να δεσμευθεί για άμεση κεντρική παρέμβαση σε μια σειρά από χρονίζοντα προβλήματα που «φρενάρουν» την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Μεταξύ αυτών τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα στο λιμανάκι Κερκίνης, την κοιλάδα του Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο, του νέου ξενοδοχείου και της “Θερμαλίας Πηγής” στα Λουτρά. Και για τις τρεις περιπτώσεις επιβάλλεται κεντρική πολιτική απόφαση για αποχαρακτηρισμούς και παραχωρήσεις των εκτάσεων αυτών στον δήμο Σιντικής ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να τις αξιοποιήσει μόνος ή σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Σοβαρό και καθοριστικό για το μέλλον της περιοχής αποτελεί το περιβαλλοντικό ζήτημα της Κερκίνης. Αν η λίμνη θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κορυφαίος ευρωπαϊκός υγρότοπος ή μετατραπεί σ΄έναν απλό ταμιευτήρα. Το υδροχαρές παρόχθιο δάσος, στα βορειοανατολικά της λίμνης όπου ο Στρυμόνας εκβάλλει, αποτελεί τα τελευταία υπολείμματα ενός παλιού ευρύτατου παραποτάμιου δάσους το οποίο απειλείται με αφανισμό τόσο από την άνοδο της στάθμης όσο και από την υπερβόσκηση. Γι’ αυτό απαιτούνται άμεσα μέτρα ρύθμισης της στάθμης και προστασίας της βλάστησης, ώστε να διασωθεί ο μοναδικός αυτός βιότοπος, που στηρίζει τον τουρισμό και δεκάδες συναφή επαγγέλματα.
Η Σιντική αποτελεί κορυφαία πύλη εισόδου της Ελλάδας απο την Ν.Α. Ευρώπη. Ωστόσο η κατάσταση στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Κρίνεται αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των σημερινών υποδομών και η λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις και τα πρότυπα λειτουργίας της Σένγκεν. Πχ δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης φορτηγών ΤΙΡ και camperstop -που το απαιτεί πλέον και η νομοθεσία- αλλά και ενός Σταθμού Εξυπηρέτησης Οχημάτων (με καφέ, εστιατόρια, πρατήρια καυσίμων κ.α.) στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού έως την γέφυρα του Στρυμόνα, μια και κάθε χρόνο περνούν εκατομμύρια οδηγοί απο το σημείο.
Κρίνεται επιτακτική η άμεση ενημέρωση για την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δενδια, τον Μάιο του 2024 απο το Ρούπελ, περί παραχώρησης των Οχυρών στην τοπική κοινωνία. Οι ιστορικές οχυρώσεις λεηλατούνται και απαξιώνονται, παρότι αποτελούν κρίσιμο πόλο έλξης για την ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης. Τα αιτήματα του Δήμου Σιντικής, των φορέων και των ιδιωτών θα πρέπει άμεσα να εξεταστούν και ικανοποιηθούν, ώστε να διασωθεί η δημόσια περιουσία, να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να αναδειχθεί ένας νέος θεματικός τουρισμός, που μπορεί να φέρει επιπλέον ξένο κόσμο στα μέρη μας (και απόδειξη αποτελεί η εκδήλωση της Αναβίωσης στο Ρούπελ).
Σήμερα δεκάδες πρώην στρατιωτικά κτίρια (φυλάκια, αποθήκες κ.α.) ρημάζουν και καταστρέφονται στο Μπέλλες και στο Άγκιστρο. Η πλειοψηφία τους ανήκει στη Διεύθυνση Δασών πλέον, αλλά κάποια εξακολουθούν να παραμένουν στη δικαιοδοσία του ΤΕΘΑ. Τα κτίρια αυτά, που στέκουν κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα, θα μπορούσαν να παραχωρηθούν με συμβολικά μισθώματα σε νέους ανθρώπους της περιοχής μας, ώστε να αξιοποιηθούν για οικοτουριστικές δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό και θα ενισχύονταν η τοπική επιχειρηματικότητα αλλά και η δημόσια περιουσία θα διασωζόταν.
Αυτές είναι κάποιες σκέψεις. Πιστεύω ότι ο Δήμος Σιντικής έχει καταλήξει σε μια επεξεργασμένη ατζέντα θεμάτων και συγκεκριμένα αιτήματα προς τη Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που θα βρεθεί την μεθεπόμενη Πέμπτη (10/7/2025) στην περιοχή μας. Μακάρι η επίσκεψη αυτή να μεταφραστεί σε δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη Σιντική.
Πολλά οικόπεδα ενώ πέρσι καθαρίστηκαν, φέτος έχουν γίνει δάση. Πίσω από του Δημαράκη τα εργαλεία και ένα στην διασταύρωση για χαρωπό απέναντι από το μπακάλικο του Στυλα Σάκη. Φέτος δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς? Για ανέδειξε το θέμα. Ο νόμος για τα ακαθάριστα οικόπεδα δεν έχει αλλάξει.