12/2 ΣΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Απαράδεκτεςαλλοιώσεις

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΕΓΝΑΤΙΑΣ – ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ

 ΜεΕρώτησή του προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ φέρνει στη Βουλή ο Μάρκος Μπόλαρης,βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, την διαμαρτυρία κατοίκων του ΔημοτικούΔιαμερίσματος Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου

σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του Κάθετου ΟδικούΆξονα Εγνατίας – Προμαχώνα από την ανάδοχο τεχνική εταιρία. Οι κάτοικοικαταγγέλλουν απαράδεκτες αλλοιώσεις του φυσικού αναγλύφου της περιοχής τους,αλλά και αποκλεισμό από την πρόσβαση στον εν λόγω άξονα παρόδιων κοινοτήτων καιεγκαταστάσεων. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Περιήλθε σε γνώσημας ενυπόγραφη καταγγελία κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Θερμοπηγής τουΔήμου Σιδηροκάστρου, με την οποία καταγγέλλουν προς την εταιρία «Εγνατία ΟδόςΑ. Ε.», κυρία του έργου κατασκευής του κάθετου οδικού άξονα μεταξύ ΕγνατίαςΟδού και Προμαχώνα την κατασκευάστρια εταιρία του έργου. Οι καταγγελίες τουςαφορούν:

Α. Σε απαράδεκτεςπαρεμβάσεις επί του αναγλύφου του εδάφους της περιοχής τους. Συγκεκριμένακαταγγέλλουν την κατασκευάστρια εταιρία ότι με εκσκαφές, επιχωματώσεις καιλατομικές εργασίες αλλοιώνει το ανάγλυφο της περιοχής με τρόπο απαράδεκτο καιενδεχομένως μη αναστρέψιμο.

Β. Στην μηπρόβλεψη στην Μελέτη Εφαρμογής του εν λόγω οδικού άξονα των κατάλληλων λωρίδωνεξόδου και εισόδου για την εξυπηρέτηση των οικισμών Θερμοπηγής και Χαρωπού,καθώς επίσης και του τοπικού Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού, αλλά καιτου επαρχιακού οδικού άξονα προς το Στρυμονοχώρι, την Ηράκλεια και την ΛίμνηΚερκίνη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αντίθετα τέτοιες έξοδοι έχουν προβλεφθεί γιατους οικισμούς Μελενικιτσίου, Παλαιοκάστρου, Βαμβακοφύτου και Καμαρωτού.

Οι κάτοικοι στηνεπιστολή τους προς την «Εγνατία Οδός Α. Ε.» δηλώνουν την πρόθεσή τους, αν ηδιαμαρτυρία τους δεν εισακουσθεί και δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα, ναπροσφύγουν σε κάθε αρμόδιο φορέα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώςκαι στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Επειδή, όπως μεσειρά Ερωτήσεών μας έχουμε επισημάνει, ο κάθετος οδικός άξονας Εγνατίας –Προμαχώνα είναι κυρίαρχο έργο ανάπτυξης και υποδομής για την περιοχή.

Επειδή αντίστοιχαέργα δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται και να εκτελούνται πρόχειρα και χωρίς ναλαμβάνεται υπ’ όψιν η συνολική εξυπηρέτηση των παρόδιων οικισμών καιοικονομικών και συγκοινωνιακών υποδομών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.      Πώς σκέπτεται να προστατεύσει τοφυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής του Δ. Δ.Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου από τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της κατασκευάστριαςεταιρίας του κάθετου οδικού άξονα Εγνατίας – Προμαχώνα;

2.      Θα υπάρξει, έστω και τώρα,μέριμνα ώστε να προβλεφθούν έξοδοι από τον εν λόγω οδικό άξονα για την ασφαλήκαι αποτελεσματική εξυπηρέτηση των οικισμών Θερμοπηγής και Χαρωπού, καθώςεπίσης και του τοπικού Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού, αλλά και του επαρχιακούοδικού άξονα προς το Στρυμονοχώρι, την Ηράκλεια και την Λίμνη Κερκίνη;»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *