1/7 Βαλκάνιοι Σπηλαιολόγοι επισκέφθηκαν το Σπήλαιο Σιδηροκάστρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Βαλκανική Σπηλαιολογική κατασκηνωτική συνάντηση στα Κοκκινόγεια Δήμου Προσοτσάνης της Δράμας, από 13-22 Ιουνίου 2008.Συμμετείχαν περίπου 150 σπηλαιολόγοι από την Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Τουρκία.
Το Σύλλογο ”Φίλων Σπηλαιολογίας Σιντικής ο Μαύρος Βράχος” εκπροσώπησε στην κατασκήνωση αυτή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθεριάδης Ελευθέριος και το μέλος του Δ.Σ. Λαζαρίδης Κώστας.

Το βράδυ της Δευτέρας 16-6-2008 σε πλήθος σπηλαιολόγων παρουσιάστηκαν οπτικοακουστικά εικόνες των σπηλαίων μας, από το βιβλίο ”Φως στα Μυστικά του Μαύρου Βράχου” κμασαναι στη συνέχεια ο πρόεδρος ανέπτυξε περιληπτικά το κεφάλαιο 14 που αναφέρεται στα 5 σημεία του Μαύρου Βράχου από τα οποία πολιορκείται το μεγάλο σπήλαιο για να εισχωρήσουμε στο εσωτερικό του.Η ομιλία του προέδρου μεταφράζονταν και στα Αγγλικά με αποτέλεσμα να γίνει κατανοητή και να εντυπωσιάσει.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 17-6-2008 με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη για τα σπήλαια Σιδηροκάστρου περισσότεροι από 70 Βαλκάνιοι Σπηλαιολόγοι αφού γεμίσανε ένα μεγάλο λεωφορείο που δεν τους έφτανε, κάνοντας χρήση και Ι.Χ. αυτοκινήτων, κατευθύνθηκαν στο Σιδηρόκαστρο με σκοπό να επισκεφθούν το σπήλαιο Ζεστών Νερών.Πριν από το μεσημέρι φτάσανε στην πρόσοψη του σπηλαίου.Θαύμασαν τον υπέροχο καταρράκτη που ρίχνει τα νερά του από ύψος 15 μέτρα και ως γίγαντας φρουρός κλείνει την είσοδο του σπηλαίου.
Τουλάχιστον 50 σπηλαιολόγοι άνοιξαν τους σάκους τους, φόρεσαν τις ειδικές στολές και προχώρησαν προς το εσωτερικό του σπηλαίου.Τους περίμενε να διασχίσουν διαδρομή περίπου 100 μέτρων και άλλα τόσα να γυρίσουν.
Μπορεί το σπήλαιο να τους εντυπωσίασε αλλά για κακή τους τύχη συνάντησαν και τις δυσκολίες στη διάβασή του που ήταν απροσδόκητες.
Στα στενά που ένωναν τους μεγάλους θαλάμους συγκεντρώθηκαν πολλά κλαδιά με αποτέλεσμα στα σημεία αυτά να συγκεντρωθούν πολλά σκουπίδια και πλαστικά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας.Η αγάπη όμως των ξένων και των ελλήνων σπηλαιολόγων για τα σπήλαια ήταν εμφανής.Σήκωσαν τα κλαδιά για να μπορέσει το ποτάμι να συμπαρασύρει μαζί τους όλα τα βρόμικα υλικά που ήταν συγκεντρωμένα.Ήταν ένα μάθημα για όλους μας ότι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την προστασία και την καθαριότητα των σπηλαίων.Αυτήν την υποχρέωση δεν πρέπει να την ξεχνούμε.Είναι καθήκον όλων μας να παραδώσουμε τα σπήλαια άθικτα στις νεότερες γενεές.
Κατά την επάνοδο των σπηλαιολόγων στην αρχική είσοδο του σπηλαίου, κατά ομάδες τοποθετούνταν κάτω από τον φυσικό καταρράκτη που απολάμβαναν το ντουζ που είχανε ανάγκη στην επιστροφή τους.
Την δημοτική αρχή εκπροσώπησε στην παρουσία των σπηλαιολόγων στα Ζεστά Νερά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κορωνίδης Γιώργος.
Μετά τις 2.00 μ.μ. τους σπηλαιολόγους  όλους δεξιωθήκαμε στα Λουτρά Σιδηροκάστρου, όπου δεχθήκαμε πολλές ευχαριστίες για το πλούσιο γεύμα που τους προσφέραμε.Παρόντες στην δεξίωση ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κορωνίδης Γιώργος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μπακούρας Οδυσσέας που αναπλήρωνε τον κ. Δήμαρχο στην προεδρία των λουτρών και ο Δ/ντής των Λουτρών κ. Σαχπατζίδης Ηλίας.
Ακολούθησε έπειτα η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των Λουτρών.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Παλαιοντολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο της Θερμοπηγής και είναι ένα από τα αξιοθέατα του τόπου μας.
Με πολύ ενδιαφέρον οι επισκέπτες μας ήταν σκυμμένοι πάνω στις προσθήκες των οστών των ζώων που έζησαν πριν από 5 έως 7 εκατομμύρια χρόνια.
Η συμμετοχή μου επί μια εβδομάδα στη 2η Βαλκανική Σπηλαιολογική Κατασκηνωτική Συνάντηση βοήθησε και εισήγαγα στη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Βαλκανικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16-6-2008 και ώρα 11.00 το σοβαρότατο θέμα για τον τόπο μας.Είναι αυτό που αναφέρω και στο βιβλίο μου.
Οι εγκαταλειμμένες μαθητικές κατασκηνώσεις του Μάύρου Βράχου να δοθούν για την ίδρυση Βαλκανικού Σπηλαιολογικού Κέντρου.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Βούλγαρος Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομοσπονδίας κ. Περόν λέγοντας ότι συμφωνεί και είναι μια καλή σκέψη που έφερα στο Συμβούλιο.
Σας αναφέρω ότι την αντιπροεδρία αυτού του Συμβουλίου κατέχει η Ελλάδα.

Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *