11/1 ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ

Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν

ΟΠΩΣ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ «ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΑΖΙΝΩ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΙΓΚΦΡΙΝΤ»

Συνάντηση με τον Ταξίαρχο της 10ης Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Νικ. Παπαϊωάννου είχε στο Ρούπελ ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης, όπου και ξεναγήθηκε στα οχυρά. Ο κ. Μπόλαρης τόνισε πως πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο της νεότερης ιστορίας μας, "εμβληματικό τόπο μνήμης της αντίστασης του λαού μας στους Ναζί αλλά και σπάνιο δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής".

Τα οχυρά του Ρούπελ επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τουλάχιστον τετρακόσιοι επισκέπτες. Συνολικά το 2005 ανήλθαν στα 16925 άτομα, ενώ το 2006 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έφθασαν στα 17638  άτομα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας τα συγκεκριμένα οχυρά να αντιμετωπίζονται ως «στρατιωτικό μυστικό», με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις στις σημερινές συνθήκες πολέμου. Αντίθετα είναι (και πρέπει και επισήμως να χαρακτηρισθούν) μνημεία της σύγχρονης ιστορίας και της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
Στην συνάντηση του με τον Ταξίαρχο αναφέρθηκε κατ’ αντιπαραβολή στην ευρύτατη τουριστική αξιοποίηση που έχουν επιτύχει πρωτίστως οι Γάλλοι για την «Γραμμή Μαζινώ» και δευτερευόντως οι Γερμανοί για τμήματα της «Γραμμής Ζίγκφριντ».

Να σημειωθεί ότι τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν θετικά την προοπτική αξιοποίησης των οχυρών του Ρούπελ.Ειδικότερα ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε απάντηση του προς τον Βουλευτή, αναφέρει ότι μετά από έρευνα στο αρχείο της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας , η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας θα προγραμματίσει διενέργεια αυτοψιών στους παραπάνω ηρωικούς τόπους, ώστε να εξεταστεί ο χαρακτηρισμός τους ως νεώτερα μνημεία της σύγχρονης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και στρατιωτικής ιστορίας.
Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα επανακαθορισμού του καθεστώτος λειτουργίας των ιστορικών χώρων των οχυρών, με ενδεχόμενη υπαγωγή τους ως Παραρτήματα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον τρόπο λειτουργίας τους και με συνέπεια την καλύτερη ανάδειξη της ιστορικής αξίας των οχυρών τόσον ως χώρων γενναίας αντιστάσεως του Ελληνικού Στρατού όσον και ως δείγμα ελληνικού τεχνικού οχυρωματικού επιτεύγματος. Ο Υπουργός Άμυνας υπογραμμίζει ακόμη ότι θα διατηρηθεί η οργάνωση και διαχείρισή τους υπό την εποπτεία του ΥΕΘΑ, ώστε να αποκλεισθούν παρεμβάσεις, οι οποίες ενδεχομένως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *