12/11 Αναστολή του «Καποδίστρια II»;

Αδυναμία εξεύρεσης των πόρων ύψους 4 δισ. ευρώ -Για το νομό Σερρών το σχέδιο προέβλεπε μείωση των Καποδιστριακών δήμωναπό 22 σε 5
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση τηδιοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, με βασικό επιχείρημα την αδυναμίατης να καλύψει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτεί η υλοποίηση του"Καποδίστρια ΙΙ". Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Μακεδονίας” τουπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει στις 20 Νοεμβρίου την αναστολή τουσχεδίου. Πέραν όλων των άλλων η κυβέρνηση δεν θέλει στην παρούσα φάσηνα ανοίξει ακόμη ένα κοινωνικό μέτωπο.

Από 22 δήμους σε 5
Οι διεργασίες για τιςσυνενώσεις των δήμων είχαν αρχίσει από μήνες. Μόλις προ ολίγωνεβδομάδων ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωνε πως ως το τέλος του 2008 θα έχεικατατεθεί το νομοσχέδιο και οι δημοτικές εκλογές του 2010 θα γίνουν σενέους δήμους. Επίσης το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήδη έχειεκπονήσει μελέτη με προτάσεις και σενάρια για το νέο χάρτη της χώρας.Για το νομό Σερρών το σχέδιο προέβλεπε μείωση των καποδιστριακών δήμωναπό 22 σε 5 ή 6.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ
Ουπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ήδη έχει ανακοινώσει τηναπόφασή του στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και ΚοινοτήτωνΝικήτα Κακλαμάνη, κάτι που θα κάνει και επίσημα στη συνεδρίαση τουδιοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ την 20η Νοεμβρίου. Δηλαδή μόλις μίαεβδομάδα πριν από το έκτακτο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο οιδήμαρχοι της χώρας θα καθόριζαν τη στάση τους ενόψει των συνενώσεων τωνδήμων και της μείωσής τους από 1.034 που είναι σήμερα σε λιγότερους απότους μισούς.

Αναστολή και όχι εγκατάλειψη
Οκ. Παυλόπουλος αναμένεται να μιλήσει για «αναστολή» και όχι«εγκατάλειψη» του κυβερνητικού σχεδιασμού. Θα την αποδώσει στηνπαγκόσμια οικονομική κρίση και στην αδυναμία να εξευρεθούν τα περίπου 4δισ. ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος“Δημοσθένης” -το οποίο θα πλαισίωνε τον “Καποδίστρια ΙΙ”- για τηνενίσχυση των νεοσύστατων δήμων σε πόρους, προσωπικό και υποδομές.Ωστόσο πριν από τη λήψη της απόφασης για “πάγωμα” της διοικητικήςμεταρρύθμισης στην κυβέρνηση συνυπολόγισαν και τις αντιδράσεις πουείχαν εκδηλωθεί όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλέςΤΕΔΚ αλλά και από βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ. Το τελευταίοάλλωστε που θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα νέο μέτωπο, το οποίοαναμφίβολα θα προκαλέσει φθορά και πολιτικές απώλειες.

Τι προέβλεπε το σχέδιο
-Διοικητικήαναδιάρθρωση της χώρας με μείωση του αριθμού των δήμων από 1.034 σελιγότερους από τους μισούς. Παράλληλα δημιουργία 17 υπερνομαρχιών καιθεσμοθέτηση μητροπολιτικών συνεργασιών στα πολεοδομικά συγκροτήματαΑθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
-Κατάθεση στη Βουλή του σχετικούνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών ως το τέλος του 2008 καιδιενέργεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2010 βάσει τουνέου χάρτη της χώρας.
-Η ΚΕΔΚΕ ανέθεσε μελέτη για τη χωροθέτησητων δήμων στο ΙΤΑ, το οποίο την ολοκλήρωσε το Σεπτέμβριο. Θα λάμβανετην τελική θέση της στο έκτακτο συνέδριο της Θεσσαλονίκης (26-28/11). Ημελέτη του ΙΤΑ προέβλεπε μείωση των δήμων σε 400 σε όλη τη χώρα, σε 53στη Βόρεια Ελλάδα και σε 5 ή 6 στο νομό Σερρών.
-Πάγιο σημείοτριβής ΚΕΔΚΕ και υπουργείου οι πόροι των ΟΤΑ. Το πρόγραμμα “Δημοσθένης”για την ενίσχυση των νέων δήμων είχε εκτιμηθεί στα 4,2 δισεκατομμύριαευρώ. Η ΚΕΔΚΕ είχε απειλήσει με αποχώρηση από το διάλογο, αν το ΥΠΕΣΔΔΑδεν ικανοποιούσε το τρίπτυχο των οικονομικών δεσμεύσεών του, δηλαδή:90% από τα τέλη κυκλοφορίας στους δήμους, έκτακτη ενίσχυση 250 εκατ.ευρώ και σταδιακή επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων του παρελθόντος.

πηγή: καθημερινή εφημερίδα Ν.Σερρών ”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *