12/6 ”Να κάνουν αυτοκριτική οι Βούλγαροι για τη σφαγή του 1913”

Λίγες μέρες πριν από τη θλιβερή επέτειο, από την σφαγή των κατοίκων του Σιδηροκάστρου και της καταστροφής της πόλης των Σερρών, από τα υποχωρούντα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τον Ιούνιο του 1913, ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ζητάει από τη γείτονα χώρα, να κάνει την αυτοκριτική της για τα γεγονότα εκείνα και να ζητήσει συγγνώμη από του Σερραίους.

«Στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με την Ελλάδα, θα πρέπει οι γείτονες να ζητήσουν, έστω και καθυστερημένα, μια συμβολική «συγνώμη» για τα γεγονότα του 1913. Τη σφαγή των προκρίτων του Σιδηροκάστρου και την ολοκληρωτική, σχεδόν, καταστροφή της πόλης των Σερρών» τόνισε στο infoserres.gr, ο μητροπολίτης Μακάριος.
Κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή, τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, έσφαξαν 100 και πλέον κατοίκους του Σιδηροκάστρου, ανάμεσά τους και τον τότε μητροπολίτη Κωνσταντίνο, ενώ πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης των Σερρών.
«Αυτό που συνέβη στο Σιδηρόκαστρο, είναι έγκλημα. Μια «συγνώμη» έστω και εκ των υστέρων από τους γείτονες, θα αποτελούσε ηθική δικαίωση για τους ανθρώπους εκείνους, που χάθηκαν στη δίνη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου»
συμπλήρωσε ο μητροπολίτης Μακάριος.

πηγή: www.infoserres.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *