
Συνολικά 107 προτάσεις, ύψους 41.224.054,39 ευρώ, από δήμους, περιφέρειες και εκκλησία, εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς, καμία από αυτές δεν αφορά τον Δήμο Σιντικής.
Όπως έγινε γνωστό με αποφάσεις των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εγκρίθηκαν 107 προτάσεις για τη δημιουργία και ανάδειξη ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών με στόχο τη διατήρηση και προστασία της υπαίθρου, της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Η δράση εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τον ΟΦΥΠΕΚΑ ως ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης.
Το φιλόδοξο project ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022, με προθεσμία κατάθεσης προτάσεων από 31/1/2023 έως 30/6/2023, απευθυνόμενο σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και τα νομικά τους πρόσωπα. Στόχος του έργου είναι η χαρτογράφηση, ανάδειξη και σύνδεση νέων και υφιστάμενων διαδρομών σε ένα ενιαίο Εθνικό Δίκτυο.
◼️Καμία ενέργεια από την προηγούμενη διοίκηση
Δυστυχώς, η προηγούμενη δημοτική Αρχή Σιντικής δεν υπέβαλε καμία πρόταση, παρά την ενημέρωση και τις παροτρύνσεις συλλογικών φορέων της περιοχής για κατάθεση φακέλου που θα αφορούσε μονοπάτια σε ορεινούς όγκους του δήμου. Να σημειωθεί πως ακόμη και εάν ο δήμος Σιντικής τότε είχε καταθέσει ελλιπής φάκελο, υπήρχε η δυνατότητα συμπλήρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών στη συνέχεια, όπως έγινε με άλλους δήμους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε παράταση για την υποβολή των αναγκαίων εγγράφων, με αποτέλεσμα επιπλέον 43 προτάσεις να εγκριθούν μετά την αρχική απόφαση του Οκτωβρίου 2024, που αφορούσε 64 ΟΤΑ κα..
Στις εγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνονται έργα για τη δημιουργία ή και την ανάδειξη μονοπατιών σε περιοχές όπως τα Αστερούσια Όρη της Κρήτης, η Κάλυμνος, η Φολέγανδρος, καθώς και Δήμοι της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Παρά την ευκαιρία αυτή, ο Δήμος Σιντικής δεν εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να αναδείξει τον ορεινό όγκο του Μπέλλες και του Αγκίστρου.
◼️Δήμος Σιντικής : Κάτι κινείται…
Ωστόσο, και θα πρέπει να αναφερθεί, θετική εξέλιξη αποτελεί πως η σημερινή δημοτική Αρχή δείχνει ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενιαίου δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στους ορεινούς όγκους του δήμου. Τον περασμένο Ιανουάριο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του δημάρχου Γιώργου Τάτσιου με εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον περιπατητικό τουρισμό.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου, του Ορειβατικού Συλλόγου Ροδόπολης «Το Μπέλλες», του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Νέου Πετριτσίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπνοφύτου και του Συλλόγου Φίλων Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής «Ο Μαύρος Βράχος». Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για την αναγκαιότητα δημιουργίας του δικτύου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος που πρόκειται να προκηρυχθεί στο προσεχές διάστημα. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επισήμανση και καταγραφή των περιπατητικών μονοπατιών σε όλη την έκταση του Δήμου Σιντικής.
Η χαρτογράφηση και ανάδειξη αυτών των μονοπατιών, συνδεδεμένων με ιστορίες και παραδόσεις αιώνων, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε καμία αναφορά στο τρέχον πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου» που αφορά συλλόγους, σε συνεργασία με ΟΤΑ, παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση ξεκίνησε ήδη από τον Δεκέμβριο και λήγει σε λίγες μέρες. Εξάλλου η ύπαρξη ειδικών συνεργατών για τα προγράμματα έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: να διασφαλίζουν ότι οι φορείς γνωρίζουν και αξιοποιούν κάθε διαθέσιμη ευκαιρία χρηματοδότησης.